Navigatie overslaan

Zorgtaken verdelen: Hoe bespreek je dit als koppel?

Kandoor logo door Kandoor||2.923 x gelezen

Het verdelen van zorgtaken: in de meeste relaties loopt dit vanzelf en worden hier niet bewust afspraken over gemaakt. Nou ja, vanzelf... Er ontstaan met de tijd toch vaak kleine irritaties over wie wat doet en hoe vaak. Die irritaties worden voor lief genomen, want 'ach, zo erg is het nou ook weer niet'. Maar juist kleine irritaties zorgen voor een minder goede relatie. En als je bijvoorbeeld vader wordt, wil je misschien de moeder van je kind wel extra graag ontzorgen. Tijd voor een schone lei!

In dit blog krijg je tips hoe je de zorgtaken eerlijk en gelijkmatig verdeelt binnen je relatie.

zorgtaken verdelen - ouders met baby op bed
Foto door Ketut Subiyanto (Pexels)

Waarom het verdelen van zorgtaken belangrijk is

Wist je dat 41% van de heterostellen de zorg best gelijkmatig wil verdelen, maar dat dit bij slechts 9% lukt? Dit blijkt uit onderzoek van Women Inc. Zeker als je een kindje krijgt of kinderen hebt, wordt dit belangrijk, want een kleine in huis heeft nogal wat invloed op de zorgtaken. En gelijkmatige verdeling tussen jou en je partner, zorgt voor een goede balans tussen werk, privé en zorgtaken. En dit helpt weer bij het hebben van een fijne en gelukkige relatie. Wie wil dat nou niet? Voorkom je dat jij of je partner te veel op het bordje krijgt. Teveel op je bord betekent meer stress, wat niet fijn is voor je kindje en niet fijn voor je relatie.

Zo bespreek je de zorgtaak verdeling als koppel

Oké, de voordelen mogen duidelijk zijn. Maar zo'n gesprek aangaan: hoe doe je dat? Zijn de taken nu niet helemaal eerlijk verdeeld en zijn er onderliggende irritaties? Dan kan het gesprek spannend zijn om te voeren. Maar bedenk dat dit gesprek juist helpt om de irritaties weg te nemen. Zeker als je degene bent die nu minder doet en met dit gesprek juist aangeeft het beter te te willen doen. Daar kan je partner alleen maar blij van worden, toch?

Het kan ook zijn dat je allebei vindt dat je meer doet. Houd daarom de onderstaande tips als een leidraad aan. Dit helpt om het gesprek richting te geven, met als doel dat jij en je partner op een fijne manier een besluit kunnen nemen.

1. Maak samen een lijst van alle zorgtaken

Als je de zorgtaken eerlijk wilt verdelen met je partner, moet je eerst alle klusjes op een rijtje zetten. De dagelijkse taken zoals verschonen en naar bed brengen, maar denk ook aan taken als het huishouden, financiën, boodschappen doen en het maken van afspraken met het consultatiebureau, de oppas en de opvang.

Je kunt ook gebruik maken van de 'Huishoudbattle-test' van de Volkskrant. Deze geeft in 5 minuten duidelijk aan wie er meer doet, en of er een iemand is die de 'zwaardere' taken op zich neemt. Een goede aanleiding voor een goed gesprek!

2. Kijk naar jullie financiële situatie

Vervolgens kijk je naar jullie financiële situatie. Als jullie beide een baan hebben, kan het zijn dat een van jullie minder gaat werken om meer tijd te hebben voor de zorgtaken. Dit kan een goede keuze zijn als jullie financiële situatie het toelaat. Dit volgende stappen helpen je bij bepalen of dit mogelijk is:

  • Maak een overzicht van jullie inkomsten en uitgaven. Het is belangrijk om te weten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, zodat jullie kunnen bepalen of jullie eventueel minder kunnen werken om meer tijd te besteden aan de zorg voor jullie kindje. Hier lees je wat een kind krijgen ongeveer kost.
  • Bekijk of jullie in aanmerking komen voor financiële ondersteuning, zoals kinderbijslag, kinderopvangtoeslag of ouderschapsverlof. Dit kan helpen om de financiële druk te verlichten en meer tijd vrij te maken voor de zorg van jullie kindje.
  • Bespreek hoe jullie de kosten willen verdelen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor kinderopvang, luiers, voeding, kleding en medische kosten. Maak hierbij ook onderscheid tussen vaste kosten en variabele kosten.
  • Maak een financieel plan waarin jullie alle kosten en inkomsten op een rijtje zetten en bepalen hoe jullie deze willen verdelen. Zorg ervoor dat het plan haalbaar is en dat jullie genoeg financiële ruimte overhouden om onverwachte kosten op te vangen.
  • Met deze tool deze werkzorgberekenaar van het Nibud en Women Inc. kan je berekenen wat minder werken voor invloed heeft op jullie financiële situatie. Nu én later.

 

3. Zo verdeel de zorgtaken met je partner (en worden jullie er beiden blij van)

Nu heb je een duidelijk overzicht van de zorgtaken en de financiële situatie. Je kan samen beslissen of jullie evenveel blijven werken of dat (een van) jullie minder gaat werken om meer zorgtaken te kunnen uitvoeren. Vervolgens kunnen jullie de zorgtaken concreet verdelen. Hier hebben we nog wat tips voor:

  • Zorg ervoor dat de verdeling van de taken gelijk is en dat beide partners evenveel tijd hebben voor werk, gezin en vrije tijd. Bespreek samen wat haalbaar is en wat niet, en wees flexibel als dat nodig is. Jullie kunnen er natuurlijk ook bewust voor kiezen om de zorgtaken ongelijk te verdelen, bijvoorbeeld omdat de een meer blijft werken en de ander meer tijd heeft om voor de kinderen te zorgen. In dat geval is het ook belangrijk om goede afspraken te maken en te zorgen dat beide partners tevreden zijn met de verdeling.
  • Houd rekening met de individuele talenten en voorkeuren van jullie beiden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij beter bent in opruimen en je partner beter is met het bijhouden van alle boodschappenlijstjes.
  • Maak afspraken over de verdeling van de taken en zet deze op papier. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en ervoor te zorgen dat beide partners zich aan de afspraken houden.
  • Bespreek regelmatig hoe het gaat met de verdeling van de zorgtaken en pas deze aan als dat nodig is. Het is mogelijk dat jullie behoeften en wensen veranderen naarmate je kinderen groeien en zich ontwikkelen.
  • Vertel je partner wat je belangrijk vindt, wat je moeilijk vindt en waar je hulp bij nodig hebt. Luister ook naar wat je partner te zeggen heeft en probeer elkaar te begrijpen.

Hou het leuk!

  • Maak tijd voor elkaar: zorg ervoor dat jullie als koppel ook nog tijd hebben om samen leuke dingen te doen en te ontspannen. Plan bijvoorbeeld datenights in of neem af en toe een dag vrij van werk en zorgtaken om wat leuks te doen.
  • Geef elkaar waardering: het is belangrijk om elkaar te waarderen voor de zorgtaken die worden uitgevoerd. Laat je partner weten dat je zijn of haar inzet waardeert en bedank elkaar regelmatig voor het werk dat wordt gedaan.
  • Wees flexibel: soms kan het gebeuren dat er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden waardoor de zorgtaken anders verdeeld moeten worden. Wees dan flexibel en probeer samen een oplossing te vinden die voor jullie beiden werkt.
  • Vraag om hulp: als het verdelen van de zorgtaken toch niet helemaal lukt, aarzel dan niet om hulp te vragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door hulp in te schakelen van familie of vrienden, of door professionele hulp te zoeken zoals een coach of therapeut.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:RelatiesFinanciële onafhankelijkheid
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.