Aftrekposten zorg: goed voorbereid voor de belastingaangifte

Aftrekposten zorg: als je regelmatig zorg nodig hebt of bijvoorbeeld chronisch ziek bent, dan heb je meer kosten aan zorg dan gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten naar het ziekenhuis, kosten van medicatie of aanpassingen aan je huis. In zo’n situatie kun je mogelijk geld terugkrijgen als je deze kosten opgeeft bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Laat geen geld liggen en lees onder de foto verder welke kosten je kunt vergoeden. Ook lees je hoe het drempelbedrag werkt. 

aftrekposten-zorgkosten-spaarpot-geld-maitree-rimthong
Foto door Maitree Rimthong via Pexels.com

Welke zorgkosten mag je aftrekken?

Heb je zorgkosten gemaakt of maak je zorgkosten? En vergoed jouw zorgverzekering deze kosten niet? Dan mag je deze kosten soms aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting.

Welke aankopen en gemaakte zorgkosten je kunt aftrekken verschilt nogal. Zo mag je steunzolen bijvoorbeeld wel opgeven, maar de aankoop van een rollator niet. En in sommige gevallen mag je kosten aftrekken als het relevante kosten waren, zoals bijvoorbeeld bij een gehoorapparaat. Heb je een duurder gehoorapparaat moeten aanschaffen omdat deze bijvoorbeeld beter zit, of omdat je minder last hebt van fluittonen? Dan mag je een deel opgeven voor belastingaftrek. Heb je een duurder apparaat gekozen, omdat je de kleur mooier vond? Dan mag je de kosten niet aftrekken.

Ieder jaar verandert wat wel en niet aftrekbaar is. Klik hier voor een overzicht voor 2022. In 2023 zijn dezelfde kosten aftrekbaar als in 2022.

Hoeveel zorgkosten mag je als aftrekpost gebruiken?

Dat hangt van een aantal andere persoonlijke factoren af. Denk aan factoren als:

 • je inkomen;
 • gezinssamenstelling;
 • of je AOW-gerechtigd bent.

Je mag de zorgkosten aftrekken als die uitkomen boven het ‘drempelbedrag’. Dit is een lastige berekening.
Daarom maakt het aangifteprogramma de berekening automatisch voor je, nadat je alles hebt ingevuld. Als je toch een beeld wilt hebben:

De drempelbedragen voor 2022: vanaf welk bedrag mag jij kosten aftrekken?

Heb je geen fiscaal partner? En verdien je in 2022: Dan is de drempel:
Minder dan € 8.093? € 141
Tussen de € 8.093 en € 42.986? 1,65% van je inkomen
Meer dan € 42.986? € 709 + 5,75% van het bedrag boven € 42.986

Heb je wel een fiscaal partner? En verdien je in 2022: Dan is de drempel:
Niet meer dan € 16.186? € 278
Tussen de € 16.186 en de € 42.986? 1,65% van je inkomen
Meer dan € 42.986? € 709 + 5,75% van het bedrag boven € 42.986

De drempelbedragen voor 2023

Heb je geen fiscaal partner? En verdien je in 2023: Dan is de drempel:
Minder dan € 8.603? € 149
Tussen de € 8.603 en € 45.695? 1,65% van je inkomen.
Meer dan € 45.695? € 758 + 5,75% van het bedrag boven € 45.695

 

Heb je wel een fiscaal partner? En verdien je in 2023: Dan is de drempel:
Niet meer dan € 17.206? € 298
Tussen de € 17.206 en de € 45.695? 1,65% van je inkomen
Meer dan € 45.695? € 758 + 5,75% van het bedrag boven € 45.695

Let op: je eigen risico mag je niet aftrekken van de belasting.

Mantelzorg: vergoeding bij tijdelijk thuis verzorgen van gehandicapten

Verzorg je thuis een ernstig gehandicapt(e) kind, broer of zus van 21 jaar of ouder? En verblijft hij/zij meestal in een Wlz-instelling? Dan kun je in 2022 de volgende kosten aftrekken:

 • € 11 per dag voor het bij jou thuis verzorging van deze gehandicapte;
 • € 0,19 per km voor het halen en brengen met jouw auto over de afstand tussen de Wlz-instelling en jouw huis.

In 2023 kun je de volgende kosten aftrekken:

 • €12 per dag voor het bij jou thuis verzorging van deze gehandicapte;
 • €0,21 per km voor het halen en brengen met jouw auto over de afstand tussen de Wlz-instelling en jouw huis.

Ben je chronisch ziek?

Heb je een chronische ziekte? Dan maak je veel gebruik van zorg. Soms zijn deze kosten in jouw belastingaangifte aftrekbaar. Een overzicht van alle aftrekbare zorgkosten voor 2021, 2022 en 2023 zie je hier.

Zorgkosten – de tip van gids Petra: vergeet de extra gemaakte kosten niet! 

“Heb je een aanvullende verzekering met bijvoorbeeld tandartskosten die voor 75% vergoed worden? Geef dan de kosten die je zelf hebt gemaakt (de overige 25% dus) ook op bij je inkomstenbelasting. Plus de reiskosten die je hebt gemaakt van en naar de tandarts, het ziekenhuis, etc. Voor het laatste moet je goed bijhouden wanneer en hoeveel je hebt gereisd. Met een kleine auto krijg je 20 cent per gemaakte km, met een grotere auto soms wel 35 cent. Dit komt omdat je ook bijvoorbeeld de wegenbelasting, onderhoudskosten, kosten voor de wasstraat en parkeerkosten mag meenemen. Bekijk hier het hele lijstje. Met de trein heb je natuurlijk je ov-transacties. Ook medicijnen die voorgeschreven zijn door de huisarts kun je meenemen. Als ze niet zijn gedekt door de basisverzekering, althans. Of je medicatie is voorgeschreven zie je op de factuur aan het kleine ‘h’-tje dat erbij staat.”

Petra werkt al jaren als bewindvoerder en heeft hart voor haar medemens. Naast het gids zijn bij Kandoor is zij vrijwilligster bij de belastingservice van de vakbond en vult daar ook regelmatig aangiftes in. Via de bijscholing daar krijgt zij vooral heel praktische informatie over mogelijke aftrekposten en wat er elk jaar verandert.

Andere aftrekposten

Natuurlijk zijn er naast zorgkosten ook andere kosten die je mogelijk kunt opgeven bij de belastingaangifte. Denk aan kosten van een eigen huis / hypotheek, giften of erfbelasting na een overlijden. In dit blog lees je wat je kunt doen bij al deze aftrekposten:

Laat geen geld liggen: welke kosten zijn aftrekposten? (2022 & 2023)

Hulp nodig bij je belastingaangifte?

Kandoor kan de aangifte niet voor je invullen. Maar ben je zelf aan het invullen en is er iets onduidelijk? Onze vrijwilligers met kennis van belasting helpen je wel op weg! Dit doen zij vrijwillig en daarom is het gratis.

Zo werkt het

 • Stel je vraag via de blauwe button hieronder
 • Je komt in een chat, waarbij een chatbot reageert
 • Helpt die je niet? Dan klik je op ‘door naar een gids’
 • Je vraag wordt doorgestuurd naar een vrijwillige gids met kennis van belasting
 • Je krijgt bijna altijd binnen 1 dag antwoord
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.