Navigatie overslaan

Vergeten pensioenen: hoe zit het nu eigenlijk?

Foto van auteur Jeroen Sturing door Jeroen Sturing||333 x gelezen

“Ken je die mop van het vergeten pensioen?” Ja, het is misschien een beetje een gekke term, maar vergeten pensioenen bestaan echt. Het AD meldde namelijk dat pensioenfondsen nog honderden miljoenen aan pensioenen op de plank hebben liggen. Wat veel mensen niet weten, is dat ze hun pensioenen jaarlijks aan moeten vragen. Duizenden mensen vergeten dit, waardoor alleen al de drie grootste pensioenfondsen van ons land (ABP, PFZW en PMT) volgens het AD al 350 miljoen euro aan nooit opgevraagde pensioenen hebben liggen. Stel je voor dat er nog geld op jou ligt te wachten. Een extraatje zou toch heerlijk zijn?

vergeten pensioenen - man en papierwerk
Foto door Michael Burrows (Pexels)

Hoe kan je een pensioen vergeten?

De rechthebbenden van vergeten pensioenen zijn grofweg op te delen in drie groepen: deze mensen zijn namelijk overleden, woonachtig in het buitenland, of weten niet dat ze pensioen hebben opgebouwd. Pensioenfondsen proberen de rechthebbenden op te sporen, maar dit lukt om uiteenlopende redenen niet altijd. In de meeste gevallen gaat het om kleine ‘ereschulden’, zoals pensioenfondsen ze zelf noemen. Omdat het zo’n klein bedrag is, rijkt de moeite niet verder dan een paar telefoontjes.

Gastarbeiders

Een deel van deze pensioenen hoort bij gastarbeiders die in de jaren 60 en 70 in ons land werkten. In die tijd was een Burgerservicenummer nog niet verplicht. Om een pensioenuitkering te krijgen is dat wel nodig. Maar zelfs al worden deze gastarbeiders opgespoord, wat door het ontbreken van een bsn dus al schier onmogelijk is, dan nog moet er eerst een bsn worden aangemaakt wat in veel gevallen te lastig is.

Heb ik een vergeten pensioen?

Ook als je niet al jaren in het buitenland woont is het mogelijk dat je een vergeten pensioen hebt opgebouwd. Een BSN-nummer was zoals gezegd niet verplicht en mocht er dan ook nog een schrijffout zijn gemaakt in het pensioen register, dan is het gewoon lastig zoeken. Heb je in Nederland lange tijd in vast dienstverband gewerkt, maar heb je daar nog nooit een cent pensioen voor teruggezien? Dan is er kans dat dit ook voor jou geldt.

Had mijn overleden partner recht op een vergeten pensioen?

Het komt weleens voor dat er bij overledenen nog bergen ongeopende post tevoorschijn komt. Als nabestaande denk je misschien dat je niets meer hebt aan die brief van pensioenfonds x, maar dat is niet waar. Ook als nabestaanden kun je het pensioen nog claimen, bijvoorbeeld om de uitvaart te betalen. Omdat het voor pensioenfondsen onderdeel is van de eerdergenoemde ereschuld, werken ze hier graag aan mee.

Wat kan ik doen om vergeten pensioenen te achterhalen?

Ga even naar mijnpensioenoverzicht.nl, dit is de website bij het pensioenregister waar alle afspraken bij Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars staan. Veel mensen deden dit al en dus is voor jou ook geen reden om het te laten. Uit navraag van Kandoor blijkt dat er op woensdag 28 september al 500 navragen zijn binnengekomen, daarmee is het voor de website tien keer zo druk als op een gemiddelde woensdag.

Mijn pensioenoverzicht

Je logt in met je BSN-nummer en DigiD-inlogcode om op de site te zoeken naar je pensioenafspraken. Dit kan elke Nederlander. Het is dus zeker niet zo dat je dichtbij de pensioenleeftijd moet zitten om hier inzicht in te hebben. Blogger George schreef eerder een handige handleiding voor deze site. Voor mensen zonder Digid of BSN-nummer is er de helpdesk vergeten pensioenen in het leven geroepen. Dus stop heel even met dromen over wat je met het geld zou doen en zoek het uit!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.