Navigatie overslaan

Aanrechtgeld, aanrechtsubsidie: Wat is het en heb ik er recht op?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||34.732 x gelezen

Wat is aanrechtgeld? Het klinkt alsof je van de Belastingdienst geld krijgt om in de keuken taarten en koekjes te bakken. In zekere zin is dat zo! De term is al erg oud en stamt uit de tijd waarin voornamelijk de mannen werkten en de vrouwen geen inkomsten hadden (en thuis waren dus). Vandaag de dag is dit nog steeds aan de orde. Kandoor.nl legt uit wat het is en nog belangrijker: wanneer je er recht op hebt.

aanrechtgeld - man in keuken
Foto door Kipras Štreimikis (Unsplash)

Wanneer krijg ik aanrechtgeld?

Heb ik recht op aanrechtgeld?

Algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner

Aanrechtgeld wordt ook wel aanrechtsubsidie, aanrechttoeslag, huisvrouwensubsidie, of zelfs huisvrouwentoeslag genoemd. Deze benamingen zijn natuurlijk niet meer van deze tijd, daarom wordt het tegenwoordig 'algemene heffingskorting voor minstverdienende partner' genoemd.

Het slaat uiteindelijk allemaal op hetzelfde, namelijk op de algemene, maximale heffingskorting. De algemene heffingskorting mag je in sommige gevallen aftrekken, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Een mooi belastingvoordeel als je zelf weinig te besteden hebt, en je partner wel voldoende inkomen heeft. Wanneer dat is? Lees dan snel verder!

Om voor aanrechtgeld in aanmerking te komen moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • je bent 21 jaar of ouder;
  • je hebt langer dan 6 maanden dezelfde partner;
  • je hebt weinig tot geen inkomen, waardoor je de algemene heffingskorting niet op je eigen inkomen kan laten toepassen;
  • jouw partner heeft voldoende inkomen om niet alleen de eigen loonheffingskorting te ontvangen, maar ook die van jou.

Anders gezegd: je komt in aanmerking voor deze heffingskorting als je partner werkt en jij niet of nauwelijks geld verdient. Je betaalt dan geen belasting. Degene die wél werkt, mag de algemene heffingskorting, het aanrechtgeld, toepassen op zijn of haar inkomen tijdens de gezamenlijke inkomstenbelasting. Deze subsidie wordt vervolgens op de rekening van de 'minstverdiener' gestort.

Afbouw aanrechtgeld: wanneer ben je geboren?

Goed om te realiseren: deze subsidie wordt al een paar jaar afgebouwd (sinds 2009) en wordt in 2024 afgeschaft. Gelukkig beseft de politiek dat er nog genoeg mensen zijn die al jaren aanrechtgeld krijgen en rekenen op dit bedrag. Daarom wordt de subsidie niet in één keer afgeschaft. Echter is er wel een verschil in de bedragen voor mensen die vóór 1963 zijn geboren en mensen die na 31 december 1962 zijn geboren. Houd er dus rekening mee dat het aanrechtgeld mogelijk minder is in 2022 dan in 2021. Bekijk de bedragen hieronder.

Aanrechtgeld: de bedragen

Aanrechtgeld in 2023

Ben je de minstverdiener en ben je vóór 1963 geboren?

Dan heb je in 2023 mogelijk recht op het maximale bedrag van € 3.070,-

Ben je de mistverdiener en ben je geboren in of na 1963?

Dan heb je in 2023 geen recht meer op aanrechtgeld.

Aanrechtgeld in 2022

Ben je de minstverdiener en ben je vóór 1963 geboren?

Dan heb je in 2022 mogelijk recht op het maximale bedrag van € 2.888,-

Ben je de mistverdiener en ben je geboren in of na 1963?

Dan heb je in 2022 mogelijk recht op € 193,-

Aanrechtgeld in 2021

Ben je de minstverdiener en ben je vóór 1963 geboren?

Dan heb je in 2021 mogelijk recht op het maximale bedrag van € 2.837,-

Ben je de mistverdiener en ben je geboren in of na 1963?

Dan heb je in 2021 mogelijk recht op € 379,-

Kan ik aanrechtgeld met terugwerkende kracht aanvragen? Hoe doe ik dit? 

Aanrechtsubsidie en AOW: als mijn inkomen verandert

Als degene die werkt met (vervroegd) pensioen gaat, heeft dat gevolgen voor het inkomen. Maar het betekent niet dat je partner geen recht meer heeft op het aanrechtgeld. Wel kan de hoogte ervan veranderen.

Gaat de minstverdiener AOW ontvangen? Dan ontvangt deze persoon een eigen ‘inkomen’. Het recht op de aanrechtgeld komt dan te vervallen.

Hoe krijg je aanrechtsubsidie?

Aanvragen algemene heffingskorting minstverdienende partner

Jij en je partner vullen samen de belastingaangifte inkomstenbelasting in, of jullie doen een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Vervolgens kijkt de belastingdienst of je recht hebt op een deel, of op het volledige bedrag van de aanrechtsubsidie. Dit doen ze aan de hand van je inkomen en de belasting er betaald wordt. Je hebt sowieso recht op algemene heffingskorting. Daarnaast heb je recht op het deel van de heffingskorting dat niet uitbetaald kan worden als het inkomen van je partner te laag is. Deze berekening doet de belastingdienst.

Aanrechtsubsidie aanvragen met terugwerkende kracht

Kom je erachter dat je in het verleden recht bleek te hebben op de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner? Dan kun je dit nog tot 5 jaar terug aanvragen door je eerdere belastingaangiftes te corrigeren. In 2022 kun je dus je aangifte over 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 nog wijzigen.

Waar komt aanrechtsubsidie vandaan?

Een van onze vraagstellers vertelde ons de oorsprong van aanrechtgeld. Dit wilden we natuurlijk ook aan jullie vertellen. Zo is het ontstaan:

Vroeger werkte vaak alleen de man. Over een gedeelte van zijn inkomen (€ 15.000,-) hoefde hij geen belasting te betalen. Werkte zowel man als vrouw dan had ieder een vrijstelling van € 7.500,-. Het hof van Europa heeft ooit een uitspraak gedaan dat Nederland man en vrouw als zelfstandige eenheid moest behandelen. De vrijstelling voor de alleen werkende man werd daarom verlaagd naar € 7.500,-. Om het gezin er financieel niet op achteruit te laten gaan kreeg de vrouw de vrijstelling die de man ging missen.Zo is ook de term aanrechtsubsidie ontstaan. (30% van € 7.500,- is ongeveer € 2.200,-).

Tijden zijn veranderd, waardoor de term aanrechtgeld/aanrechtsubsidie denigrerend kan overkomen. Daarom hanteert de belastingdienst nu de term: "algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner". Dit rolt niet zo gemakkelijk van de tong, maar het is wel een duidelijkere en neutrale term.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Belasting
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Partners

ABPACPPFSVBWIGORTECFIKKS

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.