Navigatie overslaan

Woning verduurzamen, alle subsidies waar jij over moet weten!

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||329 x gelezen

Steeds meer mensen kiezen voor het verduurzamen van hun huis en dit is ook helemaal in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid. Maar in veel gevallen levert verduurzamen extra kosten op. Toch zijn er subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen als je je huis wilt gaan verduurzamen. Elk jaar gelden er weer nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen.

woning verduurzamen - man legt zonnepanelen
Foto door Gustavo Fring (Pexels)

Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Daarnaast zijn er naast algemene, landelijke subsidies ook nog lokale subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen. In dit blog vertellen we je hoe het zit met het verduurzamen van je huis in 2022 en lichten we een aantal subsidies toe.

Subsidie isolatie woning 2023

Ook in 2023 kunnen huiseigenaren een subsidie krijgen voor de isolatie van woningen. Dit heet Investeringssubsidie Duurzame Energie, of de ISDE. Vanaf 2023 komen meer mensen in aanmerking voor deze subsidie.

De aanvraag hiervoor kun je indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Per 2023 heb je 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag te doen nadat je de verbetering hebt aangebracht. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het oppervlak dat je isoleert.

Op de site van het RVO vind je alle informatie hierover en een handig stappenplan.

Het gaat bij de subsidie om de volgende soorten woningisolatie:

  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • HR++ (isolatieglas) of triple-glas (triple-glas moet in dat geval gecombineerd zijn met een isolerend kozijn).

Tot en met 2022 moest je in een jaar minstens twee maatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Of je combineerde een van de isolatie-maatregelen met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Pas als de beide maatregelen waren uitgevoerd, vroeg je de subsidie (in één keer) aan. Per 2023 krijg je ook subsidie bij één maatregel, en hoef je dus niet twee maatregelen te combineren.

Hieronder meer over de verschillende subsidies:  

Subsidie isolatie en aansluiting warmtenet voor Vve’s

Ook voor VvE’s is er subsidie voor de isolatie van woningen en voor centrale aansluiting op het warmtenet. Tot en met 2022 kunnen VvE’s gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dit was voorheen ook de subsidie voor woningeigenaren, maar die subsidies vallen vanaf 2021 onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie, oftewel ISDE. 

Geen subsidie meer op zonnepanelen vanaf 2022

Helaas is de subsidie op zonnepanelen al in 2021 gestopt. Gelukkig zijn er nog wel andere regelingen die het toch financieel aantrekkelijk maken om te kiezen voor zonnepanelen. 

Zonnepanelen 2023: Energiebespaarlening en btw terugvragen

Je kunt gebruik maken van een speciale lening om de zonnepanelen te financieren. Dit heet de Energiebespaarlening. Deze lening heeft, om de duurzame burger tegemoet te komen, gunstige voorwaarden.

Daarnaast is in 2023 de btw op zonnepanelen 0% geworden.Heb je in 2022 zonnepanelen aangeschaft? Dan kan je mogelijk nog btw terugvragen. Voor de voorwaarden en een stappenplan om een btw-teruggave aan te vragen kijk je op deze pagina over btw terugvragen van de Belastingdienst. 

Subsidie zonneboiler 2023

We noemden in het stukje over subsidie voor isolatie ook al de zonneboiler. Deze subsidie is kun je aanvragen per 24 januari 2023 en valt onder de ISDE-subsidie. Vanaf 24 januari 2023 heb je recht op de nieuwste subsidiebedragen voor zonneboilers. Dit geldt voor aanvragen die vanaf 24 januari zijn ingediend en waarbij de zonneboiler is geïnstalleerd op of na 1 januari 2023. Heb je je zonneboiler voor 1 januari 2023 geïnstalleerd? Dan geldt het bedrag van 2022. 

Voor de subsidie zonneboiler is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Bijvoorbeeld dat de installatie door een bedrijf gedaan moet worden en dat de boiler na 13 juni 2020 geïnstalleerd is. Op de website van het RVO, vind je een stappenplan om de subsidie aan te vragen, lees je om welke bedragen het precies gaat, welke apparaten aan de eisen voldoen en aan welke voorwaarden je verder nog moet voldoen.

Subsidie warmtepomp 2023

Een andere subsidie die ook onder de ISDE valt, is een subsidie voor een warmtepomp. Ook deze is aan te vragen in 2023 als je eigenaar bent van een koopwoning die je hoofdverblijf is, of gaat worden na een renovatie. 

In 2023 krijg je € 500,- aan subsidie voor een (hybride) warmtepomp.Heb je in 2022 of 2021 een warmtepomp laten installeren? Woningeigenaren hebben recht op het hogere subsidiebedrag als de warmtepomp na 31 december 2021 is geïnstalleerd. Is jouw warmtepomp voor 1 januari 2022 geïnstalleerd? Dan geldt het (lagere)bedrag van 2021.

Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie op een warmtepomp. Zo moet de warmtepomp nieuw zijn en moet net als bij de zonneboiler de installatie gedaan worden door een bedrijf. Voor de overige voorwaarden waaraan je moet voldoen, kun je kijken op de website van het RVO. Daar vind je ook een een stappenplan om de subsidie warmtepomp aan te vragen.

Subsidie warmtenet-aansluiting 2023

Ook de subsidie aansluiting warmtenet valt onder de ISDE net zoals de subsidie isolatie, subsidie zonneboiler en subsidie warmtepomp. Ook voor deze subsidie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, die grotendeels hetzelfde zijn als de voorwaarden van bovengenoemde subsidies. Let er bij deze subsidie ook op dat je een bewijs moet leveren van het feit dat je woning van het aardgas af is en dat het geregeld moet zijn met een overeenkomst met een warmteleverancier. Hier vind je een overzicht van alle voorwaarden waar je aan moet voldoen en een stappenplan om de subsidie aansluiting warmtenet aan te vragen. 

Provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies

Naast de ISDE, zijn er soms ook nog provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen als je je huis verduurzaamt. Op de website van energiesubsidiewijzer kun je je eigen gegevens invullen om te kijken of er andere, lokale verduurzamingssubsidies en/of leningen zijn die relevant zijn voor jouw situatie. Zo kun je in Eindhoven een subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin en in Amsterdam een subsidie voor het laten bouwen van een duurzame nieuwbouwwoning. Het is daarom de moeite waard om dit even uit te zoeken als je bezig bent met het verduurzamen van je woning. 

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Wonen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Partners

ABPACPPFSVBWIGORTECFIKKS

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.