Navigatie overslaan

6 tips hoe geld je wel gelukkig maakt

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||301 x gelezen

“Geld maakt wel gelukkig”, lazen we eerder dit jaar over een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Goed nieuws: volgens het onderzoeksbureau zijn veel Nederlanders sowieso gelukkig (86% van de bevolking). Echter zijn lageropgeleiden het minst gelukkig. Grote kans dat zij ook minder geld verdienen. Zal er dan toch een verband zijn? Kandoor geeft je 6 tips hoe geld je wel gelukkig maakt.

geld - vrouw in veld
Foto door Maksim Goncharenok (Pexels)

1. Werk voor je geld

Uit hetzelfde onderzoek van het CBS blijkt dat mensen met een baan gelukkiger zijn dan mensen zonder een baan: je bent zelfstandig en het verrijkt je sociale leven. Pas als je niet werkt, heb je door hoe vaak mensen praten over hun werk en je vragen wat je doet. We zijn groepsdieren, willen ergens aan bijdragen, nuttig zijn. Het zal je niet verbazen dat werk dat bij je past het gelukkigst maakt. Bedenk wat je wilt: geen vaste werktijden? De mogelijkheid om te ontwikkelen? Of juist iets anders?

2. Doe vrijwilligerswerk

Lukt het niet om een (leuke) baan te vinden? Ook vrijwilligerswerk zorgt voor een positieve boost voor je brein. Een onderzoeksteam van het Rotman Research Institute in Toronto ontdekte dat vrijwilligerswerk niet alleen goed is voor je geest, maar ook voor je lichaam. Gezonde mensen zijn eenmaal gelukkiger. Mensen die iets meer dan 100 uur per jaar, ofwel twee à drie uur per week aan vrijwilligerswerk doen, zijn het gelukkigst en ondervinden er de meeste voordelen van.

3. Investeer je meevallers

Van geldzorgen wordt niemand gelukkig. Het geeft je slapeloze nachten en je maakt sneller ruzie met je partner. Dus: krijg je geld terug van de Belastingdienst? Of had je een gelukkige avond bij het Holland Casino? Je geld uitgeven aan een auto, de nieuwste tablet of een duur etentje geeft geluk op korte termijn. Ook fijn. “Maar wat als je het investeert tegen een zeer conservatief rendement van 5 procent?”, geeft Martijn de Meulder van Quote aan. “De stijging van de curve accelereert na tien jaar. Het startbedrag verdubbelt na zestien jaar en verzevenvoudigt (!) na 40 jaar.” Een tip om eens te overwegen! Zeker als je nog een paar jaartjes hebt…

4. Kijk anders naar luxe spullen

Mensen zijn van nature geneigd om naar anderen te kijken en te willen hebben wat de ander heeft. Het gras lijkt altijd groener bij de buren! Maar let op: dit is je brein dat je in de war brengt. Uit het Amerikaanse onderzoek ‘The Millionaire Next Door’ blijkt dat echte miljonairs vaak de mensen zijn met een ‘gewoon’ huis en een normale auto. De man met de Ferrari of die vrouw in haar tuin met zwembad heeft vaak meer geldzorgen of geldschulden dan je denkt. Echte rijke mensen worden of blijven rijk door normaal te leven en op hun uitgaven te letten. Dus zet dat idee van die dure auto opzij, maar maak zelf die lekkere cappuccino en een fijn belegde sandwich, en wees gelukkig met minder. Minder duur betekent vaak ook minder zorgen, en dat betekent weer: een gezonder en gelukkiger leven.

5. Rijk en gelukkig worden? Verdien maximaal 58.000 euro per jaar

Geld maakt zeker wel gelukkig, zo bleek uit een onderzoek onder 450.000 mensen. Helemaal als je de bovenstaande tips toepast én niet meer verdient dan 58.000 euro bruto op jaarbasis. In 2010 onderzochten Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Amerikaanse Princeton University het geluksgevoel van mensen ten opzichte van hun inkomen. Wat bleek? De mate van geluk was hoger naar mate iemand meer verdiende. Althans: tot 58.000 euro op jaarbasis. Mensen die meer verdienden dan 58.000 euro werden niet gelukkiger, wel iets meer tevreden. “Wij concluderen daaruit dat geld tevredenheid koopt, maar geen geluk”, vertelt één van de onderzoekers. Dat klinkt ook wel logisch: mensen met veel geld krijgen ook te maken met andere ‘problemen’, zoals zogenaamde vrienden en een bepaalde verantwoordelijkheid die vaak gepaard gaat met het hebben van veel geld of een veeleisende baan.

6. Geef jezelf gelukkig

Overal ter wereld worden mensen gelukkig als ze iets geven aan een ander. Je maakt een ander blij en daarmee ook jezelf! Dit kan natuurlijk door iets voor iemand te kopen, maar dit kan ook met spullen die je niet meer gebruikt en waarvan je weet dat een ander er gelukkig van wordt. Of (helemaal gratis) in persoonlijke aandacht; een gemeend compliment, iemand helpen oversteken of helpen met de weg, spontaan een keer koken voor je geliefde als die het niet verwacht, een luisterend oor bieden.. Geven doet goed, en wie goed doet, goed ontmoet!

Nieuw!

Ontvang een overzicht van jouw financiële situatie

Empowered by:
Prikkl

Ga je een belangrijke financiële beslissing maken of wil je een helder beeld van jouw financiën? Ontvang een volledig overzicht van je financiële situatie en persoonlijk advies.

Meer informatie
Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.