RVU-regeling: alles wat je wil weten!

Wanneer je een zwaar beroep hebt gehad en daardoor eigenlijk niet meer kunt doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd, is het logisch dat je eerder wil stoppen met werken. Voor 2021 was dit fiscaal ongunstig voor werkgevers omdat zij een strafheffing kregen. Maar dit wordt tot en met 2025 versoepeld (tot een zeker bedrag). Daardoor neemt het aantal cao’s waarin deze regeling is opgenomen snel toe. In dit blog lees je wat de RVU-regeling (ook wel ‘zwaarwerkregeling’ of ‘bedrijfs-AOW’) in 2021 inhoudt, voor wie het geldt, hoe hoog de regeling is, voor welke sectoren het geldt en hoe je de regeling kunt aanvragen. 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat! 

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

rvu regeling
Foto door Pixabay via Pexels

Wat is de RVU-regeling?

In 2021 heeft de overheid het mogelijk gemaakt voor cao-partijen om samen afspraken te maken voor medewerkers die eerder willen stoppen met werken. Dit gaat vaak over medewerkers met zware beroepen. Ze zijn bijvoorbeeld niet lichamelijk in staat om door te werken tot ze officieel met pensioen mogen. Als je in aanmerking komt voor de regeling dan krijg je in de jaren 2021 tot en met uiterlijk 2025 de mogelijkheid om eerder uit dienst te gaan met een uitkering van je werkgever. De RVU-regeling kan een mooie oplossing bieden voor veel mensen voor de laatste zware jaren. 

Voor wie is de RVU-regeling?

Op dit moment is de RVU-regeling nog niet in alle cao’s afgesproken maar die lijst wordt steeds langer. Val je onder de volgende cao’s? Dan is er een kans dat je in aanmerking komt voor de regeling vervroegde uittreding. Wanneer je op de links klikt van de verschillende sectoren kun je meer lezen over de exacte afspraken die zijn gemaakt. 

Staat je cao er niet bij? In veel cao-onderhandelingen staat het onderwerp wel degelijk op de agenda en volgt meer informatie in de toekomst. In 50% van de nieuwe cao’s in 2021 is een RVU-afspraak gemaakt en dat zal naar verwachting nog een veel hoger percentage worden. 

Kom ik in aanmerking voor de RVU-regeling?

Cao-partijen bepalen samen of ze een RVU-regeling afspreken en welke medewerkers in de sector of organisatie dan bijvoorbeeld ‘een zwaar beroep’ hebben. Je moet dus wel in een bepaalde functie werkzaam zijn om voor deze regeling in aanmerking te komen. Als je bijvoorbeeld een administratieve functie hebt in de sector bouw & infra, dan zal de regeling voor jou niet gelden. Als je een fysieke functie had waarschijnlijk wel. Ook wordt er vaak een minimale tijdsduur aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld 10 jaar in een functie hebben gewerkt om de RVU-regeling te mogen toepassen. Dit kan per cao verschillen. Je kunt dus het beste hierover lezen in jouw cao of navraag doen bij Personeelszaken. 

Hoe hoog is de RVU-uitkering?

De uitkering is in 2021 €1.847 bruto per maand. Je ontvangt de RVU-uitkering maandelijks of je krijgt het hele bedrag in een keer. De eenmalige uitkering is dan maximaal €66.492 bruto. Als werknemer betaal je over de maandelijkse of eenmalige uitkering wel zelf belasting. Als je een maandelijkse uitkering krijgt, dan houdt je ongeveer €10.000 netto per jaar over. Dit bedrag kun je eventueel aanvullen door je pensioen te vervroegen en/of gebruik te maken van een hoog-laag pensioen. Ook kun je je eigen spaargeld gebruiken en/of bekijken of je kunt bezuinigen op je uitgaven.

RVU-regeling aanvragen

Je kunt de regeling aanvragen bij je vakbond of werkgever. Je vult bepaalde formulieren in om de aanvraag te doen. Deze lever je in bij de vakbond of werkgever. Op de meeste websites waar je informatie vindt over RVU-regelingen van bepaalde sectoren, vind je ook meteen de formulieren die je moet invullen zoals dit formulier van de sector motorrijtuigen en tweewielers. In andere gevallen gaat de aanvraag online. Zo heeft de sector bouw en infra een speciaal portal gemaakt waar je direct je gegevens kunt invullen en dat geldt ook voor schoonmaak en glazenwassen.

Eerder stoppen met werken? Zoek even uit hoe het zit.

Heb je een fysiek beroep gehad en wil je eerder stoppen met werken? Dan is het wel de moeite waard om even de CAO van jouw sector erop na te slaan en bij je werkgever na te vragen hoe het precies zit. En realiseer je ook dat dit een veranderende situatie is. Dus als je nu in 2021 misschien nog geen RVU-uitkering kan krijgen, is dit misschien over een paar maanden weer heel anders. Heb je nog vragen over de RVU-regeling of een vervroegd pensioen in het algemeen? Of lukt het je niet helemaal om erachter te komen hoe dit nu precies zit in jouw sector, en in het bijzonder voor jouw beroep in die sector? Neem dan contact op met een van onze gidsen. Wij helpen jou dan verder.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.