De eindexamens zijn gestart: dat betekent dat dit jaar weer duizenden scholieren slagen van hun VMBO, havo of vwo. Over een paar maanden heb je geen puberende scholier meer. Binnenkort is het een studerend kind met een nieuwe opleiding in een grote stad.  58% van de ouders Maarre.. wat kost een studerend kind eigenlijk? 

Heb jij een financiële vraag? Stel je vraag op Kandoor.nl! Samen weten we meer.

studerend kind duur

Een studerend kind dat op kamers gaat wonen, krijgt vaak voor het eerst te maken met verantwoordelijkheden omtrent geldzaken. Natuurlijk de studiekosten, maar ook al die andere kosten als je op kamers gaat. De telefoonrekening, boodschappen, huur en af en toe iets nieuws kopen. Het is dan ook best lastig om tussen al dat bier drinken en pizza’s eten het overzicht te behouden.

Uitgaven studerend kind

Het Nibud heeft onder studenten gekeken naar hun uitgavenpatroon en daarvan het gemiddelde per maand berekend. Onderstaande bedragen zijn het gemiddelde per maand van een kind die naar het hoger onderwijs gaat en op kamers woont:

  • Collegegeld: 165 euro
  • Kamerhuur: 366 euro
  • Boodschappen: 161 euro
  • Studieboeken en –benodigdheden: 57 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 55 euro
  • Ontspanning, sport en uitgaan: 144 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 97 euro
  • Telefoon: 26 euro
  • Een totaalbedrag van: 1118 euro. 

‘Studerend kind is meer afhankelijk van hun ouders geworden’

De afgelopen jaren zijn steeds meer jongeren onder de 30 afhankelijk van bijdragen van hun ouders. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit de afgelopen jaren. Belangrijke oorzaken voor deze ontwikkeling is het stijgende aantal flexibele arbeidscontracten, maar ook bijvoorbeeld de komst van meer deeltijdbanen en de hoge jeugdwerkloosheid.

Eigen bijdrage ouders: wat is een goed bedrag?

De overheid gaat ervan uit dat de studiekosten betaald worden door ouders, studenten en de overheid samen. Uit een onderzoek van het Nibud blijkt dan ook dat 57% van de ouders hun kind extra geld geeft. Maar wat is een goed bedrag?

Dat is natuurlijk per gezin anders. Als je niet zoveel verdient, heeft je kind recht op een aanvullende beurs. Voor het studiejaar 2018/2019 ontvangt een studerend kind maximaal € 247,44 per maand.

Verdien je als ouder meer? Dan gaat de overheid ervan uit dat je meer kunt bijdragen aan de studiekosten, dus krijgt je kind ook minder aanvullende beurs. Een tip is om als ouders te kijken naar het bedrag dat je kind krijgt en het verschil tussen dat bedrag en het maximaal te krijgen bedrag is. Je zou dat als extra bijdrage kunnen betalen.

Hoeveel studiefinanciering ontvang je als student? Lees ons artikel Studiefinanciering: de twee belangrijkste zaken hier

Bijbaantje en kasboek

Dat jongeren leren omgaan met geld, is natuurlijk iets goeds. En als ouders kun je daar een handje mee helpen. Raad je kind bijvoorbeeld aan om een bijbaantje te zoeken, mits dit lukt in combinatie met de studie.

Merk je dat je zoon of dochter door de bomen het bos niet meer ziet met al die uitgaven? Maak dan samen een kasboek waarin je de uitgaven en inkomsten op een rijtje zet. Op die manier blijft het overzichtelijk wat er per maand betaald moet worden en wat er binnenkomt!

Vragen die anderen ook hebben…

Heb jij een financiële vraag en wil je online een persoonlijk antwoord? 
De financiële gidsen van Kandoor.nl denken vrijwillig mee met jouw financiele vragen. Klik hier

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 211 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog