Navigatie overslaan

Gevolgen van ziekte voor AOW

Foto van auteur Koen Schunselaar door Koen Schunselaar||11 x gelezen

Poeh, wat een pittige vraag kregen we onlangs op Kandoor.nl. Pittig vanwege het schrijnende van de situatie dit keer. Wat zijn de gevolgen van ziekte voor AOW? Of om precies te zijn: “Mijn vrouw heeft Alzheimer en gaat naar een 24-uurs opvang. Hoe gaat dat dan met onze AOW? Wordt dat apart berekend?” Geen makkelijke vraag, waar zo maar even een antwoord op te geven is. Onze expert Patrick dook erin en kwam met een antwoord.

gevolg ziekte aow - bejaard koppel kijkt lief naar elkaar
Foto door Mikhail Nilov (Pexels)

AOW voor alleenstaanden

Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u in een dergelijke situatie een AOW-pensioen voor alleenstaanden aanvragen. Daardoor ontvangt u beiden niet slechts 50% van het netto minimumloon maar 70%.

Mogelijke nadelen

Hoewel dit gunstig lijkt, kunnen er ook nadelen aan kleven:

  • U gaat waarschijnlijk meer belasting betalen
  • Uw zieke partner gaat een veel hogere bijdrage betalen voor de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo); het Centraal Administratiekantoor (CAK) stelt de hoogte van deze bijdrage vast
  • U krijgt misschien minder zorg- en/of huurtoeslag
  • Bij overlijden krijgt de overlevende partner geen overlijdensuitkering AOW

Laat u eerst informeren

Voordat u een beslissing neemt om de aanvraag voor AOW voor alleenstaanden in te dienen, doet u er verstandig aan contact op te nemen met de Belastingdienst (0800 – 0543), het CAK (0800 – 0087) en de SVB (020 – 656 56 56). Zo heeft u 100% duidelijk wat één en ander financieel voor u betekent.

Ben je geholpen met deze blog?

Gerelateerde categorieën:Gezondheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?