Een nieuw schooljaar is aangebroken. Duizenden studenten starten met een nieuwe opleiding in een grote stad en waar veel studenten thuis blijven wonen, zijn er ook genoeg die de zelfstandigheid opzoeken en op kamers gaan. Maar studeren en op kamers gaan kost geld. Kandoor dook erin: wat kost een studerend kind eigenlijk? 

Heb jij een financiële vraag? Stel je vraag op Kandoor.nl! Samen weten we meer.

studerend kind duur

Een studerend kind dat op kamers gaat wonen, krijgt vaak voor het eerst te maken met verantwoordelijkheden omtrent geldzaken. Natuurlijk de studiekosten, maar ook al die andere kosten als je op kamers gaat. De telefoonrekening, boodschappen, huur en af en toe iets nieuws kopen. Het is dan ook best lastig om tussen al dat bier drinken en pizza’s eten het overzicht te behouden.

Uitgaven studerend kind

Het Nibud heeft onder studenten gekeken naar hun uitgavenpatroon en daarvan het gemiddelde per maand berekend. Onderstaande bedragen zijn het gemiddelde per maand van een kind die naar het hoger onderwijs gaat en op kamers woont:

  • Collegegeld: 165 euro
  • Kamerhuur: 366 euro
  • Boodschappen: 161 euro
  • Studieboeken en –benodigdheden: 57 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 55 euro
  • Ontspanning, sport en uitgaan: 144 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 97 euro
  • Telefoon: 26 euro
  • Een totaalbedrag van: 1118 euro. 

Jongeren zijn meer afhankelijk van hun ouders geworden

De afgelopen jaren zijn steeds meer jongeren onder de 30 afhankelijk van bijdragen van hun ouders. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat Trouw onlangs heeft opgevraagd. Belangrijke oorzaken voor deze ontwikkeling is het stijgende aantal flexibele arbeidscontracten, maar ook bijvoorbeeld de komst van meer deeltijdbanen en de hoge jeugdwerkloosheid.

Eigen bijdrage ouders: wat is een goed bedrag?

De overheid gaat ervan uit dat de studiekosten betaald worden door ouders, studenten en de overheid samen. Uit een onderzoek van het Nibud blijkt dan ook dat 57% van de ouders hun kind extra geld geeft. Maar wat is een goed bedrag?

Dat is natuurlijk per gezin anders. Als je niet zoveel verdient, heeft je kind recht op een aanvullende beurs. Voor het studiejaar 2016/2017 ontvangt een studerend kind maximaal 383,77 euro per maand.

Verdien je als ouder meer? Dan gaat de overheid ervan uit dat je meer kunt bijdragen aan de studiekosten, dus krijgt je kind ook minder aanvullende beurs. Een tip is om als ouders te kijken naar het bedrag dat je kind krijgt en het verschil tussen dat bedrag en het maximaal te krijgen bedrag is. Je zou dat als extra bijdrage kunnen betalen.

Bijbaantje en kasboek

Dat jongeren leren omgaan met geld, is natuurlijk iets goeds. En als ouders kun je daar een handje mee helpen. Raad je kind bijvoorbeeld aan om een bijbaantje te zoeken, mits dit lukt in combinatie met de studie.

Merk je dat je zoon of dochter door de bomen het bos niet meer ziet met al die uitgaven? Maak dan samen een kasboek waarin je de uitgaven en inkomsten op een rijtje zet. Op die manier blijft het overzichtelijk wat er per maand betaald moet worden en wat er binnenkomt!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Deel dit blog