Ga jij studeren of ben je student? Dan is dit blog voor jou! Want: hoe zit het met je studiefinanciering in het nieuwe jaar? Dat vroegen wij ons -net als jij- af! Daarom hier de twee belangrijkste zaken die je moet weten over studiefinanciering. 

studiefinanciering 2018 2019
Photo by Artem Bali from Pexels

1. Hoelang heb ik recht op studiefinanciering?

Wil jij studiefinanciering van de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) aanvragen? De periode waarin jij recht hebt op DUO studiefinanciering, hangt af van de opleiding die je volgt en je eventuele vervolgopleiding. Voor een vierjarige opleiding kun je in totaal 7 jaar studiefinanciering ontvangen. In het nieuwe stelsel is dit een DUO lening van 7 jaar. In het oude stelsel krijg je 3 jaar beurs voor je bachelor en 1 jaar voor je master, de andere 3 jaar zijn ook een lening. Naast deze 7 jaar studiefinanciering heb je ook nog recht op 4 jaar een aanvullende beurs en 5 jaar het studentenreisproduct (studenten ov).

Ben je van plan om na je bachelor nog een master te volgen? Dan kan het zijn dat die periode van 7 jaar wordt verlengd. Hier een overzicht:

studiefinanciering hoe lang?

Heb je vragen naar aanleiding van je overzicht? Stel je vraag op Kandoor en krijg gratis antwoord van een van onze financiële gidsen.

2. Check je leenstelsel en hoeveel geld je kan lenen

Er is een verschil tussen mbo-opleidingen en hbo- en wo-opleidingen. Als mbo’er heb je geluk: je krijgt meer studiefinanciering als een gift dan studenten die aan hbo of de universiteit studeren. Toch zijn er ook verschillen voor de hbo’ers en wo’ers. In welke situatie zit jij? Check het hier!

Studiefinanciering mbo: 

Bovenstaand schema heeft betrekking op studenten met een hbo of universitaire opleiding. De studiefinanciering voor mbo-studenten is in 2018 als volgt opgebouwd:

  • De basisbeurs;
  • De aanvullende beurs;
  • Een lening;
  • Het studentenreisproduct.

Volg jij een mbo-opleiding met niveau 1 of 2?
Dan zijn de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs altijd een gift. Deze hoef je dus niet terug te betalen.

Volg jij een mbo-opleiding met niveau 3 of 4? 
Dan zullen de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs een gift worden als je binnen 10 jaar een diploma behaalt.

Studiefinanciering hbo en universitaire opleidingen:

Ben je voor september 2015 gestart met je opleiding?
Dan val je onder het oude stelsel en ontvang je een basisbeurs.

Heb jij je bachelor afgerond, maar start je na september 2015 met een masteropleiding?
Dan ontvang je over je bachelor nog een basisbeurs. Voor de master val je onder het nieuwe stelsel. Dit bedrag is een lening en moet na je studie terugbetaald worden aan DUO.

Ben je na september 2015 gestart met een bachelor/hbo-opleiding?
Je valt dan onder het nieuwe stelsel. Het maandelijkse bedrag wat je ontvangt is een lening en moet na je studie volledig worden terugbetaald aan DUO.

Doe je hbo of universiteit? Dan kan je extra lenen om je collegegeld te betalen. Dit noem je ‘collegegeldkrediet’. De hoogte van het collegegeldkrediet is afhankelijk van het soort collegegeld dat je betaalt: wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld.

Alleen nog recht op lenen als hbo- of wo-student?
Wil je de hoogte van de studiefinanciering berekenen? Zie onderstaand overzicht ook om te checken wat het precieze bedrag is wat je mag lenen:

Studiefinanciering

 

Hoe zit het met de studieschuld?

Als je geld leent, moet je dit terugbetalen. Normaal als je leent, kost dit best veel rente. Je studiefinanciering terugbetalen is voordeliger. De overheid heeft het zo ingeregeld dat je als student met een lage rente mag lenen. Dat is natuurlijk helemaal top! Hoe dit zit? Dat vertellen wij je helder in één van onze andere blogartikelen: 13 feitjes over studieschuld. Er staat bijvoorbeeld in:

  • Hoeveel rente je betaalt over je studielening
  • Vanaf wanneer je dit moet terugbetalen
  • En mag je studieschuld aftrekken van de belasting?

Je leest het in ons blog ’13 feitjes over studieschuld’. Klik hier om naar het blog te gaan!

studiefinanciering studieschuld

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 211 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog