Wat je wil weten over het UPO van je overheidspensioen

Het UPO van je overheidspensioen. Te herkennen aan: een enveloppe in je brievenbus ter grootte van een A4 met een logo van het ABP erop. Grote kans dat jij de brief vrijwel meteen in de administratiemap stopt. Maar.. wist je dat het UPO heel interessant kan zijn? Daarom hierbij een korte uitleg: wat is het UPO en wat kun je er nu mee?

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl.

UPO ABP pensioenoverzicht
Photo provided by Pexels.com

UPO van je overheidspensioen: wat is het? 

Werk je bij de overheid? Dan heb je grote kans dat je pensioen opbouwt bij het ABP. Als je pensioen opbouwt, dan ontvang je elk jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Een superhandig document eigenlijk. Er staat namelijk in:

  • hoeveel geld je nu hebt gespaard voor als je straks met pensioen gaat
  • hoeveel dit wordt als je op dezelfde wijze blijft opbouwen tot je pensioenleeftijd
  • over welk deel van je inkomen je pensioen opbouwt
  • je Factor A, waarmee je je jaarruimte kunt (laten) berekenen

Wist je dat… je ook als je via je vorige werkgever bij het ABP hebt opgebouwd, je ieder jaar een UPO krijgt? Dit is om je even te helpen herinneren dat je nog altijd geld hebt staan bij het ABP.  

Waarom jij moet kijken naar je UPO

  • De factor A op je UPO levert je voordeel op bij het berekenen van je jaarruimte
  • Voor een realistisch beeld van je inkomen straks: hoeveel heb je eigenlijk nu opgebouwd?
  • Check of je werkgever wel de juiste gegevens heeft doorgegeven aan het ABP.
  • In 2018 is de Anw-compensatieregeling afgeschaft. Natuurlijk heb je nog wel een nabestaandenpensioen. Misschien wel even goed om te kijken of die toereikend is naar jouw eigen wens. Eerder schreven wij ook een blog over wat je kunt regelen voor je nabestaanden. Lees het blogartikel over alternatieven voor de Anw-compensatie door hier te klikken.

Wanneer je moet kijken naar je UPO

1. Als er iets is veranderd in je salaris of dienstverband

Ben je meer of minder gaan werken? Heb je promotie gemaakt? Een goede reden om even te checken of je salaris op je UPO gelijk is aan je salaris dat je krijgt. Je salaris vormt namelijk de basis van de hoogte van je pensioenopbouw.

2. Als je in de WIA terecht bent gekomen

Je pensioen is niet het eerste waar je aan denkt als je ziek bent geworden. Maar even ernaar kijken of iemand in je omgeving ernaar laten kijken is wel verstandig. Want: misschien heb je wel recht op premievrije pensioenopbouw. Op je UPO staat of je pensioen opbouwt, ook als je inmiddels niet meer werkt bij je werkgever.

3. Als je een huis gaat kopen

Voor je hypotheekaanvraag kun je je UPO aanleveren ter informatie. Zeker als je persoonlijk advies inwint over je hypotheek. Deze wordt dan meegenomen in je hypotheek-berekening. Naast het UPO is het ook verstandig om een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl mee te nemen en wordt er wellicht ook gevraagd naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

UPO overheidspensioen

Vergelijken: het grootste verschil tussen 2020 en 2021 

Het UPO is ‘uniform’. Dit betekent ‘gelijk’ of ‘hetzelfde’ en is op deze manier gemaakt zodat je je UPO’s zo goed mogelijk kunt vergelijken: zowel met voorgaande jaren als je pensioenen bij een ander pensioenfonds of pensioenverzekeraar.

Natuurlijk verandert er weleens wat. Het UPO van 2021 heeft ten opzichte van het UPO 2020 2 kleine aanpassingen. Er is een nieuw icoon toegevoegd om ervoor te zorgen dat de fiscale jaarruimte bij het netto pensioen niet verward wordt met de factor A. En er wordt nu in de handleiding geadviseerd om de bedragen bij de navigatiemetafoor af te ronden op hele euro’s.

Heb jij een vraag over je UPO, maar kun je je vraag niet kwijt bij je pensioenfonds of werkgever? Leg je situatie eens neer bij een van onze gidsen. Zij denken vrijwillig, en daarom gratis, mee met jouw financiële vraag.

Niet zo van de papieren? Jouw UPO vind je vaak ook online

Veel pensioenregelingen zoals het ABP hebben een mijn-omgeving. Je hebt dan zowel je jaarlijkse UPO, als de stand van zaken op het moment zelf waar je je pensioen altijd kunt inzien en pensioenberekeningen kunt maken voor je eigen inzicht.. Superhandig! Kijk dus eens op de website van jouw pensioenfonds en log eens in op MijnABP.

 

vragen upo pensioenoverzicht

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.