Navigatie overslaan

Wat kost een eerste auto?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||1.265 x gelezen

Auto’s komen in allerlei soorten en maten. Van oude modelletjes tot hypermodern met allerlei technische snufjes. Voor een eerste auto begin je vaak met kijken naar leuke, tweedehandse modelletjes. Voor Kandoor.nl zette ik mijn eigen bevindingen om in een stappenplan. Veel succes!

eerste auto - man achter stuur
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

Bepaal: waar gebruik je je auto straks voor?

Bedenk in eerste instantie waar je de auto voor wilt gebruiken. Moet je iedere werkdag honderd kilometer naar je werk rijden en weer terug of wil je hem alleen voor korte ritjes gebruiken? Is hij voor jou alleen of moet je drie kinderen vervoeren?

Allemaal zaken waar je eerst over na moet denken voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar een auto. Het behoeft geen uitleg dat wanneer je maar in je eentje in de auto zit, een kleiner model volstaat dan wanneer je drie kinderen mee moet nemen.

Bepaal de prijsklasse

Je kunt de aanschaf van een tweedehandsauto zo duur maken als je zelf wilt. Bepaal vooraf hoeveel geld je voor de aanschaf wilt uittrekken. Wil je niet meer geld uitgeven dan 2.000 euro? Dan zit je al gauw in de oudere auto’s met als bouwjaar 1990-1998. Deze auto’s hebben niet altijd stuurbekrachtiging, airbags en airco. Kijk dus goed naar je wensenlijstje en je budget.

Wil je een auto met meer technische snufjes? Dan gaat uiteraard de prijs wat omhoog en zit je al gauw in een prijsklasse tussen de 3.000 en 6.000 euro. Deze auto’s zijn vaak betrouwbaarder voor langere afstanden en zuiniger voor het milieu.

En dan: op zoek naar een auto

Kijk goed om je heen, vraag vrienden en familie welke merken zij je aan zouden raden en ga dan op internet op onderzoek uit. Stel je hebt een Toyota Aygo op het oog. Een leuk, klein modelletje met airco, met stuurbekrachtiging en airbags. Door op internet te kijken hoeveel dat model gemiddeld kost, kun je je eigen prijs bepalen.

Type auto's vergelijken

Op een website van de ANWB kun je diverse type auto's vergelijken. Wil je bijvoorbeeld een extra hoge instap? Of wil je een auto die elektrisch rijdt? Dit kun je allemaal selecteren om zo meer overzicht te krijgen.

Info via kenteken

Via de website van de RDW kun je het kenteken van een auto die je op het oog hebt invoeren en kun je de APK-vervaldatum en verzekeringsstatus controleren. Daarnaast kun je ook de specificaties zien en de gegevens checken.

Onderhandelen over de prijs

Als je bij stap 3 hebt gekeken wat de auto gemiddeld waard is, kun je gaan onderhandelen. Als je er zelf niet veel verstand van hebt, kun je iemand meenemen die samen met jou de auto gaat controleren. Bekijk de staat van de auto, de banden en de motor. Dan kun je gaan onderhandelen. Misschien wil je wel de vraagprijs bieden, mits er nog een airco en radio ingezet wordt. Of wil je de vraagprijs wel bieden in ruil voor een gehele onderhoudsbeurt.

Maak voor de koop ook altijd een proefrit! Rij over de snelweg, stuk over een klinkerweg waarbij je snelheden kunt variëren. Controleer of alles het doet en of je lekker zit.

Veiligheid van de auto

Garages en autohandelaren die bij BOVAG zijn aangesloten geven meer garantie en service dan wanneer je je auto koopt van een ‘oud vrouwtje’ via bijvoorbeeld Marktplaats. Krijg je dan na een paar weken problemen met je motor, kun je die kosten niet zo snel op de vorige eigenaar verhalen.

Koop je je auto bij een autobedrijf? Dan is dat gemakkelijker. Wél is een autobedrijf vaak iets duurder dan een particulier. Niet onbelangrijk: de BOVAG-garantie geldt alleen voor auto’s duurder dan 4.500 euro. Is je auto goedkoper? Dan heb je geen BOVAG-garantie.

Maandelijkse kosten

Met het kopen van een auto ben je er nog niet. Denk aan brandstofkosten, wegenbelasting, autoverzekering, de APK en wellicht een wegenwachtabonnement. De Consumentenbond rekende uit dat een nieuw aangeschafte stadsauto die drie jaar meegaat zo’n 445 euro per maand kost.

Een tweedehandse auto die drie jaar meegaat, komt gemiddeld uit op zo’n 380 euro per maand. Maar deze kosten kunnen verschillen. Het hangt af van de grootte van je auto, zeker als het om de verzekering en de wegenbelasting gaat. De APK en het onderhoud hangt vooral af van de staat van je auto. En woon je in de stad? Dan is een parkeervergunning waarschijnlijk iets dat je móet hebben.

Hou daarnaast ook rekening met onvoorziene uitgaven. Een ruitenwisser die kapot gaat, een accu die ermee ophoudt of een lekke band… zorg altijd voor een extra potje.

Heb je een specifieke auto in gedachten? Bekijk dan voor een indicatie deze rekentool van Autoweek.

Andere handigheidjes

Checklist

Als je ergens geld op kunt besparen, wil je dat waarschijnlijk ook graag doen! Daarom zou je bij het kopen van je eerste auto kunnen letten op of je auto:

  • een vrij recente nieuwe APK heeft;
  • nieuwe banden en een nieuwe accu heeft;
  • een goede uitlaat heeft;
  • altijd goed onderhouden is geweest.

Sla het tankstation over

Motorolie en ruitensproeiervloeistof kun je uiteraard bij een autowinkel of tankstation kopen, maar kijk ook eens bij de bouwmarkt, HEMA, de Aldi en de Lidl. Dat kan je behoorlijk wat kosten besparen.

Kilometerstand

Over de kilometerstand wordt ook veel gesproken. Hoe hoger de kilometerstand, hoe minder de auto waard is. Dat is deels waar, maar het hoeft niet te betekenen dat de auto versleten is.  Het is vooral belangrijk in welke omstandigheden de auto gebruikt is en hoe de vorige eigenaren met de auto zijn omgegaan. Diesels die zakelijk gebruikt worden, rijden het meeste kilometers. Gemiddeld zo’n 30.000 kilometer per jaar. Een particuliere auto op benzine het minst, zo’n 15.000 kilometer per jaar.

Een voorbeeld: Een auto die op diesel rijdt en vijf jaar oud is, zal gemiddeld zo’n 120.000 tot 150.000 kilometer per jaar gereden hebben. Veel kilometers, maar als de auto altijd goed is onderhouden en de eigenaar er netjes mee omging, dan kan de auto nog in een prima staat zijn.

Vergelijk je dat met een auto die gemiddeld zo’n 100.000 kilometer op de teller heeft staan, maar van iemand was die er altijd een zware aanhanger achter hing en het niet nauw nam met het onderhoud van de auto, dan kan de auto weleens in een veel slechtere staat zijn.

Dus concluderend: een auto kopen met een hoge kilometerstand is soms juist slim, zeker wanneer je zelf niet van plan bent heel veel kilometers te maken en er een aantal jaar plezier van wil hebben!

Kandoor bestaat dankzij donaties

Ben je goed geholpen? Doe een kleine donatie!

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.