Navigatie overslaan

Samenwonen? De beste tips op een rij (praktisch!)

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||303 x gelezen

Ga je samenwonen? Gefeliciteerd! Samenwonen lijkt in de basis niet meer dan je bed uitstappen in een ruimte waar je significant other dat ook doet. Toch zijn er verschillende zaken waar je beter ook éven aan kan denken als je een paar sleutels laat bijmaken. Kandoor zet een paar tips op een rij, waardoor samenwonen zo smooth mogelijk verloopt. Check! Je relatie is je dankbaar.

samenwonen - koppel klussen huis
Foto door Blue Bird (Pexels)

Ten eerste: woonlasten bestaan grof gezegd uit vier onderdelen:

  • Vaste lasten (huur, verzekeringen, etc.)
  • Huishoudelijke lasten (zoals boodschappen)
  • Onvoorziene kosten (kapotte apparaten, bijvoorbeeld)
  • Reservekosten (vakanties, leuke dingen, anders)

Wie trekt bij wie in?

Vraag één is: trek jij bij je partner in? Je partner bij jou? Gaan jullie samen wat kopen? Of huren?

Tip: Stel dat jij een huis hebt gekocht en je vriend(in) trekt bij jou in. Dan kun je een vast bedrag afspreken die jouw vriend(in) aan jou betaalt. Spreek goed af wie waarvoor verantwoordelijk is en schrijf dit ook op.

Hoe bepaal je hoeveel vaste lasten je betaalt?

Een duidelijke afspraak over de vaste lasten is een must. Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je dit wilt doen met elkaar. Hier enkele opties:

Allebei de helft

De meest simpele manier om je kosten te bepalen is het splitten van de vaste lasten.

Iets meer of minder dan je partner 

Bepalen jullie dat je iets meer betaalt of iets minder? Dan heb je in ieder geval twee manieren hoe je een verdeling kan bepalen:

  • Kijk naar de verhoudingen. Stel dat je 3/5 deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je vriend(in) 2/5 deel. Jij betaalt dan 3/5 deel van de gezamenlijke uitgaven en je vriend(in) 2/5 deel.
  • Optellen en aftrekken. Een andere manier om je vaste lasten eerlijk te bepalen is de volgende: tel alle kosten op, deel het door twee en trek dit allebei af van je inkomen. Is het verschil wat de ander overhoudt erg groot? Dan kun je dit gelijktrekken. Degene die het meeste verdient, vangt een deel op van de kosten, zodat jullie allebei een redelijk bedrag overhouden per maand.

Samen sparen

Open een gezamenlijke rekening (of twee) en kies wat voor doel deze rekening heeft.

Sparen voor onvoorziene kosten

Elk huishouden is gebaat bij een onvoorziene kostenrekening. Je spaart dan voor als je koelkast stuk gaat, bijvoorbeeld. Of als er iets anders gebeurt in of aan het huis wat je niet had voorzien. Overleg wel goed wat je wel/niet betaalt van deze rekening, zodat je geen onenigheid krijgt waar je het gespaarde geld voor gebruikt.

Sparen voor leuke dingen

Niets is beter voor je relatie dan samen quality time te spenderen en zo af en toe even weg te zijn uit de dagelijkse beslommeringen. Mogelijk willen jullie wel sparen voor weekendjes weg of vakanties? Boek automatisch een bedrag over naar deze rekeningen en bepaal samen hoeveel je wil sparen hiervoor.

Houd een huishoudboekje bij

Een huishoudboekje? Dat klinkt zó 1950! Maar ja, inderdaad. Een huishoudboekje! Als je net gaat samenwonen leer je elkaar op een heel andere manier kennen. Daar hoort ook bij: leren wat iemands uitgavenpatroon is. Door een huishoudboekje bij te houden, heb je goed overzicht wat jullie uitgeven. Bespreek na een paar maanden de uitgaven en kijk hoe je dit op elkaar kan afstemmen indien nodig. Zo houd je uitgaven bespreekbaar en beperk je irritaties over boodschappenkosten.

Check dubbele verzekeringen en abonnementen

Vaak heb je allebei bepaalde verzekeringen lopen. Denk aan reisverzekeringen, een inboedelverzekering en zorgverzekeringen. Veel verzekeringen kunnen gezamenlijk worden afgesloten. En misschien heb je allebei een abonnement op Netflix of de krant? Kijk of er combi-pakketten af te sluiten zijn. Let wel goed op opzegtermijnen als je switcht.

Let op de Belastingdienst

Als je samenwoont heeft dit invloed op je fiscale situatie. De regels voor samenwonenden zijn anders. Bekijk hier wat de gevolgen zijn van samenwonen bij de Belastingdienst.

Zet je handtekening eronder

Ga je samenwonen waarbij je samen een huis koopt of huurt? Dan kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract op te stellen. Of bijvoorbeeld te kiezen voor een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Je legt dan belangrijke zaken vast. Dit kan natuurlijk ook als je geen huis koopt, maar als je wel je situatie wilt vastleggen op papier.

Verzekerd bij overlijden? Geef je partner door aan je pensioenfonds

Je denkt er liever niet aan, maar wat als je geliefde overlijdt? Als je samenwoont met een samenlevingscontract, dan heb je naast duidelijke afspraken ook meer rechten. Je kan bijvoorbeeld je vriend(in) aanmelden bij je pensioenfonds. Grote kans dat je vriend(in) verzekerd is voor een (maandelijks) geldbedrag in het geval van jouw overlijden. Informeer wel even bij je pensioenfonds of je vriend(in) recht heeft op een partnerpensioen in het geval van een overlijden bij een samenlevingscontract.

Weet je bij welk pensioenfonds je zit?

Dan kan je het misschien maar beter geregeld hebben.

Klik hier voor de contactpagina van de grootste pensioenfondsen:

Veel plezier met samenwonen!

Er zijn nog tal van zaken om te bekijken als je gaat samenwonen. Maar het belangrijkste is toch: zorg dat je alles kan bespreken met elkaar als je dat wilt, sta open voor elkaars invalshoeken. Veel plezier samen!

Kandoor bestaat dankzij donaties

Ben je goed geholpen? Doe een kleine donatie!

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.