Laat geen geld liggen: welke kosten zijn aftrekposten?

Soms maak je kosten omdat het niet anders kan. Bijvoorbeeld als je zorg nodig hebt, voor iemand moet zorgen of als je een eigen huis koopt. Dit soort kosten mag je in sommige gevallen aftrekken van jouw inkomstenbelasting: aftrekposten! Dit kan voordelig uitpakken bij jouw belastingaangifte!

Op Kandoor.nl krijgen we vaak de vraag: “Welke kosten mag ik gebruiken als aftrekposten van de belasting?” Wij zetten een aantal veel voorkomende kosten voor je op een rij.

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag die je direct wilt stellen aan onze vriendelijke vrijwillige gidsen? Stel je vraag hier.

aftrekposten

Welke zorgkosten mag je aftrekken?

Welke aankopen en gemaakte zorgkosten je kunt aftrekken is erg wisselend. Zo mag je steunzolen bijvoorbeeld wel opgeven, maar de aankoop van een rollator niet. En in sommige gevallen mag je kosten aftrekken als het relevante kosten waren, zoals bijvoorbeeld bij het gehoorapparaat. Heb je een duurder gehoorapparaat moeten aanschaffen omdat deze bijvoorbeeld beter zit, of omdat je minder last hebt van fluittonen? Dan mag je een deel opgeven voor belastingaftrek. Heb je een duurder apparaat gekozen, omdat je de kleur mooier vond? Dan mag je de kosten niet aftrekken.

Hoeveel zorgkosten je mag gebruiken als aftrekposten hangt van een aantal andere persoonlijke factoren af. Denk aan factoren als:

 • je inkomen,
 • gezinssamenstelling
 • en of je AOW-gerechtigd bent.

Van de uiteindelijke zorgkosten mag je alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaald drempelbedrag. Omdat deze berekening erg lastig is, maakt het aangifteprogramma de berekening automatisch als je alles hebt ingevuld. Als je toch een beeld wilt hebben:

De drempelbedragen: vanaf welk bedrag mag jij kosten aftrekken?

Heb je geen fiscaal partner? En verdien je…

 • minder dan € 7739,- per jaar? Dan is de drempel € 133,-
 • tussen de € 7739,- en € 41.107,- per jaar? Dan is de drempel 1,65% van je inkomen.
 • meer dan € 41.107,- per jaar? Dan is de drempel € 679 + 5,75% van het bedrag boven € 41.107,-

Heb je wel een fiscaal partner? En verdien je gezamenlijk…

 • niet meer dan € 15.478,- per jaar? Dan is de drempel € 266,-
 • tussen de € 15.478,- en de € 41.107,- per jaar? Dan is de drempel 1,65% van je inkomen
 • meer dan € 41.107,- per jaar? € 679 + 5,75% van het bedrag boven € 41.107,-

En oja, let op: je eigen risico mag je niet aftrekken van de belasting.

aftrekposten Gouden tip van gids Petra: vergeet de extra gemaakte kosten niet! 

“Heb je een aanvullende verzekering met bijvoorbeeld tandartskosten die voor 75% vergoed worden? Geef dan de kosten die je zelf hebt gemaakt (de overige 25% dus) ook op bij je inkomstenbelasting. Plus de reiskosten die je hebt gemaakt van en naar de tandarts, het ziekenhuis, etc. Voor het laatste moet je goed bijhouden wanneer en hoeveel je hebt gereisd. Met een kleine auto krijg je 20 cent per gemaakte km, met een grotere auto soms wel 35 cent. Dit komt omdat je ook bijvoorbeeld de wegenbelasting, onderhoudskosten, kosten voor de wasstraat en parkeerkosten mag meenemen. Met de trein heb je natuurlijk je ov-transacties. Ook medicijnen die voorgeschreven zijn door de huisarts kun je meenemen. Als ze niet zijn gedekt door de basisverzekering, althans. Of je medicatie is voorgeschreven zie je op de factuur aan het kleine ‘h’-tje dat erbij staat.”

Petra werkt al jaren als bewindvoerder en heeft hart voor haar medemens. Naast het gids zijn bij Kandoor is zij vrijwilligster bij de belastingservice van de vakbond en vult daar ook regelmatig aangiftes in. Via de bijscholing daar krijgt zij vooral heel praktische informatie over mogelijke aftrekposten en wat er elk jaar verandert.

Handig om te weten: een deel van je inkomstenbelasting is vooraf automatisch ingevuld. Lekker makkelijk, zul je denken. Maar let op: extra aftrekposten moet je zelf opgeven bij je belastingaangifte. 

Een overzicht van alle zorgkosten vind je terug op deze pagina van de Belastingdienst.

Aftrekposten eigen huis

Heb je vorig jaar een eigen woning gekocht? Dan mag je een aantal kosten eenmalig opvoeren als aftrekpost*:

 • bemiddelingskosten voor het krijgen van uw hypotheek of lening, zoals kosten voor hypotheekbemiddeling, maar ook advies- en afsluitkosten welke rechtstreeks door de bank in rekening is gebracht;
 • notariskosten en kadasterkosten voor de hypotheekakte;
 • taxatiekosten (alleen als de taxatie is opgemaakt om een lening te verkrijgen);
 • kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zoals de borgtochtprovisie ter grootte van 1% van de geleende bedrag;
 • bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst
 • kosten van nieuwbouwdepot of  verbouwingsdepot (onder voorwaarden)
 • De hypotheekrente voor onderhoud en verbetering van de eigen woning

Sommige kosten zijn niet aftrekbaar. Denk aan makelaarsprovisie, en kosten aan onderhoud en verbouwing. Maar dit geldt ook voor de kosten die te maken hebben met de verkrijging van een woning (notariskosten en kadasterkosten voor de levering).

De volledige lijst aan aftrekbare kosten bij het kopen van een eigen huis vind je hier. 

Tip! Bewaar bonnetjes en betaalbewijzen van aankopen als je vermoedt dat je de kosten hiervan (deels) mag aftrekken.

Voordelen en nadelen van een fiscale partner

Je kunt een belastingaangifte invullen namens jezelf, of samen met je fiscale partner. Een fiscale partner hebben betekent dat je jullie inkomstenbelasting als het ware samenvoegt.

Je hebt een fiscaal partner als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Als dat niet het geval is, kan je toch een fiscaal partner hebben. Als je met vriend(in) bij de gemeente op hetzelfde adres ingeschreven staat en voldoen aan een van de volgende voorwaarden, dan zijn jullie alsnog fiscaal partners van elkaar:

 • samenlevingscontract (opgemaakt bij een notaris);
 • samen een kind (of het kind van je partner juridisch erkend);
 • een woning gezamenlijk in eigendom hebt.

Ben je gescheiden en heb je daardoor in een jaar meerdere fiscale partners? Dan moet je een keuze maken in de aangifte, aangezien je maar één fiscale partner kan hebben per jaar.

Tip! Bij het invullen van je inkomstenbelasting kun je klikken op een ‘i’. Dit informatieteken geeft je meer inzicht in bepaalde aftrekposten. Bekijk die goed, zo loop je geen aftrekposten mis. Even verdiepen dus, want je krijgt er waarschijnlijk geld voor terug!

Voordelen

Heb je een fiscale partner? Dan kan dit voordelig voor jullie zijn. Jullie mogen samen kiezen hoe jullie de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen en op de meest gunstige wijze toerekenen. Ben je bijvoorbeeld beide eigenaar van een woning? De hypotheekrenteaftrek mag je dan aftrekken van het hoogste inkomen. Bijtellingen mag je meerekenen bij het laagste inkomen. Dat is mooi! De Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn zonder een aantal uitzonderingen. Bijverdiensten en inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter blijven persoonlijk, net als ontvangen alimentatie.

Nadelen

Het is niet altijd voordelig om elkaars fiscale partner te zijn. Dit komt omdat er naar beide inkomens en vermogen wordt gekeken, dat is veel hoger dan wanneer je alleen naar je eigen inkomen kijkt natuurlijk. In het geval van zorgkostenaftrek, maar ook voor bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslag is het verstandig om vooraf goed stil te staan of een fiscaal partnerschap niet tot een (forse) terugbetaling gaat leiden.

Tip van gids Nihal: Je kunt een voorlopige aanslag invullen om te toetsen of de kosten die je nu maakt, straks aftrekbaar zijn. Handig!

Natuurlijk zijn er meer kosten die je kunt aftrekken, denk aan schenkingen aan goede doelen of studiekosten, bijvoorbeeld. Check hiervoor deze pagina van de Belastingdienst.

Met dank aan de input van onze financiële gidsen: Nihal Mansur, Petra van Vulpen, Lucien de Lezenne Coulander en Esther Wiggers-Cornelis.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment

Heeft deze blog je geholpen?