Scheiden: jij en jouw partner gaan uit elkaar. Dit is vaak een emotioneel beladen gebeurtenis. Ook moet er veel geregeld worden. Zoals het doorgeven van je scheiding aan de gemeente, het verdelen van je spullen en je pensioen. Ook zijn er zaken waar je misschien niet direct aan denkt. Kandoor zet zeven punten voor je op een rij waar je aan moet denken als je gaat scheiden. 

scheiden
Picture by Tumisu | Pixabay

Allereerst: een scheiding kan op drie manieren:

  • echtscheiding;
  • scheiding van tafel en bed (je woont niet meer samen, maar je blijft wel getrouwd);
  • ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.

Ga je scheiden en heb je een vraag over jouw situatie? Stel je vraag op Kandoor.nl.

1. Leg al je afspraken vast in een echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken officieel vast. Je kunt dit zelf online samen doen via een echtscheidingsplan. Lukt het niet samen? Dan kun je de hulp van een mediator of advocaat inschakelen. Ook kun je je laten adviseren door een financieel echtscheidingsadviseur. Hebben jullie kinderen? Dan is er altijd een rechter die een uitspraak doet over de scheiding.

2. Kijk of er sprake is van partneralimentatie

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is er in sommige gevallen recht op partneralimentatie. Dit is zo als je partner niet voldoende inkomen heeft om van te leven. De ander heeft de plicht om daaraan bij te dragen.

Heb je een persoonlijke vraag over partneralimentatie? Stel je vraag op Kandoor.nl.

3. Verdeel je verzekeringen

Waarschijnlijk hebben jullie samen meerdere verzekeringen afgesloten. Denk hierbij aan kleinere verzekeringen zoals een inboedelverzekering, reisverzekering, zorgverzekering, etc. maar ook aan wat grotere verzekeringen zoals levensverzekeringen. Je kunt je levensverzekeringen op twee manieren wijzigen als je uit elkaar gaat:

  • door de verzekering in tweeën te knippen
  • bij meerdere levensverzekeringen: door de ene verzekering op naam van de ene persoon te zetten, en de andere verzekering op de naam van de ander.

Het wijzigen van grote verzekeringen is vaak ingewikkeld, omdat er fiscale regels bij komen kijken. Laat je daarom goed informeren naar de mogelijkheden of laat dit bekijken door een adviseur of mediator.

4. Maak een ouderschapsplan (verplicht bij scheiden)

Heb je kinderen? Dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij scheiden. In dit plan maak je afspraken over een omgangsregeling, besluiten jullie hoe jullie belangrijke keuzes maken voor je kind, zoals het kiezen van een school, en maken jullie keuzes hoe jullie de financiën regelen met betrekking tot jullie zoon of dochter.

Inkomen ten behoeve van het kind gaat naar één ouder. Leg daarom ook je afspraken hierover vast in het ouderschapsplan. Denk hierbij aan tegemoetkoming van schoolkosten, kinderbijslag, heffingskortingen bij de Belastingdienst en kindgebonden budget.

Op deze website kun je online een ouderschapsplan opstellen.

5. Bekijk de gevolgen van de belastingaangifte en belastingteruggaaf

Het laatste waar je aan wil denken is vermoedelijk je inkomensbelasting. Uit elkaar gaan heeft echter ook invloed op je belastingzaken. Zolang je getrouwd bent, ben je ook fiscaal partner. Op de site van De Belastingdienst vind je informatie hoe je je belastingzaken het beste kunt aanpakken als je uit elkaar gaat.

Heb je een vraag over scheiden en belasting in jouw situatie?
Eén van onze deskundige financiële vrijwilligers denkt gratis met je mee. Klik hier en stel je vraag.

6. Verdeel je spullen

Maak afspraken over het verdelen van je spullen en je rekeningen. Bekijk welke rekeningen op wiens naam worden gezet, en hoe de inhoud van de rekening wordt verdeeld. Het verdelen van spullen kan lastig zijn omdat er sentimentele waarde en herinneringen aan vast kunnen zitten. Dit geldt voor beide partijen. Het Nibud heeft enkele tips op een rijtje gezet hoe je de verdeling kunt aanpakken.

7. Geef je afspraken over je pensioen door aan je pensioenfonds

Een scheiding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen over de huwelijkse periode. Het recht over de huwelijkse periode betekent in principe dat ieder de helft krijgt. Dit gebeurt als je geen andere afspraken maakt over de verdeling van het pensioen. Je kunt ook andere afspraken maken, zoals het afzien van elkaars pensioen of een andere verdeling. Geef je je afspraak door binnen twee jaar na je scheidingsdatum? Dan verdeelt het pensioenfonds het pensioen voor jullie. Geef je dit niet door binnen twee jaar? Dan heeft het pensioenfonds niet de verplichting om je pensioen te verdelen. Wel blijft het recht op elkaars pensioen bestaan. Je kunt dan onderling afspraken maken over hoe je elkaar het recht op pensioen betaalt.

Wat gebeurt er met mijn pensioen bij scheiding?

Dit hangt af van de periode waarin je bent gescheiden. Onze chatbot kan jou direct antwoord geven. Klik op de button en krijg direct antwoord!

scheiden

En krijg direct antwoord!
Kandoor: brengt je gerust verder.

Wat je misschien ook wil weten…

Stel je vraag op Kandoor.nl en krijg gratis antwoord.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 217 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog