De sleutels van het huis zijn binnen en daarmee ook het avontuur: samenwonen! Hartstikke leuk. Maar is het verstandig om na te denken over een samenlevingscontract waarin je belangrijke afspraken kunt vastleggen? Ik zocht voor Kandoor.nl voor je uit wanneer een samenlevingscontract verstandig is om af te sluiten en wat het verschil is met bijvoorbeeld geregistreerd partnerschap.

Heb jij ook een vraag? Stel hem dan op Kandoor.nl. Onze financiële gidsen helpen je gratis op weg!

samenlevingscontract

Wat er is geregeld zonder samenlevingscontract?

Heb je geen trouwring aan je vinger en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor je geregeld als je uit elkaar gaat of een van de twee komt te overlijden. Alle bezittingen en alle schulden zijn voor ieder apart. In een samenlevingscontract kun je bepaalde afspraken vastleggen, bijvoorbeeld wat er met de woning gebeurt als je uit elkaar gaat.

Is zo’n contract echt nodig?

Tja, hier zijn de meningen over verdeeld. Als er niets bijzonders gebeurt, lijkt het niet heel nuttig. Pas als er iets misgaat, zoals een ruzie, overlijden van een van de partners, blijkt dat een contract heel veel ellende had kunnen voorkomen.

In de overeenkomst kun je gezamenlijk jullie rechten en plichten opstellen. Bijvoorbeeld hoe de woonlasten en kosten voor het levensonderhoud verdeeld worden, maar ook wat er gebeurt met die tafel en eetkamerstoelen die je samen hebt gekocht als je uit elkaar gaat. Hieronder vind je nog enkele voorbeelden waarom je een contract af zou kunnen sluiten.

Het koophuis

Geen samenlevingscontract en komt één van de twee te overlijden? Dan is het heel jammer, maar als het huis niet op jouw naam staat, mag je er ook niet blijven wonen. Een belangrijke reden om een samenlevingscontract af te sluiten, is dan ook het (koop)huis.

Kinderen

Als je kinderen uit een eerdere relatie hebt, dan zijn zij je wettelijke erfgenamen. Dit heeft als gevolg dat zij erfgenaam zijn op hun deel als je komt te overlijden. Wil je je partner tot enige erfgenaam benoemen of beschermen tegen de aanspraken van de kinderen? Dan kun je dit regelen in het contract.

Toename spaargeld

Heb je met elkaar afgesproken dat je samen spaart en het geld op één bankrekening stort? Als je dit niet hebt vastgelegd in het contract, dan is het geld niet automatisch van jou. Overlijd je, dan krijgt niet je partner, maar de familie het gespaarde deel. Wil je dit voorkomen? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten.

Pensioenregeling

Een gunstige pensioenregeling, wie wil dat nou niet? Vaak is pensioen via je werkgever geregeld. Meestal betekent dit dat je partner is meeverzekerd via een partnerpensioen, maar dan kunnen ze je wel vragen om een samenlevingsovereenkomst. Dit is namelijk het enige bewijs dat je een partner hebt.

Interessant, maar wat kost het?

Het vastleggen van het samenlevingscontract gebeurt bij de notaris. Hoeveel het kost, is moeilijk te zeggen. Het hangt namelijk af van de tijd die de notaris eraan kwijt is en wat zijn uurtarief is. Op internet heb je verschillende vergelijkingssites met uurtarieven, variërend van 190 euro per uur tot bedragen boven de 500 euro.

Om kosten te besparen, is het handig om vooraf met je partner een lijstje met vragen en wensen te maken. En je kunt natuurlijk altijd een offerte aanvragen bij een aantal notariskantoren om te kijken welke voor jou het meest gunstig zijn.

Wat is het verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Als je deze twee termen zo hoort, lijkt het ergens wel een beetje op elkaar. Dat is het alleen niet. Het geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Je regelt het bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en wordt daarmee, als je geen andere regeling treft, automatisch in gemeenschap van goederen geregistreerd. De schulden zijn dan dus ook van jullie allebei. Dit is niet het geval bij een samenlevingscontract.

Daarnaast geldt voor geregistreerde partners (en gehuwden) de alimentatieplicht, maar na beëindiging van een samenlevingscontract, hoeft dat niet. Tenzij je daarover afspraken hebt gemaakt.

Kortom: het vastleggen van bepaalde afspraken in een samenlevingscontract is zo gek nog niet! In ieder geval het overwegen waard.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 197 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Blijf maandelijks op de hoogte van financiële ontwikkelingen en tips!
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog