Zwangerschapsverlof en ZZP: waar heb je recht op?

Een kleintje op komst! Dat is blij nieuws en betekent veel veranderingen in jouw leven, ook financieel. Ben je zelfstandig of ondernemer? Dan heb je mogelijk recht op verschillende aanvullingen, bijvoorbeeld tijdens je zwangerschapsverlof. Waar heb je recht op?

Na het lezen van dit blog weet je:

 • op welke uitkeringen je recht hebt tijdens zwangerschapsverlof
 • welke tegemoetkomingen je kunt aanvragen na je zwangerschapsverlof

 Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

zwangerschapsverlof
Photo by Pixabay, provided by Pexels.com

Uitkering en toeslagen waar je aanspraak op kunt maken

Als zelfstandige heb je als je zwanger bent ook recht op een zwangerschapsuitkering en toeslagen. Hieronder op een rij de zwangerschapsuitkering voor een zzp’er en de tegemoetkomingen die je kunt aanvragen als je zwanger bent:

 • ZEZ- uitkering
 • Kinderbijslag
 • Kindgebonden budget
 • Kinderopvangtoeslag
 • Overige toeslagen

Een ZEZ-uitkering aanvragen tijdens je zwangerschapsverlof

Zwangerschaps –en bevallingsverlof duurt normaal zestien weken: vier tot zes weken voor de uitgerekende datum en de rest na de bevalling. Ook als je zzp’er bent hebt je recht op zwangerschapsverlof. Je kunt hiervoor de ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) aanvragen. Deze uitkering valt onder de Wet arbeid en zorg (WAZO)

Deze uitkering kun je aanvragen als:

 • je werkt als zelfstandige (zzp’er);
 • je een eigen onderneming hebt;
 • meewerkend echtgenoot of partner;
 • directeur-grootaandeelhouder of medeaandeelhouder;
 • freelancer;
 • huisarts;
 • artiest;
 • gastouder;
 • je werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb);
 • je een arbeidsovereenkomst hebt als alfa- of particuliere huishoudelijke hulp.

Helaas is de hoogte van de zwangerschapsuitkering vaak lager dan wat je als ondernemer verdient. Voldoe je aan de urennorm? Dan is de maximale uitkering gelijk aan het wettelijk bruto minimumloon. Toch is fijn dat je tijdens je zwangerschap een bijdrage in jouw inkomsten krijgt. Ook wordt tijdens deze periode de gewerkte uren niet geteld. Net als het gewone zwangerschapsverlof geldt de ZEZ zestien weken. De uitkering kun je aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. Je kunt de uitkering aanvragen via MijnUWV

Vaderschapsverlof: alles wat je moet weten

Kinderbijslag

Zodra je vader of moeder wordt, heb je recht op kinderbijslag. Hiervan word je automatisch door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op de hoogte gesteld, uiteraard nadat je jouw kindje hebt aangegeven bij de burgerlijke stand. Nadat je deze brief hebt ontvangen moet je zelf de kinderbijslag nog wel aanvragen via de SVB. Je hebt recht op elk maand kinderbijslag totdat jouw kind 18 jaar is geworden. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt.

Hoe hoog is de kinderbijslag? En hoe vraag je het aan? Je leest het hier.

Kindgebonden budget 

De overheid geeft een ouder of gezinnen een maandelijkse tegemoetkoming in de kosten als ze een onder een bepaalde inkomensgrens vallen, dit is een kindgebonden budget. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en het inkomen van de ouders. Het gaat hierbij om het inkomen na de aftrekposten.

Als zelfstandige is het extra interessant omdat je gebruik van maken van veel ondernemersaftrekposten (zoals o.a. zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling). Door deze ondernemersaftrekposten wordt het toetsingsinkomen (het gezamenlijke gezinsinkomen) verlaagd. Met een laag of lager toetsingsinkomen heb je hierdoor eerder recht op toeslagen. Een kindgebonden budget kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Ontvang je al een ander toeslag van de Belastingdienst? Dan wordt het kindgebonden budget automatisch voor je aangevraagd.

Misschien interessant voor jou: 12 tips als je voor als je voor jezelf begint 

Kinderopvangtoeslag

Als zelfstandige wil je na jouw zwangerschapsverlof vast weer snel aan de slag. Als je gebruik maakt van een registreerde kinderopvang kun je ook kinderopvangtoeslag aanvragen, hiermee krijg je een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is ook weer afhankelijk van het inkomen wat je verdient (na de aftrekposten) en het aantal kinderen dat naar een opvang gaan. De kinderopvangtoeslag kun je niet alleen aanvragen als jouw kind naar een kinderopvang gaat, maar ook al je jouw kind naar een peuterspeelzaal brengt. De kinderopvangtoeslag kun je ook bij de Belastingdienst aanvragen.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Ben je zelfstandige en alleenstaande ouder? Dan heb je ook recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kun je aanvragen tot je kind de leeftijd van 12 jaar bereikt. De korting houdt in dat je minder belasting en premies hoeft te betalen. Voorwaardes zijn dat je kind staat ingeschreven op jouw woonadres, je arbeidsinkomen hoger is dan € 5.547 (in 2023) en je bent een werkende alleenstaande ouder of je hebt een fiscale partner maar jij verdient wel het laagste inkomen. De inkomensafhankelijke combinatie korting kun je jaarlijks bij de belastingaangifte aanvragen.

Let op: vanaf 1 januari 2025 wil het kabinet deze korting afgeschaft. Er geldt wel een overgangsregeling. Voor ouders met een of meer kinderen die geboren zijn of worden vóór 1 januari 2025 blijft de regeling gelden. Daarvoor in de plaats wordt de kinderopvangtoeslag aangepast. 

Overige toeslagen

Het krijgen van een kind doe je vaak samen. In het geval dat je nog geen toeslagpartner hebt, word je automatisch samen met de vader toeslagpartners op het moment dat jullie een kind krijgen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van andere toeslagen zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag. Wellicht een goed idee om dit ook nog even te checken als je toch bezig bent met het regelen van jouw financiële zaken rondom jouw zwangerschapsverlof.

Verzekeringen

Als laatste aandachtspunt is het checken van je verzekering ook nog een goed initiatief. Pre- en postnatale zorg als je zwanger bent is gratis, maar de basisverzekering voorziet lang niet in alle zorg rondom een zwangerschap. Mocht je voor het einde van een kalenderjaar weten dat je in het volgende jaar zwanger bent is het goed om te kijken naar een aanvullende zorgverzekering die past bij jouw situatie. Kosten voor kraamhulp of een bijdrage in de kosten voor zwangerschapsgym of een fysiotherapeut als je last hebt van je bekken zijn voorbeelden van kosten die dan vergoed worden. Ook ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunnen een extraatje krijgen, omdat de meeste verzekeringen ook uitkeren bij zwangerschap. In het blog ‘Wat kost een zwangerschap’ gaan we hier dieper op in. 

Als zelfstandige kun je dus ook zwangerschaps verlof rekenen en op veel andere toeslagen zodra je een kindje hebt gekregen. Wil je weten aan welke kosten je moet denken ná je bevalling? Lees ook het artikel ‘Wat kost een kind?’.

Werkloos en zwanger?

Ben je werkeloos op het moment dat je zwanger bent en krijg je een uitkering van het UWV? Ook dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering van zestien weken. Deze uitkering kun je aanvragen bij het UWV.

Anderen lezen ook…

Moet ik een zorgverzekering afsluiten voor mijn kind?

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.