Premievrij pensioen: wanneer heb je er recht op?

Premievrij pensioen: je hebt hier vast nog nooit van gehoord als je niet langdurig ziek bent geweest. Maar het is de moeite waard om te weten dat het bestaat! Want ben je langer dan twee jaar ziek? Dan heb je hier mogelijk recht op. Na dit artikel weet je: 

 • wat premievrij pensioen opbouwen is
 • of jij misschien recht hebt op premievrij pensioen opbouwen
 • waar je moet zijn om dit aan te vragen
 • en dat er ook nog een extra geldpotje (aanvulling) is waar je mogelijk recht op hebt

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je kosteloos op weg.

premievrij pensioen wia wao iva wga opbouwen
Photo provided by Pixabay via Pexels.com

In de Ziektewet? Je pensioen over de eerste twee jaar

Word je ziek en heb je een vaste baan? Geen zorgen, dan krijg je de eerste 104 weken (dat is ongeveer twee jaar) grotendeels doorbetaald. Ook bouw je gewoon nog pensioen op, al kan het minder zijn dan wanneer je niet ziek bent. Als je geen (vaste) baan hebt of een tijdelijk contract, dan werkt het anders. Meer weten over je inkomen en pensioen in de ziektewet?

Lees hier verder over de ziektewet en je pensioen.  

In de WIA/WAO? Mogelijk recht op premievrij pensioen

Zit je in de WIA of in de WAO? Dan heb je kans dat je recht hebt op premievrij pensioen. 

Maar wanneer heb je recht? 

 1. De eerste vraag die je jezelf kan stellen is: Was ik in dienst bij mijn werkgever toen ik werd gekeurd bij het UWV voor de WAO of WIA. 
 2. De tweede vraag is: Heeft mijn werkgever een pensioenregeling? 

Kan je op deze vragen geen antwoord geven?
Vraag dan bij je werkgever na tot wanneer je dienstverband liep, of laat bijvoorbeeld een vakbondsconsulent meekijken. 

Weet je het antwoord wel, en kun je op één van de twee ‘ja’ antwoorden?
Neem dan contact op met het pensioenfonds/pensioenverzekeraar van je werkgever of misschien wil je werkgever je hierbij wel helpen.

Hoe pak je dit aan?   

 1. Vraag of je recht hebt op premievrij pensioen. En zo ja, wat je zelf moet doen om te zorgen dat dit in gang wordt gezet. Misschien hoef je niets te doen. Houd dan wel in de gaten of je een bevestigingsbrief krijgt van je pensioenuitvoerder. 
 2. Heb je geen recht op premievrij pensioen? Vraag dan naar alternatieven. Bijvoorbeeld het vrijwillig doorbetalen van je pensioenpremie. Dit heet vrijwillige voortzetting. Let wel op: hier betaal je zelf zowel de premie 

 

premievrij pensioen WIA WGA IVA

 Als je geen recht hebt op premievrij pensioen, wat kun je dan wel doen?

 1. Op een andere manier geld opzij zetten voor je oude dag. Bijvoorbeeld via een lijfrente, of sparen
 2. Weet je niet wat je kunt doen of waar je kunt beginnen? Start een gesprek op Kandoor.nl. Eén van onze gidsen kan wellicht met je meedenken.
 3. Schakel een professional in. Bijvoorbeeld een financieel adviseur

Hoe werkt premievrij pensioen? Een voorbeeld:

Premievrij pensioen opbouwen kan ingewikkeld zijn, omdat arbeidsongeschiktheid en pensioen ingewikkeld is. Je hebt alleen al te maken met verschillende percentages en verschillende soorten uitkeringen en dan ook nog verschillende pensioenregelingen. Ter voorbeeld: Iemand die in de bouw werkt, heeft te maken met de pensioenregeling van de bouw. Maar iemand die bij een bank heeft gewerkt, valt onder een pensioenverzekeraar waar de bank bij is aangesloten.

Om meer helderheid te geven, een korte simpele uitleg, zodat je toch snapt hoe premievrij pensioen kan werken: 

Een voorbeeld: 

Henk is in dienst bij een bouwbedrijf en is bij het UWV voor 50% afgekeurd. Hierdoor zit hij gedeeltelijk in de WGA. Dit betekent dat hij voor 50% werkt en voor 50% een uitkering krijgt. 

Over het gedeelte dat Henk werkt (50%), bouwt hij ook 50% pensioen op. Dit wordt betaald via zijn salaris. Hij betaalt hier zelf een deel van (pensioenpremie), en zijn werkgever betaalt hier ook een deel van. Goed geregeld voor Henk! 

Over het deel dat Henk niet meer kan werken, krijgt hij premievrije pensioenopbouw. Dit betekent dat Henk wél pensioen opbouwt, maar hier geen premie meer voor hoeft te betalen. Ook heel fijn geregeld voor Henk. Maar hoe kan het dat hij ‘gratis’ pensioenopbouw krijgt? 

Henk heeft hier recht op. Dit komt omdat zijn pensioenfonds hem automatisch had verzekerd, voor als hij arbeidsongeschikt zou worden. Dit is ingeregeld in het pensioenreglement van Henk’s pensioenfonds. Zo bouwt Henk toch extra pensioen op, ondanks dat hij niet meer volledig kan werken.  

Niet elke pensioenregeling heeft een verzekering voor premievrij pensioen, maar veel grote pensioenfondsen en -verzekeraars hebben dit wel. 

Denk jij dat je net als Henk recht hebt op het opbouwen van premievrij pensioen? 

Vraag het eens na bij je pensioenuitvoerder. Klik op de button van jouw pensioen. Weet je niet bij welk pensioenfonds je bent aangesloten? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je alle pensioenfondsen waar jij bekend bent. Houd je DigiD bij de hand. 

Misschien heb je ook recht op geld: een arbeidsongeschiktheidspensioen  

Als je toch contact zoekt met je pensioenuitvoerder, vraag dan meteen even naar het arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit wordt in sommige regelingen ook wel invaliditeitspensioen genoemd. Naast premievrij pensioen kan je namelijk recht hebben op deze (vaak) maandelijkse uitkering vanuit je pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Je hebt hier recht op, als je tijdens je werk premie hebt afgedragen voor het arbeidsongeschiktheidspensioen. Of dit zo is, hangt af van jouw situatie en de pensioenregeling waar je onder valt. 

Het kan de moeite waard zijn: in sommige gevallen is het bedrag een kleine aanvulling. In sommige situaties vult het arbeidsongeschiktheidspensioen je inkomen aan tot 70% van het minimumloon of zelfs je laatstverdiende loon. 

Benieuwd naar recht op arbeidsongeschiktheidspensioen of invaliditeitspensioen? Klik op de button hierboven van jouw pensioenfonds, of klik op ‘Overige pensioenfondsen’.

Heb je geen extra vangnet, geen premievrije bijboeking en geen recht op arbeidsongeschiktheidsaanvulling? Dit kun je wel doen! 

Het is altijd verstandig om na te denken over je financiële plaatje, maar in deze situatie des te meer. Je valt immers flink terug in inkomen en de vraag is of dit invloed heeft op jouw financiële situatie. Bekijk dan, eventueel samen met iemand met kennis van geldzaken, of je iets kan doen om financiële problemen te voorkomen. 

Kijk bijvoorbeeld of je je maandlasten kunt verlagen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je hypotheek te herzien, andere energieleverancier te kiezen, een goedkopere of zuinigere auto te nemen en een huishoudpotje aan te schaffen. 

Vergeet niet dat je ook de zorgverzekering en de Belastingdienst kunt benaderen om bepaalde zorgkosten (omdat je arbeidsongeschikt bent) vergoed te krijgen of als aftrekpost voor de inkomstenbelasting kan dienen.

Laat geen geld liggen: welke kosten zijn aftrekposten?

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment

Heeft deze blog je geholpen?