Navigatie overslaan

Zwaarwerkregeling: wat is zwaar werk?

Kandoor logo door Kandoor||9.073 x gelezen

De zwaarwerkregeling maakt het mogelijk voor mensen met een zwaar beroep om eerder met pensioen te gaan. Maar wat is ‘zwaar werk’ eigenlijk? Waarom is de zwaarwerkregeling nodig en wat houdt het precies in?

zwaarwerkregeling-wat-is-zwaar-werk - verpleging werk mondmasker
Foto door Laura James (Pexels)

Wat is zwaar werk?

Bij de woorden ‘zwaar werk’ denk je misschien vooral aan werk dat veel lichamelijke inspanning vereist. Bijvoorbeeld aan werk in de bouw, waar werknemers veel moeten tillen, bukken en telkens dezelfde bewegingen moeten maken.

Toch zijn er nog meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een beroep erg zwaar kan zijn. Denk ook aan: 

  • Onregelmatige werktijden (nachtdiensten, ploegendiensten)
  • Extreme weersomstandigheden (in de hitte of kou)
  • Veiligheidsrisico’s 
  • Hoge werkdruk / stress

Lichamelijk en mentaal zwaar werk kunnen op de lange termijn voor veel klachten zorgen. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om door te blijven werken tot de pensioenleeftijd.

Waarom is er een zwaarwerkregeling?

Sinds 2014 is de standaard pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Mensen worden gemiddeld steeds ouder, en daarom is de standaard pensioenleeftijd de afgelopen jaren flink gestegen. De pensioenleeftijd is inmiddels gestegen naar 68 jaar.

Je bent niet verplicht om door te werken tot aan de standaard pensioenleeftijd. Bij veel pensioenfondsen mag je zelf je pensioenleeftijd bepalen. Je kunt dan aangeven op welke leeftijd tussen de 60 en 70 jaar je stopt met werken. Dit heeft alleen wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen en dus voor jouw financiële situatie. Als je vóór de standaard pensioenleeftijd stopt, krijg je een lager pensioen.

Voor mensen met zwaar werk is het niet altijd haalbaar om door te blijven werken tot de standaard pensioenleeftijd van 68 jaar. Daarom wilden de vakbonden dat er een speciale regeling zou komen voor mensen met een zwaar beroep: de zwaarwerkregeling.

Wat is de zwaarwerkregeling?

Sommige landen hebben een officiële lijst met zware (overheids)beroepen opgesteld. Voor werknemers met deze beroepen is het mogelijk om eerder met pensioen te gaan.

Maar het is best ingewikkeld om te bepalen welke beroepen op zo’n lijst horen. Veel mensen vinden hun werk zwaar. Hoe vergelijk je bijvoorbeeld het werk van een verpleegkundige, een stratenmaker, een docent en een vrachtwagenchauffeur met elkaar?

In Nederland heeft de overheid daarom geen officiële lijst met zware beroepen gemaakt, maar kunnen sectoren en werkgevers zelf afspraken maken in de cao over welke functies in aanmerking komen om eerder te stoppen met werken. Die cao-afspraken noemen we de zwaarwerkregeling, en vallen onder de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU)

Om in aanmerking te komen voor deze regeling zijn er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je met de zwaarwerkregeling eerder uit dienst gaan met een uitkering van je werkgever. Je kunt maximaal 3 jaar voor het ingaan van je AOW-leeftijd stoppen met werken. Instromen in de regeling kan tot en met 31 december 2025.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.