Jaaa, elke dag met z’n tweeën wakker worden.. Heerlijk: samenwonen! Voor de één een grootse verandering, voor de ander ging het vrijwel vanzelf. Wellicht heb je niet nagedacht over een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract is niet verplicht. Toch kun je heel wat mislopen als je het niet doet. De moeite waard dus om deze keuze bewust te maken. 

Ik zocht voor Kandoor.nl voor je uit wanneer een samenlevingscontract verstandig is om af te sluiten en wat het verschil is met bijvoorbeeld geregistreerd partnerschap. Even lezen dus!  

samenlevingscontract
Photo by Rawpixel.com

Wat er is geregeld zonder samenlevingscontract?

Heb je geen trouwring aan je vinger en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor je geregeld als je uit elkaar gaat of een van de twee komt te overlijden. Alle bezittingen en alle schulden zijn voor ieder apart.

In een samenlevingscontract (ook samenlevingsovereenkomst genoemd) kun je bepaalde afspraken vastleggen, bijvoorbeeld wat er met de woning gebeurt als je uit elkaar gaat.

Is zo’n contract echt nodig?

Tja, hier zijn de meningen over verdeeld. Als er niets bijzonders gebeurt, lijkt het niet heel nuttig. Pas als er iets misgaat, zoals een overlijden van één van de partners, blijkt dat een samenlevingsovereenkomst veel goeds oplevert voor de overgebleven partner.

In de overeenkomst kun je gezamenlijk jullie rechten en plichten opstellen. Bijvoorbeeld hoe de woonlasten en kosten voor het levensonderhoud verdeeld worden, maar ook wat er gebeurt met die tafel en eetkamerstoelen die je samen hebt gekocht als je uit elkaar gaat. Hieronder vind je nog enkele grotere voorbeelden waarom je een contract af zou kunnen sluiten.

Reden 1: Het koophuis

Heb je geen samenlevingscontract en komt één van jullie (onverwachts) te overlijden? Dan is het heel jammer, maar als het huis niet op jouw naam staat, mag je er ook niet blijven wonen. Een significante reden om wel een samenlevingscontract af te sluiten, is dan ook het (koop)huis.

Reden 2: Kinderen

Heb je kinderen uit een eerdere relatie? Dan zijn zij je wettelijke erfgenamen. Dit heeft als gevolg dat zij erfgenaam zijn op hun deel als je komt te overlijden. Wil je je partner tot enige erfgenaam benoemen of beschermen tegen de aanspraken van de kinderen? Dan kun je dit regelen in je samenlevingscontract.

Reden 3: Toename spaargeld

Heb je met elkaar afgesproken dat je samen spaart en het geld op één bankrekening stort? Als je dit niet hebt vastgelegd in het contract, dan is het geld niet automatisch van jou. Overlijd je, dan krijgt niet je partner, maar de familie het gespaarde deel. Wil je dit voorkomen? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten.

Reden 4: Je (partner’s) pensioenregeling

Vaak is pensioen via je werkgever geregeld. Meestal betekent dit dat je partner is meeverzekerd via een partnerpensioen, maar dan zullen ze je wel vragen om een samenlevingsovereenkomst. Dit is namelijk het enige ‘bewijs’ dat je een partner hebt.

Het kan rust geven om meteen een kopie van het samenlevingscontract toe te sturen naar je pensioenfonds, zodat ze jullie direct kunnen vastleggen als partner. Je hebt er dan geen omkijken meer naar, dus je hoeft je samenlevingsovereenkomst niet weer tussen de papieren te zoeken als je wel wat anders aan je hoofd hebt na een overlijden.

Meteen even informeren bij je (partner’s) pensioenfonds? Klik direct even door:

samenlevingscontract samenlevingscontract samenlevingscontract samenlevingscontract samenlevingscontract

Interessant! Maarre… wat kost dat?

Het vastleggen van het samenlevingscontract gebeurt bij de notaris. Hoeveel het kost, is moeilijk te zeggen. Het hangt namelijk af van de tijd die de notaris eraan kwijt is en wat zijn uurtarief is. Op internet heb je verschillende vergelijkingssites met uurtarieven, variërend van €190,- per uur tot bedragen boven de €500,-.

Heb je een lager inkomen of weinig vermogen?
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een lager tarief via de Raad van Rechtsbijstand. Vul hiervoor een inkomensverklaring in om te zien of je hiervoor in aanmerking komt.

Om kosten te besparen, is het handig om vooraf met je partner een lijstje met vragen en wensen te maken. En je kunt natuurlijk altijd een offerte aanvragen bij een aantal notariskantoren om te kijken welke voor jou het meest gunstig zijn.

Wil je weten welke vragen je op een rijtje moet zetten voor de notaris?

samenlevingscontract

Je krijgt vrijwillig, en daarom gratis antwoord, van één van onze financiële gidsen.

Wat is het verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Als je deze twee termen zo hoort, lijkt het ergens wel een beetje op elkaar. Dat is het alleen niet. Het geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk.

Verschil 1:
Je regelt het bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en wordt daarmee, als je geen andere regeling treft, automatisch in gemeenschap van goederen geregistreerd. De schulden zijn dan dus ook van jullie allebei. Dit is niet het geval bij een samenlevingscontract.

Verschil 2:
Daarnaast geldt voor geregistreerde partners (en gehuwden) de alimentatieplicht, maar na beëindiging van een samenlevingscontract, geldt deze plicht niet. Tenzij je daarover afspraken hebt gemaakt.

Verschil 3:
Bij een geregistreerd partnerschap en een huwelijk krijg je te maken met de ‘wet verevening pensioenen bij scheiden’. Dit wil zeggen dat beide ouderdomspensioenen 50/50 worden verdeeld, tenzij anders afgesproken in het scheidingsconvenant. Bij een samenlevingscontract zijn er geen afspraken over het ouderdomspensioen, alleen over het partnerpensioen.

Kortom: het vastleggen van bepaalde afspraken in een samenlevingscontract is zo gek nog niet! In ieder geval het overwegen waard.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 211 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog