Navigatie overslaan

Sparen? 6 tips op een rij!

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||201 x gelezen

Altijd geld op je rekening. Hoe fijn klinkt dat? Als je spaart, heb je dat! Verdien je weinig? Geen excuus! Het is juist hartstikke goed om te sparen als je niet veel geld hebt. Hoe en waar begin je dan? Kandoor zet de beste spaartips voor jou op een rijtje. 

sparen - gezin maakt selfie tijdens verhuizing
Foto door Cottonbro Studio (Pexels)

1. Wat is jouw spaardoel?

Sparen vinden de meeste mensen niet zo leuk. Zeker als je vindt dat geld moet rollen! Heb je moeite met sparen? Bedenk dan een mooi spaardoel: iets wat je heel graag wilt, maar waarvan je steeds denkt dat het te duur is. Dit kan van alles zijn: een nieuwe laptop, een mooie reis maken, een eigen autootje, een basisbedrag zodat je een huis kan kopen straks, de studie van je kinderen? Weet je waar je voor wil sparen. Wedden dat dit jou motivatie geeft?

2. Meet en vervang!

Meten is weten. Dus: ga er eens even voor zitten en hou eens bij wat er precies inkomt en waar je je geld aan uitgeeft. Bijvoorbeeld over de afgelopen twee maanden. Wat er in komt is bijvoorbeeld je salaris, zorgtoeslag, kinderbijslag, etc. Wat eruit gaat is natuurlijk veel breder: van je huur en zorgverzekering tot aan je boodschappen, kleding en abonnementen.

Er zijn vast zaken die je uitgeeft die je niet nodig hebt. Denk aan een doorlopend tijdschriftabonnement, dat broodje van de Kiosk op het NS-station. Alles wat je afschaft of bespaart, kun je vanaf nu op je spaarrekening zetten. Kostte je tijdschriftabonnement 10 euro per maand? Hup, zeg op die handel. Besteed je 20 euro per maand aan verveel-aankopen op het station? Dat is al 30 euro per maand. Ofwel 360 euro per jaar!

3. Automatisch sparen

Het fijnste van sparen is als je er niet te veel over na hoeft te denken en je toch ineens geld hebt! Je kunt via internetbankieren een periodieke overboeking instellen. Bijvoorbeeld elke maand op de dag na je salarisstorting. Zo merk je er niets van dat je spaart, maar het gebeurt mooi toch. Krijg je wekelijks betaald? Zorg dan dat er elke week een bedrag opzij wordt gezet. En vergeet niet: hoe hoger je gespaarde bedrag, hoe hoger de rente die je er gratis bij krijgt!

4. Wissel soms eens van spaarrekening

Rente is eigenlijk gratis sparen. Elke bank heeft weer een andere rente. En deze rentekoersen wisselen ook nog weleens. Eens per jaar kun je je zorgverzekering aanpassen. Gebruik dat moment om bijvoorbeeld ook eens de spaarrekening-percentages te bekijken. Is de rente ergens anders voordeliger? Informeer dan naar een overstap. Besluit je over te stappen? Dan spaar je maximaal, zonder er veel voor te hoeven doen.

5. Meevallertje? Zet 80% weg!

Je vakantiegeld, een eindejaarsbonus of een belastingmeevaller.. Yes! Dit zijn nou supermomenten voor je digitale spaarvarkentje. Natuurlijk wil je ook een beetje genieten van je meevaller. Dus krijg je 1000 euro terug? Zet 800 euro op je spaarrekening, en geniet van die 200 euro. Heerlijk!

6. Beloon jezelf met mate

Wauw! Je hebt ineens 2000 euro op je spaarrekening staan. 'Dat moet gevierd worden!' is dan zo'n stemmetje in je hoofd. Jezelf belonen mag natuurlijk. Maar pas wel op. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in een vrolijke impuls de helft van je centen weer uitgeeft. Geef jezelf een maximum waarmee je jezelf mag belonen en pin dit bedrag vooraf. Zo kan je straks een nog groter gat in de lucht springen als je de 3000 euro hebt gehaald!

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.