Navigatie overslaan

Weet jij of je een lening hebt?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||23 x gelezen

Ben jij een fervent online shopper? Heb je een creditcard, heb je weleens iets op afbetaling gekocht of heb je een mobiel telefoonabonnement? Grote kans dat jij dan geld leent, zonder je dat écht te realiseren. Dit betekent dat je vrijwel altijd meer geld kwijt bent, dan wanneer je niet leent. Dus: weet of je leent: staat jouw lening ertussen? 

lening - vrouw doet aankoop op laptop
Foto door Karolina Grabowska (Pexels)

Als we je vragen of je een lening hebt, is de kans groot dat je die vraag met ‘nee’ beantwoordt. Maar heb je een hypotheek? Gebruik je weleens je creditcard? Heb je een telefoon of wasmachine die je in termijnen, dus op afbetaling, betaalt? Dan heb ook jij geld geleend.

Dat je dat niet weet, is helemaal niet zo gek en je bent absoluut niet de enige. Uit een onderzoek van Freo onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder blijkt dat het allemaal niet zo duidelijk is. In Nederland zijn de leningen namelijk niet eens op twee handen te tellen. Met elf verschillende is het wel een beetje onoverzichtelijk allemaal.

Doorlopend krediet, flitskrediet en persoonlijke lening

Eén van de bekendste is doorlopend krediet. Hierbij leen je bijvoorbeeld 10.000 euro voor een grote aankoop, zoals een nieuwe auto. Gedurende de looptijd, betaal je rente.

Een andere vrij bekende, is de persoonlijke lening. Hier leen je een van tevoren vastgesteld bedrag. De rente en wat je aflost, wordt voor de gehele looptijd vooraf bepaald. Als je tussentijds extra wil aflossen, moet je soms een boeterente betalen.

Flitskrediet is het lenen van een klein bedrag, onder de 1.000 euro. De kredieten kunnen snel verstrekt worden, maar moeten ook snel terugbetaald worden tegen een fors hoge rente.

Hypotheek en creditcard

Als je een huis koopt, vraag je vaak een hypotheek aan. Iedere maand betaal je rente en aflossing en het huis dient als onderpand. Kun je de maandelijkse rente en aflossing niet meer betalen, dan kan de bank besluiten om het huis te verkopen.

En dan de creditcard. Stel je voor dat je lekker uit eten bent geweest en je je creditcard overhandigt om mee te betalen… dan koop je op rekening. Het bedrag wordt pas later van je betaalrekening afgeschreven. Creditcardorganisaties bieden soms de mogelijkheid om de rekeningen in termijnen te betalen, maar wél tegen een hoge rente. Daarnaast betaal je voor het hebben van een creditcard vaak tussen de 20 en 50 euro per jaar.

Shoppen op afbetaling, klantenkaarten en huurkoop

Je winkelmandje bij Wehkamp of Zalando lekker volgegooid met allerlei artikelen, maar je hebt het geld niet om het allemaal in een keer te betalen? Dan kun je de spullen op afbetaling kopen, dus in termijnen betalen. Een lening, waar je rente overheen betaalt. En wat te denken van een mobiel telefoonabonnement? Vanaf de waarde van 250 euro is dat ook een lening. 

Bij winkels kun je soms een klantenkaart krijgen waarmee je op krediet spullen kunt kopen. Eigenlijk vergelijkbaar met de creditcard, aangezien je spullen met de klantenkaart betaalt, maar je krijgt later de rekening pas. Vaak met een hoge rente…

Zie je je droomauto bij de dealer staan, maar is hij boven je budget? Vertelt de dealer dan dat je hem in termijnen kunt betalen? Dan koop je de auto op huurkoop. Maar je bent niet meteen eigenaar van de auto. Dat ben je pas als je alles hebt afbetaald. Lukt het afbetalen niet en heb je hem nog niet voor 75% betaald, dan ben je de auto kwijt. Kan de dealer de auto niet kwijtraken, dan worden de overige kosten alsnog op jou verhaald. Met rente.

Leaseauto’s

‘Lease de auto voor maar 2 euro per dag!’ horen we vaak op de reclame. Klinkt best aantrekkelijk nietwaar? Toch moet je hier goed over nadenken. Bij het leasen van een auto bestaan twee opties:

  • Financiële leasing – Het lijkt heel erg op huurkoop en komt vaak voor bij het kopen van een keuken of parket. Heb je het volledige bedrag afbetaald, ben je eigenaar. Lukt het afbetalen niet, dan kan de leasemaatschappij het product opeisen.
  • Private lease – Dit lijkt meer op huren + iedere maand een rente over het te betalen bedrag. Na afloop van het contract ben je geen eigenaar van het product. De auto die je dan een jaar gehuurd hebt, kun je alsnog kopen, maar dat hoeft niet.

Rood staan & lenen met onderpand

Op je betaalrekening kun je vaak tot een bepaald bedrag rood staan, bijvoorbeeld tot 1.000 euro. Iedere keer als je dan geld opneemt, betaal je rente over het geldbedrag dat je hebt openomen. Om dit te voorkomen kun je je bankrekening zo instellen dat rood staan niet kan of dat je een melding krijgt wanneer je in de rode cijfers terecht komt.

De elfde vorm van lenen is lenen met onderpand. Je kunt dan een elektrisch apparaat of waardevolle sieraden aanbieden als onderpand, waar je geld voor krijgt. Als je dan weer genoeg geld hebt, kun je je artikel terugkopen. Daarnaast betaal je opslagkosten. Lukt het terugkopen niet, dan word je artikel verkocht en hou je er geen schulden aan over.

Kandoor bestaat dankzij donaties

Ben je goed geholpen? Doe een kleine donatie!

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.