Navigatie overslaan

Schulden aanpakken: dit stappenplan helpt je!

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||605 x gelezen

Zo’n 32% van de Nederlandse huishoudens te maken heeft met betalingsachterstanden. Dat is bijna een derde van de Nederlandse bevolking. Nu na corona en met de huidige energiecrisis hebben nog meer mensen te maken met geldproblemen. Het hebben van schulden is een maatschappelijk taboe waar weinig mensen graag openlijk over praten of hulp bij durven te vragen. Dat is jammer, want veel mensen krijgen in meer of mindere mate te maken met schulden. 

Heb je schulden of ben je bang voor schulden? Loop dit stappenplan door.

schulden - vrouw ligt op bank met muziek
Foto door Ivan Samkov (Pexels)

Heb jij op dit moment ook stress om schulden of betalingsachterstanden? Realiseer je dan dat je niet de enige bent! Probeer je schaamte opzij te zetten, pak de problemen aan en vraag zo nodig om hulp. Piekeren en stressen over rekeningen lost immers niks op, rustig blijven en een plan maken wel. En al zie je er als een berg tegenop, het is echt mogelijk je financiële problemen de baas te worden. Wij helpen je graag op weg met onze tips en stappenplan en vertellen je bij welke instanties je terechtkan.

Stap 1: Erken het probleem en breng je situatie in kaart

Het feit dat je dit nu leest, betekent eigenlijk dat je al een deel van de eerste stap genomen hebt! Wat goed! Je moet namelijk eerst een probleem signaleren en erkennen voordat je er iets aan kunt veranderen. Het is lastig, maar confronteer jezelf met de feiten. Pak de stapel brieven en aanmaningen erbij, kijk op je bankrekening en bekijk hoeveel je in totaal moet betalen en aan wie. Kijk vervolgens wat er elke maand inkomt (inkomen, toeslagen, vakantiegeld etc.) en welke vaste lasten je hebt. Zet dit in een Excelbestand en leg mappen aan waar je je administratie netjes in onderbrengt.

Weet je niet precies hoe hoog de schuld is? Informeer dan bij je schuldeisers. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan je ook helpen. Zij registreren alle persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en het bezit van creditcards en klantenkaarten. Belangrijk: studieschulden, huur- en energieachterstanden worden hier niet geregistreerd.

Kom je er niet alleen uit? Dan zijn genoeg instanties die je kunnen helpen. Scrol door naar beneden om te zien waar jij hulp kunt krijgen voor je schulden en betalingsachterstanden.

Stap 2: In paniek? Adem in, adem uit - bewaar je kalmte

Nu je het probleem erkend hebt en een overzicht hebt, kan het zijn dat je toch even in paniek raakt. Het lijkt misschien wel hopeloos! Stress ontstaat van nature als schrikreactie in je lichaam. Dit is handig als je een leeuw op je af ziet komen, maar je hebt er minder aan als je net deze stap hebt genomen om iets te verbeteren aan je financiën. 

Dus: adem rustig in en uit. Je kan één ding doen om dit gevoel van paniek of stress weg te krijgen: focus op de oplossing in plaats van op het probleem. Het is écht mogelijk om uit de schulden te komen, je hoeft het niet alleen te doen. Zet je schouders eronder, en het komt echt weer goed!

Voel je je al wat kalmer? Prima, dan gaan we naar de volgende stap.

Stap 3: Maak een aflosplan

Nu is het zaak om in actie te komen. Maak een actieplan door te berekenen wat je per maand zou kunnen missen, hoe je dit maandelijks kan verdelen per schuldeiser en kijk hoe lang je dit moet doen om schuldenvrij te worden. Het Nibud heeft een hele mooie aflostool waarmee je in vijf stappen een berekening en concreet plan kunt maken voor het aflossen van je schulden. Als je stap 1 van onze actielijst al voldaan hebt, zal je het aflosplan van het Nibud makkelijker kunnen invullen doordat je de gegevens over jouw situatie al voorhanden hebt. Heb je dit gedaan? Dan ben je al een heel eind. Nu kan je het plan echt in werking zetten.

Stap 4: Zet je plan in werking en begin met het aflossen van de schulden

Als je het stappenplan van het Nibud hebt gevolgd, is dit onderdeel al automatisch aan bod gekomen. Heb je zelf een berekening en een plan gemaakt? Dan komt nu de stap dat je de bedragen ook daadwerkelijk gaat aflossen. Dit doe je door regelingen te treffen met je schuldeisers om zo maandelijks een beetje van de schuld te af betalen. Om een regeling te treffen met de betrokken partijen, schrijf je een voorstel per brief. Meestal zijn deze brieven ook per e-mail bij te voegen. Meer informatie hierover en voorbeeldbrieven voor diverse schuldeisers vind je hier. Zodra de regeling getroffen is, kan het afbetalen beginnen en dat voelt goed. Elke maand waarin je een stukje afbetaalt, wordt het probleem een stukje kleiner.

Stap 5: Bedenk waar je nog (extra) geld kan besparen

Tijdens het in kaart brengen van je eigen situatie, kwam je misschien ook kostenposten tegen waarop je zou kunnen bezuinigen. Ga je vaak met de auto? Pak dan eens wat vaker de fiets. Een duur sportschoolabonnement? Misschien kun je gaan hardlopen of lessen volgen via gratis YouTube-filmpjes? Bekijk ook je andere abonnementen zoals telefoonabonnementen, abonnementen op tijdschriften of streamingdiensten. Heb je dit echt nodig? Ben je een roker? Ga dan nu de uitdaging met jezelf aan en stop. Het geld dat je per pakje bespaart, kun je misschien reserveren voor leuke uitjes of gebruiken om je schulden sneller af te betalen.

Stap 6: Budget in evenwicht

Als je alles op een rijtje hebt, heb je een bepaald budget over om van te leven. Om je schulden te kunnen aflossen, is het belangrijk je aan dit budget te houden. Dat vermindert stress en het brengt je leven weer in evenwicht. Op die manier krijg je de controle over je leven terug en dat resulteert meteen in een goede nachtrust en een goed gevoel over jezelf.

Daarnaast is het ook belangrijk dat blijft genieten van het leven. Gun het jezelf om leuke dingen te blijven doen zolang dit binnen het budget blijft. Gezond leven is leuk, makkelijk én toegankelijk en het hoeft echt niet duur te zijn. Wees creatief, probeer goedkoop leven als een uitdaging te zien en blijf je financiële situatie bijhouden om het overzicht te bewaren.

Is het stressniveau al iets gedaald? Wij hopen het van harte. Zo niet, ook dan zijn er voldoende mogelijkheden om extra hulp te krijgen.

Kom je er niet alleen uit? Deze partijen helpen je (gratis) bij schulden

  • De gemeente waar je woont kan je mogelijk helpen. De regels hiervoor verschillen per gemeente.
  • Bij SchuldHulpMaatje ga je (gratis) met een maatje aan de slag om je financiële zaken weer op orde te krijgen.
  • Bij Geldfit.nl kun je een anonieme test doen en krijg je advies over jouw financiële situatie en welke organisaties jou kunnen helpen.
  • Humanitas Thuisadministratie helpt je geldzaken en administratie op orde te brengen en te houden. Ook hier krijg je persoonlijke hulp van een vrijwilliger. Goed om te weten: er is een speciale tak genaamd Humanitas get a grip opgezet om jongeren tussen de 16 en 24 jaar te helpen.
  • Ook FiKks helpt jou samen met een vrijwilliger om weer helemaal schuldenvrij te worden. Ze hebben een speciale app, waarin je stap voor stap ziet wat je moet doen.
  • Vind je het belangrijk dat je kind mee kan doen met leeftijdsgenootjes? Bij Sam& voor alle kinderen kun je als ouder een aanvraag doen voor sport, verjaardagen, uitjes, schoolspullen, muziek-, zwem- of dansles.
  • Heb je een uitkering of zit je in de ziektewet? Het UWV denkt met je mee. Je kunt je financiële situatie altijd bespreken met uw adviseur werk, arbeidsdeskundige of re-integratiebegeleider.
  • Gaat het echt niet goed met je en zit je in een vicieuze cirkel waarin stress en financiële moeilijkheden elkaar versterken? Dan biedt stichting MIND Korrelatie hulp. Zij helpen mensen die psychische klachten ervaren als gevolg van financiële problemen.

Tot slot

Stap voor stap kom je er wel. Breng je situatie in kaart, maak een plan en stel het afbetalen niet langer uit dan nodig. En onthoud: je hoeft het niet alleen te doen! Schroom dus niet om hulp te vragen bij het aanpakken van je financiële problemen. Je hoeft hiervoor niet per se een instantie in te schakelen maar je kunt ook aankloppen bij een familielid of vriend(in) die ervaring heeft met financiën en/of overzicht creëren. Samen sta je immers sterker.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?