Zorgtoeslag kent natuurlijk iedereen: het is een extra bedrag dat je ontvangt zodat je je zorgverzekering kan betalen. Maar hoe ga je slim om met je zorgtoeslag? Kandoor.nl denkt met je mee. 

Heb jij een vraag over belasting? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze meedenkers helpen je op weg.

zorgtoeslag

Waarom een bijdrage?

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Heb je een inkomen tot ongeveer 30.000 euro per jaar (let op: de exacte bedragen voor 2016 lees je verderop in dit artikel)? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een bedrag van  de overheid om je tegemoet te komen, omdat je eenmaal verplicht bent om je zorg te verzekeren. De hoogte van je zorgtoeslag hangt af van je inkomen. De Belastingdienst kijkt naar vorig jaar om de hoogte van je zorgtoeslag te bepalen.

Een andere baan? Een andere zorgtoeslag

Krijg je meer salaris doordat je een nieuwe baan krijgt? Word je werkloos? Of ga je met pensioen? Dan is het slim om dit direct door te geven aan De Belastingdienst. Je zorgtoeslag wordt dan in hoogte aangepast naar je verwachte nieuwe salaris. Doe je dit niet? Dan krijg je zorgtoeslag op basis van je oude loon: dit betekent dat je mogelijk teveel zorgtoeslag ontvangt. Dit moet je dan weer terugbetalen. De Belastingdienst verwacht dat je je wijziging binnen vier weken doorgeeft.

Hoeveel mag je maximaal verdienen voor zorgtoeslag?

In 2016 heb je als alleenstaande recht op zorgtoeslag als je jaarinkomen niet hoger is dan € 27.012,-. Heb je een toeslagpartner of een meerpersoonshuishouden? Dan staat de grens op € 33.764,- per jaar. Hier wordt rekening gehouden met al je inkomsten in een jaar. Denk daarbij aan je vakantiegeld, eventuele 13e maand, etc.

Online doorgeven? Makkie!

De hoogte van je loon kun je zelf aanpassen via De Belastingdienst op de afdeling ‘Toeslagen‘. Je logt in met je DigiD en je geeft aan wat je nieuwe inkomen wordt. Ga je minder verdienen? Dan is het natuurlijk ook slim om dit aan te geven bij De Belastingdienst. Mogelijk heb je dan recht op een hogere toeslag.

Zorgtoeslag over vorig jaar

Heb je vorig jaar geen zorgtoeslag ontvangen, maar denk je dat je wel recht hebt op zorgtoeslag? Je kunt zorgtoeslag over 2015 aanvragen tot 1 september 2016. Heb je recht? Dan ontvang je alsnog de zorgtoeslag waar je recht op had in 2015. Over oudere jaren kun je geen zorgtoeslag meer aanvragen.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 231 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog