Een positieve zwangerschapstest betekent maar één ding: er is een kindje op komst! Hoewel de kleine spruit nog volop aan het groeien is in de baarmoeder, betekent het niet dat je zorgeloos achterover kunt zitten. Want een zwangerschap kost geld. Kandoor.nl zet het allemaal voor je op een rijtje: wat kost een zwangerschap?

Heb jij ook een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. 

wat kost een zwangerschap

Medische kosten

Het eerste waaraan je denkt bij het woordje kosten, is de medische kant. Het overgrote deel wordt gelukkig vergoed door je zorgverzekeraar. Maar zaken zoals de pretecho en de combinatietest worden niet vergoed.

Op de pretecho kun je je baby zien en een foto en een filmpje mee naar huis nemen. De kosten schommelen tussen de 40 en 100 euro. De combinatietest kost rond de 160 euro en wordt alleen vergoed bij een medische indicatie. Ben je aanvullend verzekerd, kun je een deel van de kosten wellicht terugkrijgen. Het nieuwe jaar begint snel: een idee om je verzekeringspakket van volgend jaar hierop aan te passen is wellicht een goed plan!

Positiekleding

Er groeit een hummeltje in je buik. Logischerwijs dat je oude kleding steeds krapper gaat zitten en dat je voor positiekleding kiest. Positiekleding kun je zo duur maken als je zelf wilt. Stel je koopt zes setjes nieuwe kleding plus een viertal nieuwe bh’s, ben je al gauw zo’n 400 euro kwijt.

Zwangerschapscursussen

Denk hierbij aan zwangerschapsgymnastiek of –yoga. De prijzen van dit soort cursussen verschillen enorm per aanbieder en per gemeente. Gemiddeld genomen kost een cursus zwangerschapsgymnastiek of –yoga rond de 200 euro.

Kosten toekomstige baby

Een babykamer kun je natuurlijk zo duur maken zoals je dat zelf wilt. Koop je alles nieuw? Of vind je het leuk om tweedehandsspullen op te knappen? Gemiddeld genomen kost een complete babykamer al snel minimaal 500 euro.

Voor babykleertjes, rompertjes, stoffen luiers, verzorgingsartikelen, flessen en dergelijke ben je al snel zo’n 250 euro kwijt. Tip: koop niet te veel! Vaak krijg je in je kraambed nog heel veel spulletjes cadeau. Of wat dacht je van een eventuele babyshower.

Voor een goede kinderwagen met alle toebehoren ben je al gauw tussen de 500 en 1000 euro kwijt en een kwalitatief goed autostoeltje kost al gauw zo’n 150 euro.

Alles bij elkaar opgeteld leert ons dat je toch al gauw zo’n 2000 euro kwijt bent aan de babykamer en –spulletjes. Heb je niet zoveel geld? Vraag dan eens rond in je omgeving. Mogelijk liggen er nog een paar handige spullen te verstoffen op iemands zolderkamer.

Wat kost de bevalling en kraamzorg?

Zoals eerder genoemd worden de (noodzakelijke) medische kosten van je zwangerschap en bevalling vergoed door je basisverzekering.

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2016 is dit bedrag 333,46 euro. Heb je wel een medische indicatie? Dan vervalt de eigen bijdrage.

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Minimaal 24 en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Wel geldt er een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg die je thuis ontvangt. In 2016 is dit 4,20 euro per uur. Beval je in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, betaal je 33 euro per dag aan eigen bijdrage voor de kraamzorg die je na je bevalling ontvangt.

Wat kost het in totaal?

Als je alle kosten bij elkaar optelt, kost je zwangerschap toch al gauw zo’n 16-daagse viersterrenrondreis door Bali of kun je er een redelijke tweedehandsauto van kopen. Uitgaande van veertig uur kraamzorg en alle bovengenoemde kosten, ben je gemiddeld zo’n 3040 euro kwijt, mits je thuis bevalt. Anders komt daar nog ruim 300 euro bij.

Weten aan welke kosten je moet denken ná je bevalling? Lees ook ‘Wat kost een kind?

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 174 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Blijf maandelijks op de hoogte van financiële ontwikkelingen en tips!
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog