Meer geld verdienen met je eigen geld, wie wil dat nou niet? En de kans is groot dat je daar (onbewust) al mee bezig bent. Hoe je nog meer rendement uit je eigen geld kunt halen, leggen we uit in dit blog.

Maaike Schaap

rendement
Photo provided by Pexels.com

Rendement

De term rendement wordt nogal eens gebruikt in de media of door de banken. Het betekent ‘de opbrengst of winst van een door iemand gedane investering’. Oftewel: als er ‘rendement is behaald’, dan is de opbrengst of de winst groter dan de kosten die zijn gemaakt. Je geld is meer geworden. Je hebt je geld ergens in belegd.

De kans dat ook jij belegt is zéér groot. Heb je een spaarrekening? Ja? Dan ben je al aan het beleggen. Heb je een vaste baan en bouw je pensioen op? Dat geld is ook een belegging. Een overzicht geven van álle beleggingsmethoden is onmogelijk, maar we kunnen je wel een aantal veelvoorkomende vormen van beleggen laten zien:

  • Spaarrekeningen
  • Obligatieleningen
  • Aandelen
  • Opties, futures en andere zogenaamde ‘derivaten’.
  • Onroerendgoedmarkten (zoals kantoorpanden en de woningmarkt)
  • De valutahandel

De voorbeelden die hierboven genoemd worden, zijn waarschijnlijk niet allemaal op jou van toepassing. Op veel van deze markten zijn professionele partijen zoals banken en verzekeringsmaatschappijen actief, maar dat betekent niet dat jij ook niet meer geld kunt halen uit je geld!

Ben je benieuwd hoe je slimmer om kunt gaan met je spaargeld? Lees dan ons andere blog over sparen.

Rendement = geld verdienen met je geld

Het klinkt allemaal leuk en aardig dat ‘meer geld verdienen met je geld’ maar hoe doe je dat dan?

Je zou rendement als een soort spel kunnen zien. Hoe meer rendement je probeert te halen, hoe meer risico je loopt. Je geld op een spaarrekening zetten heeft weinig risico, maar ook weinig rendement. Vaak is de rente niet veel hoger dan 1% en schiet het niet veel op. Maar je loopt geen risico om je geld te verliezen.

Een staatsobligatie heeft ook weinig risico, maar al wel ietsje meer dan het geld wegzetten op een spaarrekening. De rente is al gauw 2,5%.

Een aandeel kopen kan wel een flink rendement opleveren, maar je loopt dan ook een groot risico. Als je aandelen koopt van een bedrijf kan dat bedrijf uiteindelijk failliet gaan of de aandelen kunnen minder waard worden. Gaat het wel goed, dan kun je wel een flink rendement halen (al gauw 5-7%).

Heb jij een vraag over beleggen, vermogen of rente op je rekening? Stel je vraag op Kandoor.nl. Onze financiële gidsen denken vrijwillig met je mee. 

Nog even over dat sparen

Even terug naar het begin: wil je meer uit je spaarrekening halen? Een aantal tips:

rendement bij sparen

1. Bekijk verschillende aanbieders

Je geld hoeft niet z’n hele leven lang bij een en dezelfde bank ondergebracht te worden. Biedt jouw bank maar 0,1% rente, bekijk dan eens of er soms een bank is die een hoger percentage biedt. Er is wel een maar… Bekijk altijd goed de voorwaarden. Sommige banken geven 0,7% rente, maar alleen als je er ook een betaalrekening opent (weg rendement!).

2. Sparen in het buitenland

Sommige buitenlandse banken bieden een veel hogere rente. Net als in Nederland, is je spaargeld binnen de Europese Unie verzekerd tot € 100.000,- (per rekeninghouder, per bank). Dit heet het depositogarantiestelsel. Buiten de EU kan een land ook een depositogarantieregeling hebben, maar dat verschilt per land. Slim dus om dat eerst even te checken. Heb je een bank met andere valuta? Houd er dan rekening mee dat er transactiekosten bij kunnen komen kijken, en je hebt natuurlijk valutaschommelingen. Al met al: voor je je op de buitenlandse markt stort, lees je dan wel goed in over de risico’s over sparen in het buitenland. Of stel je vraag aan een van onze gidsen.

rendement

3. Bekijk verschillende vormen van spaarrekeningen

Hoe meer vrijheid de spaarvorm biedt, hoe lager de rente is. De vrij opneembare spaarrekening heeft de laagste rente en dat heeft natuurlijk ook voordelen: je kunt onbeperkt bedragen storten en opnemen. Een spaarvorm met beperkende voorwaarden biedt meestal een hogere rente aan. De beperkende voorwaarden kunnen er wel voor zorgen dat het niet een geschikte spaarvorm voor je is, zo bestaan er voorwaarden dat je periodiek een vast bedrag moet inleggen of waar een minimuminleg is vereist.

Deposito sparen is wellicht het meest bekende voorbeeld van zo’n beperkende voorwaarde. Hierbij staat je geld voor een bepaalde periode vast op een geblokkeerde rekening. Jij bent niet degene die over jouw geld beschikt. Wel biedt deze vorm een relatief hoge spaarrente. Heb je dus wat extra geld, dan is dit een interessante optie. Vergelijk hier ook eerst de deposito’s van verschillende banken.

4. Hou rekening met inflatie en vermogensrendementsheffing

Naast de spaarrente die de bank vergoedt, spelen ook inflatie en vermogensrendementsheffing een rol. De inflatie is een waardevermindering van geld die ontstaat door prijsstijgingen. Is de inflatie hoog? Dan kun je in die periode met hetzelfde geld minder kopen dan wanneer de inflatie laag is. Inflatie zorgt er dus voor dat het rendement op spaargeld afneemt.

Vermogensrendementsheffing is van invloed op het rendement op je spaargeld. Vermogensrendementsheffing is de belasting die je betaalt over je eigen vermogen dat boven de heffingsvrije grens uitkomt. Onder je eigen vermogen valt je spaargeld, je beleggingen, een eventuele tweede woning en je schulden. In 2017 ligt de heffingsvrije grens op 25.000 euro. Over alles wat daarboven komt, moet je rendementsheffing betalen. Heb je schulden? Dan mag je het bedrag boven 3.000 euro van je eigen vermogen aftrekken. Mocht je dus veel spaargeld hebben en daar rendementsheffing over moeten betalen, dan neemt je uiteindelijke rendement flink af.

In zo’n geval zou je ervoor kunnen kiezen met een deel van je geld aandelen te gaan kopen en op die manier proberen om meer rendement uit je geld te halen.

Vragen die anderen ook hebben…

Heb jij een financiële vraag? Stel je vraag op Kandoor.nl. 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 217 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog