Vakantiegeld: Wat? Hoeveel? Alles wat je wil weten!

Katchingg! Yes! Het is weer mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld. Een mooi extraatje om je vakantie van te betalen, bijvoorbeeld. Maar is vakantiegeld verplicht, en hoeveel krijg je precies? Hoeveel belasting betaal je hierover? En moet het altijd in mei of juni uitbetaald worden? Kandoor geeft je het antwoord. 

Vragen die andere mensen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m gratis en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

vakantiegeld: alles wat je wil weten!
Provided by Pexels.com

 

Wat is vakantiegeld?

In 1969 werd de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag aangenomen. Vanaf het begin was het doel van vakantietoeslag om werknemers in staat te stellen om op vakantie te gaan. Eigenlijk spaart je werkgever dus voor jou. Uiteraard ben je vrij om het geld ergens anders aan te besteden.

Vakantiegeld als je werkt

Iedere Nederlander met inkomen uit werk of een uitkering ontvangt jaarlijks vakantietoeslag . Dit bouw je doorgaans op over de periode 1 juni tot en met 31 mei van het volgende jaar. Het bedraagt minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Wanneer vakantiegeld wordt uitgekeerd kan soms verschillen. In de meeste gevallen is dit in mei of juni. Als het in je arbeidsovereenkomst of cao is vastgelegd, kan het bijvoorbeeld ook maandelijks worden uitgekeerd.

Vakantiegeld als je in de bouw werkt

Werk je in de bouw? Dan stort je werkgever je vakantiegeld in het Tijdspaarfonds. Naast je vakantiegeld (wat in het Tijdspaarfonds vakantietoeslag heet) wordt er ook geld gestort voor je ‘Roostervrije dagen’ en ‘Duurzame inzetbaarheid’. Dit geld is bedoeld voor opleidingen of extra verlofdagen voor oudere werknemers. Daarnaast kan het zijn dat je werkgever ook meedoet met ‘Spaaruren’. Dan worden ook je overuren en reisvergoeding gestort in het Tijdspaarfonds.

Als bouwmedewerker mag je altijd zelf tussentijds geld opvragen uit je Tijdspaarfonds. Hoe dit werkt, vind je hier terug. Doe je dit niet? Dan wordt je opgebouwde tegoed van vakantiedagen en vakantietoeslag uitgekeerd in de maand mei. Check daarom in maart of april even of jouw juiste rekeningnummer bekend is bij het Tijdspaarfonds.

Voor bouwplaatsmedewerkers is het Tijdspaarfonds verplicht. UTA-medewerkers (die werken vaak op kantoor) mogen kiezen of ze meedoen met het Tijdspaarfonds. Het Tijdspaarfonds valt onder de BTER (Bedrijfstak Eigen Regelingen).

Heb je vragen over je Tijdspaarfonds? 
Op de website van het Tijdspaarfonds voor het Bouwbedrijf vind je veel informatie en kun je inloggen op Mijn Tijdsparen. Liever even bellen of mailen? Neem contact op met het Tijdspaarfonds of met jouw vakbond.

Vakantiegeld als je met pensioen bent

Pensioen via je werkgever
Vakantiegeld over je pensioen vanuit je werkgever is normaliter 8% van je pensioen. Hoe je pensioenfonds/pensioenverzekeraar omgaat met vakantiegeld, staat in de pensioenregeling.

 • De eerste optie bestaat uit een pensioenuitkering van twaalf keer per jaar, plus een keer per jaar een vakantietoeslag. Net als tijdens je werkende leven vaak het geval was: maandelijks salaris en één keer per jaar vakantiegeld.
 • De tweede optie is om de pensioenuitkering en de vakantietoeslag bij elkaar opgeteld in twaalf termijnen uit te betalen. Met deze optie is je uitkering per maand dus iets hoger. Daar staat tegenover dat je niet apart je vakantiegeld uitgekeerd krijgt.

Op welke manier jij je vakantiegeld tijdens je pensioen ontvangt, hangt dus af van de keuze die je pensioenfonds maakt. Hoe staat het met jouw vakantiegeld? Vraag het na het bij je pensioenfonds/pensioenverzekeraar.

AOW en vakantiegeld 
Het vakantiegeld over AOW werkt qua hoogte net iets anders. De hoogte is niet 8% van je AOW-uitkering. Het AOW-bedrag wordt namelijk afgeleid van het wettelijk minimumloon. En het vakantiegeld van de AOW wordt afgeleid van de minimumvakantiebijslag die bij het minimumloon hoort, zo staat te lezen bij de SVB. Wil je weten hoeveel jij krijgt? Log dan in op Mijn SVB.

Vakantiegeld als je in de bijstand zit

Zit je in de bijstand? Dan zijn er twee dingen anders dan wanneer je werkt of een andere uitkering krijgt:

 • Er wordt 5% van je inkomen gespaard als vakantiegeld
 • Dit bedrag wordt uitgekeerd in de maand juni

De hoogte van je vakantiegeld kun je opvragen bij jouw gemeente.

Is er beslag gelegd op je inkomen? Dan kan het zijn dat je geen vakantiegeld ontvangt, omdat dit bedrag wordt gebruikt om eerst de schulden af te betalen. Is je inkomen, inclusief vakantiegeld, lager dan je beslagvrije voet? Dan mag de beslaglegger je vakantiegeld niet innemen. Op de website van Gemeente Amsterdam wordt verteld hoe de beslagvrije voet in combinatie met bijstand werkt.

Heb jij stress van geld omdat je niet altijd je rekeningen kunt betalen? Help jezelf met ons overzichtelijke stappenplan.

Vakantiegeld als je een UWV-uitkering krijgt

Ontvang je een WW, WAO, WIA, WAZ, IOW of Wajong? 
Als je een uitkering krijgt (zoals hierboven genoemd), heb je recht op vakantietoeslag. Deze vakantietoeslag wordt eind mei aan je uitgekeerd. Dit gaat automatisch. Het bedrag dat je krijgt is 8% van je bruto uitkering. De netto-hoogte hangt af van de inhoudingen zoals loonheffing. Het exacte bedrag kun je vanaf 19 mei 2019 op een betaalspecificatie in Mijn UWV zien, of vind hier meer informatie over vakantiegeld bij een uitkering.

Als we weten wat de betaaldata zijn van 2020, dan vind je die hier terug
De precieze betaaldata van het UWV in 2019 was: 

 • WW: 15 mei 2019
 • WIA (WGA en IVA): 23 mei 2019
 • Wajong: 23 mei 2019
 • WAO: 23 mei 2019
 • IOW: 23 mei 2019
 • WAZ: 23 mei 2019

Ontvang je een ziektewet-uitkering (ZW) of een zwangerschaps- of bevallingsuitkering (WAZO)? 
Dan zit je vakantiegeld al inbegrepen in je maandelijkse uitkering. Je krijgt dan dus geen los bedrag in mei uitgekeerd. Het vakantiegeld is wel 8% van je uitkering.

Heb jij een vraag over jouw vakantietoeslag? Stel je vraag op Kandoor.nl.
Onze gidsen denken gratis met jou mee. 

Belasting over je vakantiegeld: voordeliger in 2020!

Je gewone maandloon wordt ‘progressief’ belast, zoals dat heet. Dit wil zeggen: een deel in de laagste schaal en mogelijk een deel in de hogere schaal (waarin je meer belasting betaalt.) Omdat de belastingschijven in 2020 zijn aangepast, betaal je tot € 68.507,- (bruto) tegen het laagste belastingtarief (37,35%). Verdien je in totaal meer dan € 68.507,-? Dan betaal je over dat hogere deel 49,50% aan belasting.

Bij je vakantietoeslag werkt dit anders. Dit wordt belast alsof het bovenop je jaarinkomen komt. Komt je bruto jaarsalaris inclusief vakantietoeslag uit in een bepaalde schijf? Dan betaal je over je volledige bruto vakantietoeslag het bijbehorende percentage aan belasting. Voor veel mensen zal dit uitkomen in de vroegere 2e schaal (tussen € 20.385 en € 68.507,-). Daar moest je vorig jaar 38,10% over betalen, dit jaar 37,35%. Daardoor is er kans dat je meer vakantiegeld gestort krijgt dan vorig jaar.

Een overzicht van de belastingschijven over 2019, 2020 en 2021

belastingschijven loonheffing vakantiegeld 2020 2019 2021 belastingIn 2018 waren de belastingtarieven:

 • 36,5% bij een bruto jaarinkomen t/m € 20.142,-
 • 40,85% bij een bruto jaarinkomen van € 20.143,- tot € 68.507,-
 • 52% bij een bruto jaarinkomen vanaf € 68.507,-

Vakantiegeld berekenen: dit kan makkelijk

Wij maken alles graag makkelijker, daarom delen wij de rekentool van Rekenkeizer die jouw netto vakantiegeld precies voor je kan uitrekenen! Wil je echter zelf berekenen hoeveel vakantiegeld je ontvangt? Gebruik dan het rekenvoorbeeld of de rekentabel hieronder met je eigen bruto inkomen.

Je bruto vakantiegeld zelf berekenen, doe je als volgt: 

Stel: je bruto maandsalaris is € 3000,-.
Je vakantiegeld is 8%.
Elke maand bouw je dus € 240,- vakantiegeld op.
Per jaar is dat bruto € 2880,-.

Je netto vakantiegeld zelf berekenen, doe je als volgt:

Met een maandsalaris met €3000,- bruto is je jaarinkomen  € 36.000,- (12 x € 3000,-).
Inclusief je vakantiegeld is dat € 38.880,-. (€ 36.000,- + € 2880,-)
Daarmee val je in het belastingtarief van 38,10 procent.
Je betaalt hier dan dus 38,10 procent belasting over, oftewel € 1097,28.
Je netto vakantiegeld is in dit voorbeeld € 1782,72.

Toch een mooi extraatje zo vlak voor de vakantie!

Vakantiegeld bruto / netto: zo was het in 2019

Wij hebben de onderstaande rekentabel gemaakt om je wat rekenwerk te besparen!

Bruto maandsalaris Vakantiegeld Bruto Vakantiegeld Netto
€1500 €1440 €914
€2000 €1920 €1188
€2500 €2400 €1486
€3000 €2880 €1783
€3500 €3360 €2080
€4000 €3840 €2377
€5000 €4800 €2971

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?