Navigatie overslaan

Prinsjesdag: wat je wil weten

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||11 x gelezen

Positieve vibes vanuit Den Haag op deze zonnige Prinsjesdag: de belastingtarieven gaan omlaag, kinderopvang wordt goedkoper én het is voordeliger sparen in 2017. Een overwegend 'vrolijke' miljoenennota dus. Ook de Koning spreekt met trots in de Troonrede: "Nederland is een sterk land in een instabiele wereld." Wat is handig om te weten? Kandoor zet het voor je op een rij.

prinsjesdag - kroon
Foto door Gratisography (Pexels)

Dit wil je sowieso weten:

 • Werk je, krijg je pensioen of heb je een uitkering? Dan houd je netto meer over in 2017!
 • De zorgverzekering wordt duurder, maar de zorgtoeslag gaat ook omhoog.
 • Heb je recht op huurtoeslag? Dan krijg je een hogere huurtoeslag in 2017.
 • Kinderopvang wordt goedkoper, omdat de overheid kinderopvang aantrekkelijker wil maken voor ouders.
 • Om ook kinderen uit armere gezinnen tegemoet te komen wordt er geld opzij gezet. Bedoeld voor o.a. sportlessen, muzieklessen en schoolreisjes.
 • Is je spaarvermogen niet hoger is dan 100.000 euro? Dan is 2017 ook een voordelig jaar. Je betaalt minder belasting over je spaarvermogen dan in 2016.
 • Over pensioenen zijn geen uitspraken gedaan op deze Prinsjesdag.

Prinsjesdag 2016: meer koopkracht voor iedereen

Het kabinet maakt vanaf 1 januari aanstaande 1,1 miljard euro vrij om alle groepen er in koopkracht op vooruit te laten gaan. Dit betekent dat een gemiddelde Nederlander met een baan of uitkering er 1,1% op vooruit gaat en een gepensioneerde met 0,7%.

Investeringen in veiligheid, bestrijding van armoede en zorg

"Terreuraanslagen en gewapende conflicten maken het noodzakelijk om te investeren in veiligheid. Het kabinet geeft daarom € 450 miljoen extra uit aan Veiligheid en Justitie, waarvan ruim € 200 miljoen naar de Nationale Politie gaat. Er gaat € 300 miljoen naar Defensie, waarvan ruim € 200 miljoen voor de strijdkrachten." Zo staat het nieuws samengevat op Rijksoverheid.nl. "Om ongelijkheid tegen te gaan wordt voor de bestrijding van kinderarmoede structureel € 100 miljoen uitgetrokken. Verder schrapt het kabinet de geplande bezuinigingen op de langdurige zorg."

Ben je net begonnen met sparen? Goede timing!

Je betaalt minder belasting over je spaargeld in 2017. Dat is goed nieuws voor de meeste spaarders, tenminste: als je niet meer spaart dan 100.000 euro.

Wat verandert er precies? 

 • Het spaargeld waarover je geen belasting betaalt (heffingsvrij vermogen) wordt in 2017 verhoogd tot € 25.000 per persoon. Voor jouw beeldvorming: in 2015 is dat nog € 21.330. Voor partners geldt het dubbele bedrag.
 • Heb je meer dan € 25.000 spaargeld, dan betaal je daarover vermogensrendementsheffing. Dit belastingtarief wordt vanaf 2017 op een andere manier berekend, waardoor je minder belasting betaalt. In 2017 zal dat 0,87% zijn, tegenover nog 1,2% in 2015.
 • Voor vermogen boven € 100.000 betaal je een hoger tarief. Tot 1 miljoen euro betaal je 1,41% belasting, daarboven betaal je 1,65% belasting.
 • Het precieze belastingtarief wordt ieder jaar opnieuw berekend.

Een deel van deze informatie komt van Wegwijs.nl en De Rijksoverheid. 

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.