Zwaarwerkregeling: wat is zwaar werk?

De zwaarwerkregeling maakt het mogelijk voor mensen met een zwaar beroep om eerder met pensioen te gaan. Maar wat is ‘zwaar werk’ eigenlijk? Waarom is de zwaarwerkregeling nodig en wat houdt het precies in?

zwaarwerkregeling
Photo provided by Pexels.com

Wat is zwaar werk?

Bij de woorden ‘zwaar werk’ denk je misschien vooral aan werk dat veel lichamelijke inspanning vereist. Bijvoorbeeld aan werk in de bouw, waar werknemers veel moeten tillen, bukken en telkens dezelfde bewegingen moeten maken.

Toch zijn er nog meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een beroep erg zwaar kan zijn. Denk ook aan: 

  • Onregelmatige werktijden (nachtdiensten, ploegendiensten)
  • Extreme weersomstandigheden (in de hitte of kou)
  • Veiligheidsrisico’s 
  • Hoge werkdruk / stress

Lichamelijk en mentaal zwaar werk kunnen op de lange termijn voor veel klachten zorgen. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om door te blijven werken tot de pensioenleeftijd.

Waarom is er een zwaarwerkregeling?

Sinds 2014 is de standaard pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Mensen worden gemiddeld steeds ouder, en daarom is de standaard pensioenleeftijd de afgelopen jaren flink gestegen. De pensioenleeftijd is inmiddels gestegen naar 68 jaar.


Standaard pensioenleeftijd
(ook wel pensioenrichtleeftijd) is de leeftijd waarop je pensioen standaard ingaat in de pensioenregeling.
Pensioenleeftijd is de leeftijd waarop je met pensioen gaat. Dit bepaal je zelf.
AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je AOW krijgt.

Je bent niet verplicht om door te werken tot aan de standaard pensioenleeftijd. Bij veel pensioenfondsen mag je zelf je pensioenleeftijd bepalen. Je kunt dan aangeven op welke leeftijd tussen de 60 en 70 jaar je stopt met werken. Dit heeft alleen wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen en dus voor jouw financiële situatie. Als je vóór de standaard pensioenleeftijd stopt, krijg je een lager pensioen.

Voor mensen met zwaar werk is het niet altijd haalbaar om door te blijven werken tot de standaard pensioenleeftijd van 68 jaar. Daarom wilden de vakbonden dat er een speciale regeling zou komen voor mensen met een zwaar beroep: de zwaarwerkregeling. 

Wat is de zwaarwerkregeling?

Sommige landen hebben een officiële lijst met zware (overheids)beroepen opgesteld. Voor werknemers met deze beroepen is het mogelijk om eerder met pensioen te gaan.

Maar het is best ingewikkeld om te bepalen welke beroepen op zo’n lijst horen. Veel mensen vinden hun werk zwaar. Hoe vergelijk je bijvoorbeeld het werk van een verpleegkundige, een stratenmaker, een docent en een vrachtwagenchauffeur met elkaar?

In Nederland heeft de overheid daarom geen officiële lijst met zware beroepen gemaakt, maar kunnen sectoren en werkgevers zelf afspraken maken in de cao over welke functies in aanmerking komen om eerder te stoppen met werken. Die cao-afspraken noemen we de zwaarwerkregeling, en vallen onder de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU)

Om in aanmerking te komen voor deze regeling zijn er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je met de zwaarwerkregeling eerder uit dienst gaan met een uitkering van je werkgever. Lees hier hoe je de RVU aan kunt vragen. Je kunt maximaal 3 jaar voor het ingaan van je AOW-leeftijd stoppen met werken. Instromen in de regeling kan tot en met 31 december 2025.

Wat betekent de zwaarwerkregeling voor mijn inkomen?

Als je gebruik gaat maken van de zwaarwerkregeling, dan heeft dit invloed op je inkomen. Hoe dat precies uitpakt is voor elk persoon anders. In samenwerking met Prikkl hebben we de “Zwaarwerk proefberekening” ontwikkeld. Dit is een telefonisch gesprek met een financieel adviseur waarin op basis van jouw situatie wordt berekend wat de financiële impact is als je gebruik maakt van de zwaarwerkregeling. Na het gesprek ontvang je een verslag met jouw persoonlijke proefberekening. De totale kosten hiervoor zijn 50,-.

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Beantwoord een paar korte vragen, en je weet direct of deze persoonlijke proefberekening ook in jouw situatie aangeboden wordt.

 


 

Heb je een financiële vraag? Stel hem dan in onze chat!

De chatbot en de financiële gidsen van Kandoor denken met je mee om je op weg te helpen. Kandoor heeft een maatschappelijke missie en is gratis.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.