Katchingg! Yes! Het is weer mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld. Een mooi extraatje om je vakantie van te betalen, bijvoorbeeld. Maar krijg je altijd vakantiegeld? Hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld? En moet vakantiegeld altijd in mei of juni uitbetaald worden? Kandoor geeft je het antwoord. 

vakantiegeld
Provided by Pexels.com

Wat is vakantiegeld?

In 1969 werd de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag aangenomen. Vanaf het begin was het doel van vakantiegeld om werknemers in staat te stellen om op vakantie te gaan. Eigenlijk spaart je werkgever dus voor jou. Uiteraard ben je vrij om je vakantiegeld ergens anders aan te besteden.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Iedere Nederlander met inkomen uit werk of een uitkering ontvangt jaarlijks vakantiegeld. Dit bouw je doorgaans op over de periode 1 juni tot en met 31 mei van het volgende jaar. Je vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van je bruto jaarsalaris en wordt meestal in mei of juni uitgekeerd. Als het in je arbeidsovereenkomst of cao is vastgelegd, kan het vakantiegeld bijvoorbeeld ook maandelijks worden uitgekeerd. Ook als je een uitkering krijgt (zoals WW, WAO of AOW) heb je recht op vakantiegeld. De hoogte kan dan wel verschillen.

Heb jij een vraag over jouw vakantiegeld? Stel je vraag op Kandoor.nl.
Onze gidsen denken gratis met jou mee. 

Belasting over je vakantiegeld

Je maandloon wordt -indien van toepassing- ‘progressief’ belast. Dit wil zeggen: een deel tegen het laagste belastingtarief (36,5% is het tarief tot een bruto jaarinkomen van € 20.143,-), mogelijk een gedeelte tegen 40,85% (bij een bruto inkomen van € 20.143,- tot € 68.507,-), eventueel ook een gedeelte tegen 52% (van toepassing bij een bruto jaarinkomen vanaf € 68.507,-).

Bij je vakantiegeld werkt dit anders. Dit wordt belast alsof het bovenop je jaarinkomen komt. Komt je bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld uit in een bepaalde schijf dan betaal je over je volledige bruto vakantiegeld het bijbehorende percentage aan belasting.

vakantiegeld belasting

Een rekenvoorbeeld om het duidelijker te maken:

Stel: je bruto maandsalaris is € 3000,-.
Je vakantiegeld is 8%.
Elke maand bouw je dus € 240,- vakantiegeld op.
Per jaar is dat € 2880,- aan bruto vakantiegeld.

Met een maandsalaris met €3000,- bruto is je jaarinkomen  € 36.000,- (12 x € 3000,-).
Inclusief je vakantiegeld is dat € 38.880,-. (€ 36.000,- + € 2880,-)
Daarmee val je in het belastingtarief van 40,85 procent.
Je betaalt dan dus 40,85 procent belasting over je vakantiegeld, oftewel € 1176,48.
Je netto vakantiegeld is in dit voorbeeld € 1703,52.

Toch een mooi extraatje zo vlak voor de vakantie!

Vragen die je misschien ook nog hebt..

Stel je vraag aan onze gidsen en krijg gratis antwoord. 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 211 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog