Werken naast pensioen/AOW – mag dat?

Ga je met pensioen? Dan is vast één van je vragen: werken naast pensioen, mag ik dat? Daarom, beste (bijna) gepensioneerden, hierbij het antwoord. Ook op werken naast vervoegd pensioen. Om je een beetje wijzer te maken.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m gratis en snel in onze chat! 

werken naast pensioen mag dat
Photo by Eddy Klaus on Unsplash

Bijverdienen naast je pensioen vóór of na je AOW-leeftijd

Allereerst is er een verschil tussen werken naast je pensioen vóór je AOW-leeftijd en vanaf je AOW-leeftijd. Laten we beginnen met het pensioen vóór je AOW. Ofwel je vroegpensioen, prepensioen, flexpensioen, vervroegd ouderdomspensioen of hoe je pensioenfonds, verzekeraar of premie pensioen instelling (PPI) dit ook noemt.

Met pensioen vóór 1 juli 2016

Ging je pensioen in vanaf je 60e?

Ging je met (vervroegd) pensioen tussen september 2011 en juli 2016? En was je bij de start van je (vervroegd) pensioen in ieder geval 60 jaar? Dan heb ik goed nieuws: je mag in veel gevallen onbeperkt bijverdienen.

Ging je pensioen in voor je 60e?

Was je jonger dan 60 toen je (vervroegd) pensioen inging? Dan zijn er beperkingen aan het bijverdienen. Let wel op: elk pensioenfonds heeft zijn eigen interpretatie op deze regel. Wil je zeker weten of je mag bijverdienen? Neem dan contact op met je pensioenfonds.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:

Werk je naast je pensioen?

Je pensioenfonds kort je inkomen in de meeste gevallen niet. Wel loop je het risico op een boete van de Belastingdienst. Dit komt omdat je bij pensioneren de intentie moest hebben om niet meer te werken. Als je achteraf toch iets wil bijverdienen, dan kan dat wel. Je moet dan wel aan de belasting kunnen laten zien dat dit niet de bedoeling was toen je bedacht om met pensioen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld via een intentieverklaring die je mogelijk hebt getekend bij de aanvraag van je pensioen.

Pensioen en loonheffingskorting

Natuurlijk is het slim om ook naar je loonheffing te kijken. Als je deze slim toepast, heb je minder kans dat je na de belastingaangifte geld moet terugbetalen. Hoe pas je de loonheffingskorting het slimste toe? Check het hier!

Met pensioen ná 1 juli 2016

De Belastingdienst heeft deze regel aangepast.

Met pensioen voor of na 5 jaar voor je AOW-leeftijd?

De leeftijd vanaf wanneer je mag werken naast je vroegpensioen is nu: 5 jaar voor ingang van je AOW.

Een voorbeeld: is je AOW-leeftijd op 67 jaar? Dan mag je bijverdienen naast je pensioen als je pensioen ingaat vanaf je 62e. Ga je op je 61 jaar en 11 maanden met pensioen of eerder? Dan kan de Belastingdienst je een boete geven als je toch gaat bijverdienen naast je pensioen.

Als je de intentieverklaring eerlijk hebt ingevuld en je wilt door veranderende omstandigheden toch weer gaan werken, dan bestaat de mogelijkheid van vooroverleg met de Belastingdienst.

Voorbeeld: Zorgmedewerkers die vanwege de coronacrisis weer willen gaan werken, kunnen ervan uitgaan dat zij hier geen boete voor krijgen.

Heb je vragen of twijfels of jij mag werken naast pensioen? Bel dan met De Belastingtelefoon. Of stel gratis en gemakkelijk je vraag op Kandoor.nl.

Werken naast pensioen via de overheid: AOW

Je mag gerust bijverdienen naast je AOW. Gelukkig! Geen gekke regels dus. Behalve als je een AOW-partnertoeslag krijgt. Tel dan je totale inkomen (inclusief AOW) en het inkomen van je partner bij elkaar op. Is dat bedrag hoger dan € 3.072,65 bruto per maand (in 2023)? In 2022 was dit € 3.018,06 bruto per maand. Dan wordt je pensioen met maximaal 10 procent verlaagd.

Sommige inkomsten worden wel meegeteld en anderen niet of deels. Heeft je partner bijvoorbeeld een auto van de zaak, een WW of een levensloop uitkering? Kijk per type inkomen wat de gevolgen kunnen zijn.

 

Heb je een andere vraag? Geen zorgen!

De financiële gidsen van Kandoor.nl weten dat geldzaken ingewikkeld kunnen zijn. Daarom denken zij vrijwillig (en daarom gratis!) met je mee.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.