Schenken aan (klein)kinderen: waar moet je op letten?

Schenken bij het leven is populair. Het is een goede manier om toekomstige erfgenamen minder erfbelasting te laten betalen omdat de erfenis dan lager uitvalt. Daarnaast kun je je vermogen meer verspreid achterlaten zodat (klein)kinderen er al voor jouw overlijden gebruik van kunnen maken. Zo worden schenkingen vaak ingezet om een huis te kopen, voor een studie, of het opzetten van een eigen bedrijf. Veel (groot)ouders kiezen daarom voor ‘schenken bij leven, ook wel schenken met warme hand genoemd. Maar: er zitten wel restricties aan de bedragen die je paar jaar kunt schenken. Ook zijn de fiscale grenzen om te schenken anders voor grootouders dan voor ouders. In dit artikel vertellen we je welke vormen van schenken er zijn, hoe het zit met belastingvrij schenken in 2022 en waar je verder nog op moet letten. 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

Photo by cottonbro from Pexels.com

Vormen van schenken aan (klein)kinderen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt schenken aan je (klein)kinderen. Zo kun je elk jaar een bedrag belastingvrij overmaken. Ook mag je eenmalig grotere sommen geld schenken wanneer dit gebruikt wordt voor een studie of koophuis. Maar je kunt er ook voor kiezen om te schenken op papier. Dit is een constructie waarbij je het geld nog niet overmaakt, maar een jaarlijkse rente betaalt. Ook is er een optie voor herroepelijk schenken. Daarbij is het mogelijk om de schenking ongedaan te laten maken. 

Elk jaar een bedrag overmaken

Je kunt elk jaar een bedrag overmaken aan je (klein)kinderen. Zo neemt je vermogen gestaag af zodat ook de erfenis kleiner wordt en er minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken?

In 2022 mogen ouders per kind tot een bedrag van €5.677 onbelast schenken. Eenmalig mag je dit in 2022 zelfs verhogen tot €27.231 als je kind tussen de 18 en 39 jaar oud is. Als het kind ouder dan 39 is dan geldt deze vrijstelling ook als de partner wel tussen de 18 en 39 jaar is. Voor (klein)kinderen gaat het om een jaarlijks bedrag van €2.274. Als de bedragen binnen de vrijstellingen vallen hoeft dit niet te worden opgegeven door de ontvanger in de aangifte inkomstenbelasting.

Schenking voor een huis

Voor een huis mag je je (klein)kind eenmalig een groter bedrag schenken. Dit noemen we ook wel de jubelton en deze vrijstelling geldt zowel voor schenkingen van ouders als die van grootouders. In 2022 is het mogelijk om €106.671 te belastingvrij te schenken voor een koophuis (dit mag geen tweede huis zijn) en geldt alleen voor (klein)kinderen tussen de 18 en 39 jaar oud. Je leest meer over belastingvrij schenken voor een koopwoning en de voorwaarden en spelregels in 2022.

Schenking voor een (dure) studie

Er is ook een eenmalige vrijstelling voor een schenking in 2022 van € 56.724 aan kinderen tussen de 18 en 39 jaar als het geld wordt gebruikt voor een studie die minstens €20.000 per jaar kost. Deze vrijstelling is niet geldig voor kleinkinderen en mag niet gebruikt worden voor het aflossen van een studieschuld. Belastingvrij schenken om studieschuld af te betalen, is dus helaas niet mogelijk. Als de schenking al gedaan is voordat de studieschuld is ontstaan, dan kan dit geld uiteraard wel gebruikt worden om de studieschuld af te lossen.

Bovendien moet de schenking vastgelegd worden bij de notaris. Op de website van de Belastingdienst lees je aan welke voorwaarden verder moet worden voldaan. Als de schenking hoger is dan de vrijstelling, betaal je hier 20% belasting over. De Belastingdienst ontwikkelde een tool waarmee je precies kunt uitrekenen hoe hoog de belasting uitvalt. 

Schenken op papier

Schenken op papier is ook in 2022 een populaire manier om minder erfbelasting te betalen. Deze manier van schenken gebeurt vaak als het vermogen bijvoorbeeld nog vast zit in een huis of als je het achter de hand wilt houden voor zorg op je oude dag. Als (groot)ouder schenk je (klein)kinderen op papier maar het feitelijke geld wordt niet overgemaakt, dat komt pas vrij na het overlijden. Door de Belastingdienst wordt dit gezien als een ‘schuld’ en daarover betalen (groot)ouders de (klein)kinderen een rente van minimaal 6% per jaar. Dit bedrag moet ook echt jaarlijks worden overgemaakt. Een schenking op papier moet geregeld worden bij een notaris.

Speciale Coronaregeling in 2021:

Door de coronacrisis waren de bedragen voor belastingvrij schenken op papier in 2021 met €1000 verhoogd. Namelijk van € 2.244 naar € 3.244 en van € 5.604 naar € 6.604. De verhogingen gelden van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Daarna worden deze vrijstellingen weer lager. 

Schenkingen op papier moeten voor schenker en ontvanger worden opgegeven in de aangifte inkomstenbelasting. 

Herroepelijk schenken

Bij herroepelijk schenken is het mogelijk om de schenking ongedaan te maken. Dit moet dan worden opgenomen in een akte. Dit kun je laten doen bij een notaris maar dit is niet verplicht. Het herroepen van een schenking kan op elk moment worden ingezet of alleen in bepaalde situaties. Het ligt er maar net aan hoe je dit laat vastleggen. Herroepelijk schenken kan handig zijn als er onverwachts bepaalde levensgebeurtenissen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan dure zorg die je zelf nodig hebt, of als (klein)kinderen niet goed met het geld omgaan.

Kortom: schenken biedt kansen

Schenken is dus een mooie gelegenheid om de erfbelasting voor je toekomstige erfgenamen te verminderen. Zoek van tevoren uit wat de mogelijkheden zijn en welke manier van schenken het beste bij je past en overweeg herroepelijk schenken als je een slag om de arm wilt houden. Verder is het natuurlijk ook nog goed om in gedachte te houden dat je buiten de Belastingdienst om alvast spullen van waarde aan anderen kunt schenken, zoals sieraden of mooie meubels. 

Lees meer over erfbelasting en de vrijstellingen waarover je geen belasting hoeft te betalen in ons blog:

Erfbelasting: hoe ga je slim om met geld uit een erfenis?

Heb je verder nog vragen over schenken en vrijstellingen voor schenken in 2022? Stel je vraag direct in onze chat! Wij helpen je met liefde verder.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.