Navigatie overslaan

Eerder stoppen met werken: Hoeveel inkomen?

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||356 x gelezen

Je denkt eraan om eerder met pensioen te gaan, of minder te gaan werken. Spannend! Het is natuurlijk een keuze waar je even over moet nadenken. Je maandelijkse uitgaven lopen gewoon door, en je wilt je vrije tijd op jouw manier indelen. Misschien wil je gaan reizen, of heb je andere, misschien onvoorziene uitgaven die eraan komen in de toekomst. In welk schuitje je ook zit, het is verstandig om op de hoogte te zijn van je inkomsten als je stopt met werken. In dit artikel leggen wij alles uit wat te maken heeft met het in kaart brengen van je inkomsten na je pensioen. Dan weet je waar je aan toe bent voordat jij je werkuren vermindert of je baan voorgoed vaarwel zegt.

eerder stoppen hoeveel inkomen - handen rekenmachine
Foto door Mikhail Nilov (Pexels)

Hoeveel inkomen heb ik straks? En waar komt dit inkomen vandaan?

In de jaren dat je werkt bouw je pensioen op. De hoogte van je pensioen verschilt per persoon. Misschien heb je daarnaast maandelijks een bedrag aan de kant gezet, of heb je passieve inkomsten. Dat is natuurlijk ideaal, maar kun je van die inkomsten leven als je niet meer elke maand salaris ontvangt?

Het is belangrijk om dat in kaart te brengen voor jezelf. Wij hebben alvast een aantal inkomstenbronnen op een rijtje gezet:

  • AOW: alle mensen die in Nederland wonen en werken ontvangen een uitkering uit de AOW (Algemene Ouderdomswet). Je kunt het zien als een soort ‘basispensioen’. De leeftijd waarop je dit ontvangt, hangt van je geboortejaar af. Je kunt dit nakijken op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Ook verschilt de hoogte van het bedrag per persoon. Dit heeft te maken met verschillende factoren.
  • Werknemerspensioen: de meeste mensen in Nederland die voor een werkgever hebben gewerkt, hebben daar aanvullend pensioen opgebouwd. Dit wordt meestal geregeld door een pensioenfonds. Bij het desbetreffende pensioenfonds kun je nagaan hoeveel pensioen je daar hebt opgebouwd.

  • Lijfrente of banksparen: een lijfrente is een aanvullend pensioen dat je opbouwt bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Je kunt hiermee je inkomen aanvullen als je stopt met werken. Dit is meestal belastingvrij. Met banksparen bouw je een geldbedrag op voor later. Je stort het geld op een geblokkeerde spaarrekening, zodat je dit pas kunt opnemen wanneer je met pensioen gaat. Je bank keert dan iedere maand een bedrag uit totdat de spaarrekening leeg is.

  • Spaargeld of beleggingen: misschien heb je zelf een bedrag opgebouwd door middel van sparen of zit er een deel van je geld in beleggingen. Deze kun je meerekenen met je inkomsten.

  • Werk naast je pensioen: het klinkt misschien een beetje gek, maar je zou na je pensioen nog kunnen gaan werken. Zie het als een ‘bijbaan’. Misschien wil je wel totaal ander werk doen dan wat je tot nu toe hebt gedaan. Een mooie kans om daarmee te beginnen dus.

Hoe breng je je inkomen in kaart? Waar kun je bepaalde informatie vinden?

Je weet nu uit welke bronnen je je inkomsten kunt halen na je pensioen. Maar hoe kom je erachter hoe hoog deze bedragen zijn? En hoe krijg je een goed overzicht van alle inkomsten?

Er zijn een aantal zaken die je goed in kaart moet brengen.

  1. Je pensioenleeftijd
  2. Hoeveel pensioen je hebt opgebouwd
  3. Hoeveel jaar je eerder wilt stoppen

Op Mijn Pensioenoverzicht kun je je pensioenleeftijd vinden en welk bedrag je krijgt aan AOW en de hoogte van het pensioen via je werkgever. Andere bedrag zoals beleggingen en bedragen die je hebt gespaard kun je via je bank opvragen. Het is dus zaak dat je goed uitzoekt waar je de afgelopen jaren eventueel wat hebt opgebouwd. Ook op de site van jouw pensioenfonds, kun je vaak in kaart brengen hoe je ervoor staat. Zorg ervoor dat je erop let of de bedragen bruto of netto zijn. En welke bedragen je jezelf maandelijks kunt uitkeren. Bij sommige instanties kan dit alleen per jaar of in een keer.

Het aantal jaar dat je eerder wilt stoppen is aan jou, maar houd aan dat het elk jaar dat je wilt stoppen 5% lager wordt.

Hoeveel inkomen heb ik nodig?

Hoeveel inkomen je nodig hebt, hangt af van je uitgaven. Welk bedrag geef je straks uit aan vaste lasten, en hoeveel heb je nodig om leuke dingen te doen? Zet voor jezelf op een rijtje wat je straks nodig hebt. Het is lastig om dat nu alvast te bepalen, maar zeker niet onbelangrijk. Naast de leuke uitgaven zoals misschien een vakantie of reis, kun je ook te maken krijgen met minder leuke uitgaven. Denk aan: ziektekosten, kosten voor vaste lasten die omhoog gaan en inflatie.

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.