Navigatie overslaan

Smartphone op afbetaling: slim of niet?

Foto van auteur Georges de Boeck door Georges de Boeck||1.234 x gelezen

Een smartphone op afbetaling: je zou bijna zeggen 'wie heeft dat niet?'. Een telefoon is een flinke aankoop. Niet iedereen heeft het geld om een telefoon in één keer te betalen. Het resultaat is dat je bij het afsluiten van je telefoonabonnement een lening afsluit, en daarmee ook geconfronteerd kunt worden met de gevolgen van een lening. Bijvoorbeeld als je je telefoonabonnement niet (tijdig) kan betalen. Is het dus wel verstandig, een smartphone op afbetaling? En wat zijn de gevolgen van het afsluiten van een dergelijk contract? Alles over een smartphone op afbetaling op een rij!

smartphone op afbetaling - meisje op telefoon
Foto door Katerina Holmes (Pexels)

Smartphone op afbetaling = lening

Het nemen van een abonnement bij een telecomprovider wordt niet meteen beschouwd als een lening. Wel is er sprake van een financieel contract en kunnen betalingsachterstanden resulteren in een registratie bij het BKR. Daarbij heeft de hoge raad bepaald op 13 juni 2014 dat de aanschaf van een mobiele telefoon met een waarde van € 250,- of meer bij een mobiel abonnement hetzelfde is als een lening. Dit komt doordat de betaling die je meteen zou moeten doen, dus bijvoorbeeld € 500,-, verspreid wordt over de looptijd van het contract. Met andere woorden: de telecomprovider, bijvoorbeeld KPN, Vodafone of T-mobile, schiet het bedrag voor. Zij verwachten dat het toestel terug betaald wordt binnen jouw abonnementsperiode. Dit is bijvoorbeeld 24 maanden. In principe sluit je met een smartphone op afbetaling dus een lening af bij de telecomprovider.

Financiële consequenties voor ouders

Vaak hebben jongeren een mobiel abonnement op naam van de ouders. Je moet immers 18 zijn om zelf een mobiel abonnement af te sluiten. De ouders betalen dus in theorie het abonnement voor de jongere. Alleen: bij de meeste providers kun je het rekeningnummer na de eerste maand van het contract veranderen. Het contract blijft op naam van de ouders staan, terwijl het geld afgeschreven wordt van de rekening van de gebruiker. In dit geval de minderjarige zoon of dochter. Aangezien het contract op naam van de vader of moeder staat, kan dit gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de ouders. Bijvoorbeeld, als je meerdere keren niet op tijd betaalt. Dit is wettelijk gezien een betalingsachterstand.

Hoeveel rente zit op een mobiel abonnement met toestel?

Voordat telecomproviders transparant moesten zijn over de prijzen van toestellen bij mobiele contracten, zorgde dit voor grote verschillen tussen de losse prijs van het toestel en het bedrag dat betaald moest worden over een periode van twee jaar. Zelfs wanneer er rekening gehouden werd met inflatie en de huidige rentestand, zat er soms een verschil van 15-20% tussen de aanschafwaarde van het toestel en het betaalde bedrag over twee jaar. Tegenwoordig staan de prijzen van de toestellen ook in het contract, zodat je meteen kunt zien hoeveel je daadwerkelijk betaalt voor je telefoon. De verschillen zijn een stuk kleiner.

Wat kan ik nu het beste doen: lenen of direct kopen?

Aangezien het aankopen van een telefoon in combinatie met een abonnement tegenwoordig een stuk transparanter is, is de keuze makkelijker gemaakt dan voorheen. Kort wat voor en nadelen bij een aankoop van een smartphone op afbetaling:

Voordelen

  • Je betaalt niet een enorm bedrag op het moment van aankoop;
  • Soms is een abonnement goedkoper dan losse aanschaf van een toestel. Bij een speciale actie bijvoorbeeld. Informeer goed en vergelijk de prijzen op onafhankelijke sites of bij winkelketens die meerdere providers aanbieden.

Nadelen

  • Je zit iedere maand vast aan een redelijk hoog bedrag, waarbij de betalingen voor het toestel niet aangepast kunnen worden gedurende het contract. Zou je het geld bijvoorbeeld iedere maand sparen, en het losse toestel aankopen? Dan zou je dit geld in geval van nood ook kunnen gebruiken voor iets anders.
  • Bij duurdere telefoons heb je dus altijd een lening op je naam staan en de vraag is of je dit ook wilt. Problemen met betalingen kunnen enorme effecten hebben op je kredietwaardigheid en zou ook voor moeilijkheden kunnen zorgen op moment dat er een lening aangevraagd wordt. Denk aan als je een huis wilt kopen, bijvoorbeeld.

Conclusie

De kosten van het kopen van een smartphone op afbetaling worden steeds lager, omdat er veel concurrentie is. Ik kan dus niet meteen zeggen dat het altijd goedkoper is om een los toestel aan te schaffen samen met een sim-only abonnement. (Een sim-only betekent een telefoonabonnement waarbij je alleen moet betalen voor belminuten/smsjes en internet). Reken door wat je in totaal kwijt bent na 24 maanden, en vergelijk dit met 24 maanden sim-only en een los toestel bijvoorbeeld. Ben je daar niet goed in? Laat je daarom goed informeren door een onafhankelijke partij (een vriend, familielid of een professional). Voor je een nieuwe telefoon aanschaft: denk na over de voor- en nadelen van het kopen van een smartphone op afbetaling.

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?