Navigatie overslaan

Basisbeurs voor studenten hbo en wo: hij komt terug!

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||1.969 x gelezen

Vanaf studiejaar 2023-2024 is hij waarschijnlijk eindelijk weer terug van weggeweest: de basisbeurs voor alle studenten. Of je in 2023 nou aan een studie aan het mbo, hbo of wo begint, je krijgt een vast bedrag per maand. Zodat iedereen kan studeren zonder angst voor een extreem hoge schuld. Maar hoe zat het ook alweer? In dit blog vertellen we over het wat en hoe van de oude basisbeurs, kijken we vooruit naar wat de plannen voor de herinvoering en leggen we uit hoe studenten die tussen beide regelingen in vallen worden geholpen.

basisbeurs - studenten kletsen op trap
Foto door Buro Millennial (Pexels)

Studiefinanciering

Alle zaken bij elkaar die je tijdens je studie krijgt om je te ondersteunen heet de studiefinanciering. Deze bedragen krijg je via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Tot 2015 was de studiefinanciering opgebouwd uit:

 • De basisbeurs
 • De aanvullende beurs
 • De rentedragende lening
 • Het studentenreisproduct (OV-studentenkaart)
 • Het collegegeldkrediet

Basisbeurs

De basisbeurs kreeg iedereen. Tijdens de periode die er voor jouw studie stond, meestal vier jaar, kreeg je per maand een bedrag van DUO. Als je bij je ouders woonde was dit bedrag lager dan wanneer je niet meer thuis woonde. Bij de invoering van de basisbeurs in 1986 kregen uitwonende studenten een bedrag van 600 gulden (ongeveer 272 euro) per maand. Bij de afschaffing in 2015 was dat 286 euro. De regels rondom de basisbeurs zijn in de loop der tijd veranderd, maar over het algemeen gold: als je binnen tien jaar je diploma haalde, was het volledige bedrag van de basisbeurs een gift. Je hoefde het nooit terug te betalen.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is er voor studenten waarvan de ouders niet veel verdienen. Afhankelijk van het inkomen van je ouders krijg je per maand een extra bedrag. Ook hier geldt dat je dit bedrag niet hoeft terug te betalen, zolang je je diploma binnen tien jaar haalt.

Studentenlening

Kom je nog niet rond en heb je geen tijd om te werken? Dan is er de rentedragende lening. Als je student bent kun je tegen een gunstig rentepercentage geld lenen bij DUO. Dit moet je aan het einde van je studie, inclusief rente, terugbetalen.

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct, of gewoon de ov-studentenkaart, gebruik je om gratis of met korting in het ov te reizen. Je krijgt de ov-kaart gedurende vijf jaar dat je studeert. Behaal je je diploma in tien jaar? Dan hoef je de kosten over deze kaart niet terug te betalen.

Collegegeldkrediet

Tot slot kun je bij DUO geld lenen om je collegegeld te betalen. Hoeveel krediet je kunt krijgen, hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt. Ook hier geldt dat het volledige bedrag dat je aan collegegeldkrediet krijgt moet terugbetalen.

Afschaffing basisbeurs (2015)

Vanaf 2015 verviel de basisbeurs voor studenten aan het hbo en wo. Voor studenten aan het mbo gold een andere regeling. Hbo en wo studenten kregen vanaf toen niet meer standaard een basisbeurs, maar waren afhankelijk van de aanvullende beurs en een lening. Omdat de schulden van sommige studenten opliepen tot soms wel 100.000 euro, besloot de regering in te grijpen. Daarom wordt er binnenkort gestemd om de basisbeurs weer terug te krijgen.

Basisbeurs 2.0 (2023)

Er moet dus nog over gestemd worden, maar alles wijst erop dat vanaf september 2023 de basisbeurs opnieuw ingevoerd wordt. Voor zover nu bekend, gebeurt dat op dezelfde voorwaarden zoals die golden voor de afschaffing. Dat houdt in:

 • De basisbeurs is voor iedereen. Ongeacht wat je ouders verdienen, onafhankelijk van of je aan het mbo, hbo of de universiteit studeert.
 • De basisbeurs wordt € 274,90 per maand voor uitwonende studenten en €110,30 voor thuiswonende studenten.
 • Je krijgt de basisbeurs voor de tijd die er voor je studie staat. Meestal is dit vier jaar.
 • Als je binnen tien jaar je diploma haalt, is de basisbeurs een gift. Je hoeft deze nooit terug te betalen.

De aanvullende beurs, lening en ov-kaart blijven ook gewoon bestaan. Het verschil met de situatie voor 2015, is dat een grotere groep studenten recht heeft op een aanvullende beurs. Het minimumbedrag dat je ouders per jaar mogen verdienen is namelijk flink verhoogd. Als je ouders minder verdienen dan €70.000 heb je recht op een aanvullende beurs.

Ben je al aan een studie begonnen voor studiejaar 2023-2024? Dan ontvang je vanaf september 2023 ook een basisbeurs.

Tegemoetkoming voor studenten (2015 - 2023)

Dan is er nog een groep studenten die precies in het gat vallen waarin er geen basisbeurs was. Zij hebben een (veel) grotere studieschuld dan studenten die in een tijd studeerden dat er nog wel een basisbeurs was. Val jij in deze groep? Dan krijg je waarschijnlijk een compensatie die van je studieschuld wordt afgetrokken. Heb je geen studieschuld (meer)? Dan krijg je het bedrag uitbetaald.

 • Heb jij vier jaar zonder basisbeurs gestudeerd? Dan krijg je een tegemoetkoming van ongeveer € 1.400,-
 • Start jij in 2022 met een studie? Dan krijg je € 359 korting op je studieschuld.

DUO verrekent deze tegemoetkoming direct met je studieschuld. Volgens Rijksoverheid zal de verrekening waarschijnlijk niet eerder mogelijk zijn dan in 2025.

Studievoucher

Ben jij in de periode september 2015 tot en met augustus 2019 begonnen aan een bachelor of master en kreeg je studiefinanciering? Dan kun je ook nog gebruik maken van de studievoucher. Deze voucher ter waarde van ongeveer € 2.000,- is bedoeld voor een vervolgopleiding vijf tot tien jaar nadat je je diploma hebt behaald.

Tot nu toe lijkt deze regeling alleen niet heel populair. Slechts een aantal mensen heeft gebruik gemaakt van de voucher. Daarom wordt in de plannen rondom het invoeren van de basisbeurs ook gekeken naar het anders inzetten van de voucher. Waarschijnlijk krijgen de mensen die hun voucher nog niet hebben gebruikt, een extra korting van ongeveer € 1.800,- op hun studieschuld. In juli stemt de Eerste Kamer hierover.

Studieschuld

Heb jij een studieschuld of ben je bang er een op te bouwen? Kijk dan ook bij ons blog ’13 feitjes over studieschuld’. Daar lees je meer over hoe de studieschuld is opgebouwd, wanneer je moet terugbetalen en hoe het zit met belastingen.

Handige financiële tips ontvangen?

Check

Meer dan 1,5 miljoen vragen per jaar

Thumbs_Up

Met een 8.6 beoordeeld

Onderwerpen

BelastingaangifteToeslagenPensioen opbouwenEerder stoppen met werkenEen huis kopenSparen en beleggenSlim omgaan met je geld

Locatie

John M. Keynesplein 12-46

Gebouw: B.2 Amsterdam

1066 EP Amsterdam

Volg ons

© 2016-2023 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.