Ga je met pensioen? Dan is vast één van je vragen: werken naast pensioen, mag ik dat? Daarom, beste (bijna) gepensioneerden, hierbij het antwoord. Om je een beetje wijzer te maken.

Bijverdienen naast je pensioen vóór of na je AOW-leeftijd

Allereerst is er een verschil tussen werken naast je pensioen vóór je AOW-leeftijd en vanaf je AOW-leeftijd. Laten we beginnen met het pensioen vóór je AOW. Ofwel je vroegpensioen, prepensioen, flexpensioen, vervroegd ouderdomspensioen of hoe je pensioenfonds dit ook noemt.

Met pensioen voor 1 juli 2016

Ging je pensioen in vanaf je 60e?

Ging je met (vervroegd) pensioen tussen september 2011 en juli 2016? En was je bij de start van je (vervroegd) pensioen in ieder geval 60 jaar? Dan heb ik goed nieuws: je mag in veel gevallen onbeperkt bijverdienen.

Ging je pensioen in voor je 60e?

Was je jonger dan 60 toen je (vervroegd) pensioen inging? Dan zijn er beperkingen aan het bijverdienen. Let wel op: elk pensioenfonds heeft zijn eigen interpretatie op deze regel. Wil je zeker weten of je mag bijverdienen? Neem dan contact op met je pensioenfonds.

Werk je naast je pensioen?

Je pensioenfonds kort je inkomen in de meeste gevallen niet. Wel loop je het risico op een boete van de Belastingdienst. Dit komt omdat je bij pensioneren de intentie moest hebben om niet meer te werken. Als je achteraf toch iets wil bijverdienen, dan kan dat wel. Je moet dan wel aan de belasting kunnen aantonen dat dit ten tijde van pensioneren niet je intentie was. Dit kan bijvoorbeeld via een intentieverklaring die je mogelijk hebt getekend bij de aanvraag van je pensioen.

Met pensioen na 1 juli 2016

Maar nu! De Belastingdienst heeft deze regel aangepast. De leeftijd vanaf wanneer je mag werken naast je vroegpensioen schuift van 60 jaar naar 5 jaar voor ingang van je AOW. Dus: is je AOW-leeftijd op 67 jaar? Dan mag je bijverdienen naast je pensioen als dat ingaat vanaf je 62e. Ga je op je 61 jaar en 11 maanden met pensioen of op 60 jaar? Dan kan de Belastingdienst je een boete geven.
Heb je vragen of twijfels of jij mag werken naast pensioen? Bel dan met De Belastingtelefoon.

Werken naast pensioen via de overheid: AOW

Je mag gerust bijverdienen naast je AOW. Gelukkig! Geen gekke regels dus. Behalve als je een partnertoeslag krijgt. Tel dan je totale inkomen (inclusief AOW) en het inkomen van je partner bij elkaar op. Is dat bedrag hoger dan € 2.667,44 bruto per maand (in 2016)? Dan wordt je pensioen met maximaal 10 procent verlaagd.

Sommige inkomsten worden wel meegeteld en anderen niet of deels. Heeft je partner bijvoorbeeld een auto van de zaak, een WW of een levensloop uitkering? Kijk per type inkomen wat de gevolgen kunnen zijn.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze hier aan Kandoor!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Deel dit blog