Hoe werkt AOW? En wat is jouw AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd blijft veranderen. Hoe zit het nu? Daarom duidelijkheid hoe het op dit moment is: De AOW-leeftijd gaat vanaf 2012 in stapjes omhoog. Ben je in 2022 66 jaar en 7 maanden? Dan is dat  je AOW-leeftijd. Maar hoe zit het als je nog onder de 66 jaar bent? Daarom legt Jeroen Sturing uit: hoe werkt de AOW-leeftijd? En wat is jouw AOW-leeftijd eigenlijk?

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl en ga gratis in gesprek met een van onze vrijwillige gidsen. Of bekijk ons pensioen totaaloverzicht.

aow-leeftijd
Photo provided by Pixabay.com | Pexels

AOW-leeftijd: geboren na 1 januari 1960?

Dan is je AOW leeftijd nog niet bekend, maar deze is minimaal 67 jaar. De overheid bekijkt wat de levensverwachting is om de hoogte van de AOW te bepalen. Is die gestegen? Dan gaat ook de AOW leeftijd omhoog. Is die niet gestegen? Dan gaat de AOW-leeftijd niet verder omhoog.

De AOW-leeftijd stijgt in 2022 naar 66 jaar en 7 maanden, en verder naar 66 jaar en 10 maanden in 2023. In 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de AOW uitkeert, maakt altijd 5 jaar van te voren de precieze AOW-leeftijd bekend.

AOW opbouwen wordt ook anders

Vroeger was de AOW-leeftijd 65 jaar. Je begon vijftig jaar van tevoren met ‘opbouwen’: vanaf je vijftiende dus. Je begint nog steeds vijftig jaar van tevoren, maar dat doe je op dit moment dus pas vanaf je zestiende. Opbouwen is overigens niet helemaal kloppend: Je hebt recht op AOW als je 50 jaar voor je AOW leeftijd in Nederland hebt gewoond/gewerkt. Woonde je een paar jaar in het buitenland? Dan krijg je een lagere AOW.

Hoe is de AOW samengesteld?

Om de belastingen te berekenen, maken we in Nederland gebruik van belastingschijven. Je pensioen, loon, AOW-uitkering of andere uitkering hoort bij je belastbare inkomen uit werk en woning: box 1. Als je meer gaat verdienen ga je ook procentueel gezien meer belasting betalen. Over de eerste twee schijven van het belastingstelsel moet je ook premie volksverzekeringen betalen. Hiermee betaal je voor de AOW, ANW (Algemene nabestaandenwet) en de Wlz (Wet langdurige zorg).

Verandering bij behalen AOW-leeftijd

Het tarief van de premie volksverzekeringen hangt af van je leeftijd. Heb je de AOW-gerechtigde leeftijd behaald, dan wordt het belastingtarief over de eerste schijf aangepast. De maand waarop je jarig bent, bepaalt dan de hoogte van het tarief van dat jaar. Voor de ANW en Wlz blijf je wel gewoon betalen.

AOW-leeftijd in 2025 wordt minstens 67 jaar

In 2025 wordt de AOW-leeftijd minimaal 67 jaar. Nieuwsgierig naar welke leeftijd jij met pensioen kan? Op Kandoor.nl geven we je de berekening. Vraag het op www.kandoor.nl. Onze chatbot geeft je direct het antwoord.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.