Woning verduurzamen, alle subsidies waar jij over moet weten!

Steeds meer mensen kiezen voor het verduurzamen van hun huis. Dit is helemaal in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid. Maar in veel gevallen levert je woning verduurzamen extra kosten op. Toch zijn er ook veel subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen als je je huis wilt gaan verduurzamen. Let er wel op dat niet alle verduurzamingssubsidies van 2020 ook in 2021 gelden, zoals de subsidie op zonnepanelen. Daarnaast zijn er naast algemene, landelijke subsidies ook nog lokale subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen. In dit blog vertellen we je hoe het zit met het verduurzamen van je huis in 2021 en lichten we een aantal subsidies toe.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

Photo by William Mead on Pexels

Subsidie isolatie woning 2021

In 2021 kunnen huiseigenaren een subsidie krijgen voor de isolatie van woningen. Dit heet Investeringssubsidie Duurzame Energie, of de ISDE. De aanvraag hiervoor kun je indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het oppervlak dat je isoleert.

Op de site van het RVO vind je alle informatie hierover, een rekentool en een handig stappenplan.

Het gaat bij de subsidie om de volgende soorten woningisolatie:

  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • HR++ (isolatieglas) of triple-glas (triple-glas moet in dat geval gecombineerd zijn met een isolerend kozijn).

Belangrijk om te weten is dat je binnen een jaar minstens twee maatregelen moet laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Of je combineert een van de isolatie-maatregelen met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Over deze subsidies lees je hieronder meer. Belangrijk om te weten: pas als de beide maatregelen zijn uitgevoerd, vraag je de subsidie (in één keer) aan. 

Subsidie isolatie en aansluiting warmtenet voor Vve’s 

Ook voor VvE’s (Vereniging van Eigenaren) is er subsidie voor de isolatie van woningen en voor centrale aansluiting op het warmtenet. Tot en met 2022 kunnen VvE’s gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dit was voorheen ook de subsidie voor woningeigenaren, maar die subsidies vallen vanaf 2021 onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie, oftewel ISDE. 

Geen subsidie meer op zonnepanelen in 2021

Helaas is de subsidie op zonnepanelen in 2021 gestopt. Gelukkig zijn er nog wel andere regelingen die het toch financieel aantrekkelijk maken om te kiezen voor zonnepanelen. 

Zonnepanelen 2021: Energiebespaarlening en btw terugvragen

Je kunt gebruik maken van een speciale lening om de zonnepanelen te financieren. Dit heet de Energiebespaarlening. Deze lening heeft, om de duurzame burger tegemoet te komen, gunstige voorwaarden.

Daarnaast mag je in veel gevallen, als je zonnepanelen neemt in 2021, hier de btw voor terugvragen. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor deze voorwaarden en een stappenplan om een btw-teruggave aan te vragen kijk je op deze pagina over btw terugvragen van de Belastingdienst. 

Subsidie zonneboiler 2021

We noemden in het stukje over subsidie voor isolatie ook al de zonneboiler. Deze subsidie is aan te vragen in 2021 en valt onder de ISDE-subsidie. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je dan moet voldoen. Bijvoorbeeld dat de installatie door een bedrijf gedaan moet worden en dat de boiler na 13 juni 2020 geïnstalleerd is. Op de website van het RVO, vind je een stappenplan om de subsidie aan te vragen, lees je om welke bedragen het precies gaat, en zie je een overzicht van de zonneboilers die aangesloten zijn en aan welke voorwaarden je verder nog moet voldoen.

Subsidie warmtepomp 2021

Een andere subsidie die ook onder de ISDE valt, is een subsidie voor een warmtepomp. Ook deze is aan te vragen in 2021 als je eigenaar bent van een koopwoning die je hoofdverblijf is, of gaat worden na een renovatie. Verder zijn er nog andere voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie op een warmtepomp. Zo moet de warmtepomp nieuw zijn en moet net als bij de zonneboiler de installatie gedaan worden door een bedrijf. Voor de overige voorwaarden waaraan je moet voldoen, kun je kijken op de website van het RVO. Daar vind je ook een overzicht van warmtepompen die in aanmerking komen voor de subsidie en om de subsidie warmtepomp aan te vragen.

Subsidie warmtenet-aansluiting 2021

Ook de subsidie aansluiting warmtenet valt onder de ISDE net zoals de subsidie isolatie, subsidie zonneboiler en subsidie warmtepomp. Ook voor deze subsidie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, die grotendeels hetzelfde zijn als de voorwaarden van bovengenoemde subsidies. Let er bij deze subsidie ook op dat je een bewijs moet leveren van het feit dat je woning van het aardgas af is en dat het geregeld moet zijn met een overeenkomst met een warmteleverancier. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een overzicht van alle voorwaarden waar je aan moet voldoen en een stappenplan om de subsidie aansluiting warmtenet aan te vragen. 

Provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies

Naast de ISDE, zijn er soms ook nog provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen als je je huis verduurzaamt. Op de website van energiesubsidiewijzer kun je je eigen gegevens invullen om te kijken of er andere, lokale verduurzamingssubsidies en/of leningen zijn die relevant zijn voor jouw situatie. Zo kun je in Eindhoven een subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin en in Amsterdam een subsidie voor het laten bouwen van een duurzame nieuwbouwwoning. Het is daarom de moeite waard om dit even uit te zoeken als je bezig bent met je woning verduurzamen.

 

Energie besparen: 14 handige tips!

Nog vragen? Neem contact met ons op

We hopen dat je nu een goed overzicht hebt van de subsidies die je kunnen helpen bij het verduurzamen van je woning in 2021. Mocht je nog andere vragen hebben, of is er iets waar je niet helemaal uitkomt? Dan kun je altijd contact opnemen met een van onze gidsen en dan helpen we jou met liefde verder met je vragen.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.