Navigatie overslaan

Een studerend kind is duur! Maar hoe duur?

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||1.873 x gelezen

Elk jaar begint er weer een nieuwe groep jongeren aan een studie. Jouw kind ook? Uit een onderzoek uit 2021, blijkt dat 68% van de ouders bijdraagt aan de studiekosten van hun kind.  Maar wat kost een studerend kind eigenlijk? En hoe bepaal je hoeveel je bijdraagt als ouder? 

studerend kind - jongen zit op laptop
Foto door Eren Li (Pexels)

Een studerend kind dat op kamers gaat wonen, krijgt vaak voor het eerst te maken met verantwoordelijkheden omtrent geldzaken. Natuurlijk de studiekosten, maar ook al die andere kosten als je op kamers gaat: de telefoonrekening, boodschappen, huur en af en toe iets nieuws kopen... Het is dan ook best lastig om tussen al dat bier drinken en pizza's eten het overzicht te behouden.

Kosten studerend kind

Het Nibud (2021) heeft onder studenten gekeken naar hun uitgavenpatroon en daarvan het gemiddelde per maand berekend. Onderstaande bedragen zijn het gemiddelde per maand van een kind die naar het hoger onderwijs gaat en op kamers woont:

  • Collegegeld: 90,33 euro
  • Kamerhuur: 426 euro
  • Boodschappen: 173 euro
  • Studieboeken en –benodigdheden: 49 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 72 euro
  • Ontspanning, sport en uitgaan: 124 euro
  • Kleding en schoenen: 53 euro
  • Zorgverzekering: 115 euro
  • Telefoon: 19 euro

In totaal zijn de kosten van een uitwonend studerend kind dus gemiddeld €1.121,- per maand. De kosten voor thuiswonende studenten zijn uiteraard iets lager.

'Studerend kind is meer afhankelijk van hun ouders geworden'

De afgelopen jaren zijn steeds meer jongeren onder de 30 afhankelijk van bijdragen van hun ouders. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit de afgelopen jaren. Belangrijke oorzaken voor deze ontwikkeling is het stijgende aantal flexibele arbeidscontracten, maar ook bijvoorbeeld de komst van meer deeltijdbanen en de hoge jeugdwerkloosheid.

Ouderbijdrage studerend kind: wat is een goed bedrag?

De overheid gaat ervan uit dat de studiekosten betaald worden door ouders, studenten en de overheid samen. Uit een onderzoek van het Nibud blijkt dan ook dat 58% van de ouders hun kind extra geld geeft. Maar wat is een goed bedrag?

Dat is natuurlijk per gezin anders. Als je niet zoveel verdient, heeft je kind recht op een aanvullende beurs. Voor meer informatie over de hoogte van de aanvullende beurs, ga naar het artikel 'studiefinanciering: de twee belangrijkste zaken'.

Verdien je als ouder meer? Dan gaat de overheid ervan uit dat je meer kunt bijdragen aan de studiekosten, dus krijgt je kind ook minder aanvullende beurs. Een tip is om als ouders te kijken naar het bedrag dat je kind krijgt en het verschil tussen dat bedrag en het maximaal te krijgen bedrag is. Je zou dat als extra bijdrage kunnen betalen.

Bijbaantje en kasboek

Dat jongeren leren omgaan met geld, is natuurlijk iets goeds. En als ouders kun je daar een handje mee helpen. Raad je kind bijvoorbeeld aan om een bijbaantje te zoeken, mits dit lukt in combinatie met de studie.

Merk je dat je zoon of dochter door de bomen het bos niet meer ziet met al die uitgaven? Maak dan samen een kasboek waarin je de uitgaven en inkomsten op een rijtje zet. Op die manier blijft het overzichtelijk wat er per maand betaald moet worden en wat er binnenkomt!

Heb jij een financiële vraag en wil je online een persoonlijk antwoord? De financiële gidsen van Kandoor denken vrijwillig mee met jouw financiële vragen.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.