Navigatie overslaan

Schade in andermans auto: ben je verzekerd?

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||222 x gelezen

Schade maken met andermans eigendommen, het komt regelmatig voor. Ook vragen over schade komen daarom regelmatig langs op Kandoor.nl. Een voorbeeld hiervan is de vraag van Jeroen: "Ik heb schade gereden in de auto van een vriend. Kunnen we de kosten van de schade claimen bij zijn verzekering, zonder dat hij zijn schadevrije jaren verliest?"

schade - man autorijden
Foto door JESHOOTS.com (Pexels)

Schadevrije jaren: wat zijn dat eigenlijk?

Op het moment dat je een autoverzekering afsluit, betaal je elke maand premie. Voor elk jaar dat je verzekerd bent en geen schade claimt, bouw je een 'schadevrij jaar' op. Elk schadevrij jaar geeft je korting op de premie die je betaalt voor je verzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe goedkoper je verzekering, dus!

Verzekeren gaat per auto

Een autoverzekering is gekoppeld aan de auto, niet aan de eigenaar. Het is dus helemaal niet erg als je een auto leent van een vriend. In de polis van je verzekering staat in welke situaties een derde is verzekerd. Hoeveel er wordt verzekerd, hangt af van het type verzekering, zoals bijvoorbeeld een All-Risk verzekering. In elke situatie moet de eigenaar wel toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de auto.

Het verlies van schadevrije jaren

Op het moment dat je schade claimt bij je verzekering, val je vijf schadevrije jaren terug. Als de vriend van Jeroen besluit om de sleepkosten te melden bij zijn verzekering, heeft dit dus invloed op zijn schadevrije jaren. Hij krijgt mogelijk dan wel de rekening vergoed (dat hangt uiteraard af van het type verzekering), maar hij moet daarmee mogelijk ook meer premie per maand gaan betalen. Zijn schadevrije jaren zijn immers lager geworden.

Heeft de vriend minder dan vijf jaar een autoverzekering? Dan valt hij vijf schadevrije jaren terug, terwijl hij er misschien maar drie heeft opgebouwd. Hij komt dan in de min te staan, met als gevolg dat de premie mogelijk hoger wordt. In verzekeringstaal heet dit 'een malus-situatie'.

Zelf betalen

Als Jeroen niet wil dat zijn schade invloed heeft op de verzekering van zijn vriend, dan zit er maar één ding op: zelf opdraaien voor de kosten die de schade heeft opgeleverd. Mogelijk even vervelend, maar het levert hem waarschijnlijk de meeste schadevrije jaren op in zijn vriendschap met de vriend met auto.

In verband met de privacy van de vragers op Kandoor, is naam van Jeroen fictief en de vraag gebaseerd op meerdere vragen die zijn gesteld op Kandoor.nl. 

Of heb je jouw auto uitgeleend?

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Recht
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.