Wijziging in rekeningnummer, adres, trouwen of een scheiding doorgeven? Zo werkt het!

Heb je een nieuw rekeningnummer? Ben je verhuisd en wil je je adres wijzigen? Ga je trouwen? Of wil je een andere verandering doorgeven aan jouw uitbetalingsinstantie? Bij Kandoor krijgen wij vaak de vraag: Hoe kan ik mijn gegevens veranderen? In dit blog vind je het antwoord op de vraag: ‘hoe wijzig ik mijn persoonsgegevens bij een instantie?’. Check jouw wijziging! 

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Of bekijk ons pensioen totaaloverzicht voor al je pensioenvragen.

wijziging rekeningnummer adres
Photo by rawpixel.com from Pexels

Wijziging doorgeven? Je vindt het hier!

Welke gegevens wil jij wijzigen? In dit blog vind je de acties voor:

  • wijziging van een rekeningnummer
  • wijziging van je adres
  • trouwen / samenwonen doorgeven
  • een scheiding doorgeven
  • directe links naar de juiste plek voor jouw instantie

Ik heb een nieuw rekeningnummer

Een rekeningnummer is sinds 2014 een IBAN-rekeningnummer en ziet er in een voorbeeld zo uit: ‘NL01ABNA0987654321’. Als je je rekeningnummer wijzigt, heeft de instantie dit hele nummer nodig en de naam van de rekeninghouder. Weet je je IBAN niet? Zie onderaan deze pagina een link waar je je IBAN mee kunt vinden.

Een nieuw rekeningnummer kun je bij de meeste instanties online wijzigen. Je logt in op de mijn-omgeving van je instantie en geeft daar je nieuwe rekeningnummer door. Als het je niet lukt om online je gegevens te wijzigen, neem dan contact op met de instantie.

Onderaan dit artikel vind je de directe links naar de meest gebruikte instanties en pensioenfondsen. 

Ik ben verhuisd

Ben je verhuisd binnen Nederland?
En heb je je nieuwe adres doorgegeven aan de gemeente? Dan krijgt jouw uitbetalingsinstantie jouw nieuwe adres binnen ongeveer 2 weken ook door. Dit gaat tegenwoordig automatisch. Even checken bij je instantie of ze het goed hebben doorgekregen is altijd verstandig. Dit doe je bijvoorbeeld door in te loggen op de mijn-omgeving, of door te bellen met de klantenservice.

Let op: een ander soort instantie (denk aan je gasleverancier, telefoonprovider of je zorgverzekeraar) krijgt je verhuizing mogelijk niet automatisch door. Daarom is het altijd slim om een lijstje af te gaan en even te checken of zij jouw juiste gegevens hebben.

Verhuis je in of naar het buitenland?
Dan moet je je nieuwe adres zelf even doorgeven. Dit doe je door in te loggen in de mijn-omgeving en je adres te wijzigen. Je kunt ook de instantie mailen met je nieuwe adres. Vergeet dan niet om je klantnummer en je oude adres erbij te vermelden.

Ik heb een nieuwe partner

Ben je onlangs getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
Gefeliciteerd! Zodra jullie verbintenis is doorgegeven aan de gemeente, krijgen ook betalingsinstanties deze wijziging door. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Veel instanties sturen jou een brief als zij jouw partner hebben bijgeschreven op hun polis. Zelf even checken of het is gelukt, kan uiteraard altijd door contact te zoeken met de klantenservice.

Woon je sinds kort samen en heb je een samenlevingscontract?
Deze wijziging gaat niet via de gemeente. Dit betekent dat je zelf je partner bekend moet maken bij diverse instanties, zoals je pensioenfonds bijvoorbeeld. Vraag bij je instantie na hoe je je partner bekend kunt maken. Het kan zijn dat zij vragen om een kopie van het samenlevingscontract.

Ik ga scheiden of uit elkaar

Ga je scheiden?
Een scheiding wordt bij de gemeente als wijziging verwerkt via de Gemeentelijke Basisinstantie (GBA). Hierdoor wordt een scheiding ook doorgegeven aan Nederlandse uitbetalingsinstanties. Echter zijn er bij een scheiding veel zaken die je zelf in gang moet zetten, zoals bijvoorbeeld de verdeling van het pensioen. Lees verder… 

Ga je uit elkaar met je partner en heb je een samenlevingscontract? 
Dan moet je deze wijziging zelf doorgeven aan de instanties waar je ex-partner is bijgeschreven. Neem contact op met de instanties om te informeren wat je moet doen om deze wijziging door te voeren.

Direct wijzigen? Klik hier door naar een aantal bekende instanties: 

Wat is mijn IBAN?
» Check hier je IBAN-rekeningnummer

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.