Recht op het nabestaandenpensioen van mijn zus?
Veel vragen die op Kandoor.nl worden gesteld, gaan over de financiën na het overlijden van een belangrijk persoon in je leven. Eerder schreven we daarom over de erfenis, het nabestaandenpensioen en het wezenpensioen. Hopelijk ben je daarmee geholpen, maar wat als jouw situatie net anders is? Onlangs kregen we de vraag van Els: ‘Mijn tweelingzus Kim is overleden. We hadden samen een huis en een en ander vastgelegd in een samenlevingscontract. Heb ik recht op het nabestaandenpensioen nu zij is overleden?’
Je moet geregistreerd zijn als fiscaal partner
Els heeft er goed aan gedaan om met haar zus een samenlevingscontract op te stellen. Hierdoor waren zij en haar tweelingzus fiscale partners. Dit kun je bij de notaris regelen. Hiermee is het ook mogelijk om met bijvoorbeeld een goede vriend of zelfs een ouder voor de belasting geregistreerd te staan als partners.
Waarom een samenlevingscontract?
Om in aanmerking te komen voor het nabestaandenpensioen van de persoon met wie je samenwoonde, moet je hebben aangeven in elkaars levensonderhoud te voorzien. In een samenlevingscontract kun je bijvoorbeeld ook vastleggen wat er met het huis, de kat of de hond gebeurt als jullie ruzie krijgen. Ook kun je hierin de erfenis regelen bij overleden en geniet je belastingvoordeel bij de erfbelasting.
De erfenis
Partners die niet getrouwd zijn, erven niet automatisch de erfenis als de ander overlijdt. Ze erven pas als er een samenlevingscontract of testament is. Met een samenlevingscontract kun je ook in aanmerking komen voor een grote vrijstelling erfbelasting.
Uitzondering
Sommige pensioenfondsen eisen dat er tenminste een half jaar tot wel vijf jaar wordt samengewoond. De meeste pensioenfondsen zullen nog steeds uitbetalen als je het samenwonen met contract niet gemeld hebt bij het –fonds en samen eigenaar bent van de woning. Maar ook als je samen een huis hebt gekocht, is het verstandig om in een samenlevingscontract vast te leggen wie wat in het huis heeft gestopt. Als de één meer geïnvesteerd heeft dan de ander, kan dit anders tot juridische gevolgen leiden.
Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:
Hoeveel bedraagt het partnerpensioen dan?
De hoogte van het partnerpensioen hangt van een aantal dingen af:
- Was de geregistreerde partner in loondienst? De pensioenuitvoerder van (ex-) werkgevers zal dan uitkeren. Was de zus van Els zelfstandige? Dan kan het zijn dat ze geen pensioen en ook geen partnerpensioen heeft opgebouwd.
- Is er partnerpensioen geregeld in de pensioenregeling? Meestal wel, maar check dit voor de zekerheid in het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit krijgt iemand elk jaar zolang je pensioen opbouwt. Daar staat in hoeveel partnerpensioen er gereserveerd staat.
- Ook de basis waarop ze verzekerd was is van belang. Bij een partnerpensioen op risicobasis heeft Els bij overlijden haar partner geen recht op pensioen dat opgebouwd is bij (ex-)werkgevers haar partner. Ze ontvangt wel nabestaandenpensioen van het pensioenfonds of de -verzekeraar waar de partner op het moment van overlijden werkt, of voor haar pensionering heeft gewerkt.
- Was haar partner eerder gescheiden? Dan gaat ook nog een deel van het partnerpensioen naar haar ex-partner.
Namen in dit verhaal zijn wegens privacyredenen gefingeerd.