Mobiele telefoons, wat een geweldige apparaatjes! Vroeger was je blij wanneer je simpelweg bereik had, terwijl we tegenwoordig klagen als onze kattenfilmpjes niet snel genoeg laden op Facebook. Dat terzijde, een telefoon is (meestal) een flinke aankoop. Tegenwoordig leg je al snel meer dan €500,- neer voor een nieuw toestel. Veel mensen zijn niet bereid of niet in staat om dat bedrag ineens op te hoesten, dus nemen zijn een abonnement met een mobiele telefoon. Is dit wel zo verstandig, een smartphone op afbetaling? En wat zijn de gevolgen van het afsluiten van een dergelijk contract?

telefoon afbetaling smartphone
Photo by Rawpixel.com

Smartphone op afbetaling = lening

Het nemen van een abonnement bij een telecomprovider wordt niet meteen beschouwd als een lening. Wel is er sprake van een financieel contract en kunnen betalingsachterstanden resulteren in een registratie bij het BKR. Daarbij heeft de hoge raad bepaald op 13 juni 2014 dat de aanschaf van een mobiele telefoon met een waarde van €250,- of meer bij een mobiel abonnement hetzelfde is als een lening. Dit komt doordat de betaling die je meteen zou moeten doen, dus bijvoorbeeld €500, verspreid wordt over de looptijd van het contract. Met andere woorden, de telecomprovider, bijvoorbeeld KPN, Vodafone of T-mobile, schiet het bedrag voor en verwacht dat het toestel terug betaald wordt gedurende de looptijd van het contract. In principe sluit je met een smartphone op afbetaling dus een lening af bij de telecomprovider.

Financiële consequenties

Vaak hebben jongeren een mobiel abonnement op naam van de ouders, omdat een persoon 18 moet zijn voordat zo’n contract ondertekend mag worden. In eerste instantie is dit geen probleem, maar uit ervaring weet ik dat dit niet altijd het geval is. Bij de meeste providers kan het rekeningnummer na de eerste maand van het contract veranderd worden, dus blijft het contract op naam van de ouders staan, terwijl het geld afgeschreven wordt van de rekening van de gebruiker. In dit geval zou dat een minderjarige zoon/dochter zijn. Aangezien het contract op naam van de vader/moeder staat, kan dit gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de ouders. Bijvoorbeeld, als er een aantal keer niet op tijd betaald wordt is dit wettelijk gezien een betalingsachterstand.

Hoeveel kost het dan?

Voordat telecomproviders transparant moesten zijn over de prijzen van toestellen bij mobiele contracten zorgde dit voor grote verschillen tussen de losse prijs van het toestel en het bedrag dat betaald moest worden over een periode van twee jaar. Zelfs wanneer er rekening gehouden werd met inflatie en de huidige rentestand, zat er soms een verschil van 15-20% tussen de aanschafwaarde van het toestel en het betaalde bedrag over twee jaar. Tegenwoordig bieden de meeste providers abonnementen aan waarbij de prijs van het toestel apart vermeld wordt in het contract, zodat je meteen kan zien hoeveel je daadwerkelijk betaalt voor je telefoon.

Wat kan ik nu het beste doen?

Aangezien het aankopen van een telefoon in combinatie met een abonnement tegenwoordig een stuk transparanter is, is de keuze makkelijker gemaakt dan voorheen. Hieronder beschrijf ik kort de voor en nadelen van de aankoop van een smartphone op afbetaling.

Voordelen

  • Er hoeft geen enorm bedrag betaald te worden op moment van aankoop;
  • Soms kan het goedkoper zijn dan losse aanschaf, bijvoorbeeld bij speciale acties. Laat je hierbij goed informeren en vergelijk de prijzen op onafhankelijke sites of bij winkelketens die meerdere providers aanbieden.

Nadelen

  • Je zit iedere maand vast aan een redelijk hoog bedrag, waarbij de betalingen voor het toestel niet aangepast kunnen worden gedurende het contract. Zou je het geld bijvoorbeeld iedere maand sparen, en het losse toestel aankopen, dan zou je dit geld in geval van nood ook kunnen gebruiken voor iets anders.
  • Bij duurdere telefoons heb je dus altijd een lening op je naam staan en de vraag is of je dit ook wilt. Problemen met betalingen kunnen enorme effecten hebben op je kredietwaardigheid en zou ook voor moeilijkheden kunnen zorgen op moment dat er een lening aangevraagd wordt. (Lees ook het blog over BKR-registratie)

Smartphone op afbetaling

Conclusie

De kosten van het kopen van een smartphone op afbetaling worden steeds lager. Ik kan dus niet meteen zeggen dat het altijd goedkoper is om een los toestel aan te schaffen samen met een sim-only abonnement (een telefoonabonnement waarbij je alleen moet betalen voor belminuten/smsjes en internet). Laat je daarom goed informeren door een onafhankelijke partij en denk na over de voor- en nadelen van het kopen van een smartphone op afbetaling.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 217 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog