WW-uitkering: Wanneer heb je recht? Hoe vraag je het aan?

Ben je of raak je binnenkort werkloos? Dan probeer je waarschijnlijk zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Helaas lukt dit niet altijd meteen. Je kunt dan een WW-uitkering aanvragen om toch tijdelijk rond te kunnen komen.

In dit blog lees je:

 • wat een WW-uitkering is;
 • wanneer je recht hebt op een WW-uitkering;
 • hoe je een WW-uitkering aanvraagt;
 • hoeveel geld je ontvangt bij een WW-uitkering en hoelang.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

ww-uitkering
Photo by Burst, provided by Pexels.com

Wat is een WW-uitkering?

WW staat voor Werkloosheidswet. De WW-uitkering is een tijdelijk inkomen dat je kunt aanvragen als je geen ander werk kunt vinden nadat je werkgever je heeft ontslagen, je contract is afgelopen of je onvrijwillig minder uren bent gaan werken.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je raakt werkloos vanuit dienstverband;
 • Je bent verzekerd voor werkloosheid
  (Je bent hier meestal voor verzekerd bij een dienstverband. Als je je AOW-leeftijd hebt bereikt, ben je niet meer verzekerd voor werkloosheid);
 • Je verliest 5 uur of meer van je werk per week;
 • Je bent direct beschikbaar voor betaald werk;
 • Je hebt in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minstens 26 weken gewerkt;
 • Je bent niet door je eigen schuld werkloos geworden
  (Houd hier dus rekening mee als je zelf ontslag wil nemen en je nog geen een andere baan hebt gevonden).

Daarnaast zijn er ook nog een paar uitzonderlijke gevallen, waarin je toch recht kunt hebben op een WW-uitkering. Bijvoorbeeld als je al eerder een WW-uitkering had en binnen 26 weken opnieuw werkloos bent geworden. Of als je zzp’er bent en werkloos wordt, maar daarvoor wel in loondienst hebt gewerkt. De precieze voorwaarden lees je op deze pagina van het UWV.

WW, ziekte en ontslag: wat je moet weten

Een WW-uitkering aanvragen

Hoe vraag je een WW-uitkering aan?

Je kunt een WW-uitkering aanvragen op werk.nl. Je logt in met je DigiD-code en vult een digitaal aanvraagformulier in, dit duurt ongeveer 30 minuten. Wat heb je nodig voor je aanvraag?

 • Je IBAN-rekeningnummer;
 • Je laatste loonstrook;
 • Je laatste arbeidscontract;
 • De datum waarop je werkloos wordt of bent geworden. 

Nadat je je aanvraag hebt ingediend, krijg je meteen een ontvangstbevestiging van het UWV via de mail. De status van je aanvraag kun je volgen door in te loggen op Mijn UWV. Je krijgt binnen 4 weken na de eerste dag dat je werkloos bent geworden te horen of je recht hebt op de uitkering. Als je recht hebt op de WW-uitkering, krijg je ook te horen hoe hoog je uitkering wordt en hoelang je de uitkering ontvangt.

Wanneer vraag je een WW-uitkering aan?

Je kunt een uitkering aanvragen vanaf 1 week voordat je werkloos wordt tot uiterlijk 1 week na je laatste werkdag. Het UWV heeft namelijk een paar dagen de tijd nodig om alle gegevens te verzamelen om te beslissen of je de uitkering daadwerkelijk krijgt. 

Weet je al langere tijd van tevoren dat je werkloos wordt? Ook dan moet je wachten tot 1 week voor je eerste dag werkloosheid voordat je de aanvraag kan doen. Om ervoor te zorgen dat je je aanvraag niet vergeet, kun je je aanmelden voor de ‘Herinnering WW-aanvraag’ emailservice van het UWV.

Let op: vanaf het moment dat je een WW-uitkering aanvraagt, heb je ook een aantal plichten. Zo moet je onder andere wijzigingen in je persoonlijke situatie meteen doorgeven, actief solliciteren naar werk en je aan de afspraken met het UWV houden. Een volledig overzicht vind je hier

Wat is de hoogte van je WW-uitkering?

De hoogte van je WW-uitkering hangt af van het loon dat je verdiende in het jaar voordat je werkloos werd. Je kunt een schatting van de hoogte van je uitkering krijgen door in te loggen op Mijn UWV of door zelf je gegevens in te vullen in de rekenhulp van het UWV. Om de rekenhulp te gebruiken, heb je je laatste loonstroken of een schatting van je brutoloon nodig.

Wil je zelf berekenen hoeveel WW je krijgt? Klik hier voor de berekening met uitleg:

Wanneer en hoelang krijg je je uitkering uitbetaald?

Wanneer je betaald krijgt
Aan het einde van elke maand moet je het formulier ‘Inkomstenopgave’ invullen via Mijn UWV. Hierin geef je op hoeveel inkomsten je die maand hebt ontvangen (dus ook als je helemaal geen inkomsten had), zodat het UWV het juiste uitkeringsbedrag kan bepalen. 

Heeft het UWV het formulier ‘Inkomstenopgave’  ontvangen? Dan maakt het UWV de uitkering binnen 10 kalenderdagen naar je over. Het kan dan nog 3 werkdagen duren voordat het bedrag op je rekening staat.

Hoelang je een WW krijgt 
Als je in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minstens 26 weken hebt gewerkt, krijg je de uitkering 3 maanden. Heb je in de laatste 5 jaar voordat je werkloos werd minstens 4 jaar gewerkt? Dan kun je de uitkering langer krijgen. Bereken hier de duur van je WW-uitkering.

Bouw je pensioen op tijdens WW?

Zit jij met vragen over de WW?

De chatbot en de financiële gidsen van Kandoor denken met je mee om je op weg te helpen.
Kandoor heeft een maatschappelijke missie en is gratis.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.