Zorgtoeslag: zo ga je er slim mee om

Zorgtoeslag kent natuurlijk iedereen: het is een extra bedrag dat je ontvangt zodat je je zorgverzekering kan betalen. Maar hoe ga je slim om met je zorgtoeslag? Kandoor.nl denkt met je mee. 

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl.

zorgtoeslag

Waarom een bijdrage?

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Heb je een inkomen tot ongeveer 30.000 euro per jaar (let op: de exacte bedragen voor elk jaar lees je verderop in dit artikel)? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een bedrag van  de overheid om je tegemoet te komen, omdat je eenmaal verplicht bent om je zorg te verzekeren. De hoogte van je zorgtoeslag hangt af van je inkomen. De Belastingdienst kijkt naar vorig jaar om de hoogte van je zorgtoeslag te bepalen.

Een andere baan? Een andere zorgtoeslag

Krijg je meer salaris doordat je een nieuwe baan krijgt? Word je werkloos? Of ga je met pensioen? Dan is het slim om dit direct door te geven aan De Belastingdienst. Je zorgtoeslag wordt dan in hoogte aangepast naar je verwachte nieuwe salaris of inkomsten. Doe je dit niet? Dan krijg je zorgtoeslag op basis van je oude loon: dit betekent dat je mogelijk teveel zorgtoeslag ontvangt. Dit moet je dan weer terugbetalen. De Belastingdienst verwacht dat je je wijziging binnen vier weken doorgeeft.

Hoeveel mag je maximaal verdienen voor zorgtoeslag?

In 2023 heb je als alleenstaande recht op zorgtoeslag als je jaarinkomen niet hoger is dan € 38.520,- (in 2022 € 31.998,-). Heb je een toeslagpartner of een meerpersoonshuishouden? Dan staat de grens op € 48.224,- per jaar (in 2022 € 40.944,-). Hier wordt rekening gehouden met al je inkomsten in een jaar. Denk daarbij aan je vakantiegeld, eventuele 13e maand, etc.

Online doorgeven? Makkie!

De hoogte van je loon kun je zelf aanpassen via De Belastingdienst op de afdeling ‘Toeslagen‘. Je logt in met je DigiD en je geeft aan wat je nieuwe inkomen wordt. Ga je minder verdienen? Dan is het natuurlijk ook slim om dit aan te geven bij De Belastingdienst. Mogelijk heb je dan recht op een hogere toeslag.

Zorgtoeslag over vorig jaar

Heb je vorig jaar geen zorgtoeslag ontvangen, maar denk je dat je wel recht hebt op zorgtoeslag? Je kunt zorgtoeslag over het voorgaande jaar aanvragen tot 1 september van het huidige jaar. Heb je recht? Dan ontvang je alsnog de zorgtoeslag waar je toen recht op had. In sommige gevallen kun je ook nog zorgtoeslag aanvragen over oudere jaren.

Bekijk ook ons belasting totaaloverzicht!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.