Kaching! Yes! Het is weer mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld. Een mooi extraatje om je vakantie van te betalen. Bijvoorbeeld. Maar krijg je altijd vakantiegeld? Hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld? En moet vakantiegeld altijd in mei of juni uitbetaald worden? Kandoor zet een aantal zaken op een rijtje.

vakantiegeld
© Maglara | Dreamstime.com – Summer beach bag and hibiscus flowers on wooden table. Summer holiday vacation concept. View from above

Wat is vakantiegeld?

In 1969 werd de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag aangenomen. Vanaf het begin was het doel van vakantiegeld om werknemers in staat te stellen om op vakantie te gaan. Uiteraard ben je vrij om je vakantiegeld ergens anders aan te besteden.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Iedere Nederlander met inkomen uit werk of een uitkering ontvangt jaarlijks vakantiegeld. Dit bouw je doorgaans op over de periode 1 juni tot en met 31 mei van het volgende jaar. Je vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van je bruto jaarsalaris en wordt meestal in mei of juni uitgekeerd. Wanneer dat in je arbeidsovereenkomst of cao is vastgelegd, kan het vakantiegeld bijvoorbeeld ook maandelijks worden uitgekeerd. Ook als je een uitkering krijgt (zoals WW, WAO of AOW) heb je recht op vakantiegeld. De hoogte kan dan wel verschillen.

Belasting over vakantiegeld

Je maandloon wordt indien van toepassing progressief belast. Dat wil zeggen: een klein stukje tegen het laagste belastingtarief (36,5% is het tarief tot een bruto jaarinkomen van 19.822 euro), eventueel een gedeelte tegen 42% (het tarief bij een bruto jaarinkomen tussen 19.822 euro en 57.585 euro) en eventueel een gedeelte tegen 52% (van toepassing bij een bruto jaarinkomen vanaf 57.585 euro). Bij je vakantiegeld werkt dit anders. Dit wordt belast alsof het bovenop je jaarinkomen komt. Komt je bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld uit in een bepaalde schijf dan betaal je over je volledige bruto vakantiegeld het bijbehorende percentage aan belasting.

Een rekenvoorbeeld om het duidelijker te maken:

Stel je bruto maandsalaris is 3000 euro en je vakantiegeld 8% daarvan. Elke maand bouw je dan 240 euro vakantiegeld op. Per jaar is dat 2880 euro. Je bruto jaarinkomen is 36.000 euro (12 x 3000 euro). Inclusief je vakantiegeld is dat 38.880 euro. Daarmee val je in het belastingtarief van 42%. Je betaalt dan dus 42% belasting over je vakantiegeld, oftewel 1209,60 euro. Je netto vakantiegeld bedraagt in dit voorbeeld 1670,40 euro.

Toch een mooi extraatje zo vlak voor de vakantie.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Deel dit blog