Navigatie overslaan

Erfrecht: waar heb je als kind recht op?

Foto van auteur Jeroen Sturing door Jeroen Sturing||503 x gelezen

'Mijn overleden vader heeft niets vast laten leggen in een testament. Hoe verdelen mijn moeder, mijn zusje en ik nu de erfenis?' Dit is een typische vraag voor Kandoor.nl. Daarom dook Kandoor's blogger Jeroen in de papieren over de vraag: wat is het erfrecht van kinderen?

erfrecht - gezin op bed
Foto door Ketut Subiyanto (Pexels)

Wettelijke verdeling bij erfrecht

Als er geen testament is opgemaakt, wordt de erfenis verdeeld zoals het in de wet staat. Bij deze wettelijke verdeling bij erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot de erfenis. Kinderen hebben recht op hun zogenaamde erfdeel: het kindsdeel. Dit kindsdeel wordt omgerekend in geld. Voor dit bedrag heeft de echtgenoot een schuld aan de kinderen. Je krijgt de erfenis pas uitbetaald als allebei je ouders zijn overleden, via een omweg kan dit ook eerder. Dit moet je dan wel onderling regelen. Je kunt hierbij een professional in de hand nemen, zoals een advocaat.

Wat krijg ik als kind dan precies?

Om even terug te komen op de gestelde vraag: jij en zusje krijgen dus niet direct na het overlijden van je vader uitbetaald. In plaats daarvan krijgen jullie een vordering die opeisbaar is als beide ouders zijn overleden. Lange tijd is dit anders geweest, maar de huidige wet beschermt de langstlevende partner (je moeder) en zorgt ervoor dat zij beter verzorgd achterblijft. In de oude wet hadden kinderen direct bij overlijden recht op hun erfdeel, dit is niet meer het geval.

Het erfrecht van kinderen is dus beperkt, maar kinderen hebben nog steeds een bijzondere positie voor de wet. Het kind krijgt namelijk altijd een deel van de erfenis, ook als het contact al jarenlang verbroken was en het niet in het testament was opgenomen. Dit heet de ‘legitieme portie’.

Speciale gevallen

'Ik had al langer geen contact meer met mijn vader voor hij overleed'

De legitieme portie is het deel van de erfenis waarop het kind altijd recht heeft. Deze portie kan alleen uit geld bestaan en is de helft van het kindsdeel. Voorbeeld: Stel je voor dat je vader je zusje heeft onterfd door ruzie, jijzelf staat wel in het testament. In dit specifieke geval krijgt je zusje de helft van wat jij krijgt: de helft van een derde is een zesde deel.

'Mijn ouders waren in gemeenschap van goederen getrouwd'

De situatie verandert als je ouders in gemeenschap van goederen waren getrouwd. Bij het overlijden van je vader krijgt je moeder de helft van het vermogen dat je vader nalaat. De helft die overblijft is voor jou, je moeder en je zusje. Het kindsdeel is in dit geval een derde van de helft: een zesde.

'Mijn moeder is weer hertrouwd'

Hertrouwt je moeder, dan krijg je het kindsdeel van de erfenis van je vader pas uitbetaald op het moment dat zowel je moeder als stiefvader overlijdt. Heb je het gevoel dat je stiefvader de erfenis aan het verkwisten is? Kijk dan eens samen met een advocaat of het mogelijk om je erfenis veilig te stellen.

Hoe verdeel je een erfenis?

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.