Pensioensparen, stap voor stap uitgelegd

Er zijn werkgevers die geen of slechts een beperkte pensioenregeling aanbieden. Gelukkig is er een manier om tóch pensioen op te bouwen, het zogenaamde pensioensparen. Maar hoe doe je dat en hoeveel mag je belastingvrij sparen voor je pensioen? Kandoor zocht het allemaal voor je uit!

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

pensioensparen

Veel werkgevers hebben een pensioenregeling waarbij je vanaf het moment dat je met pensioen gaat, iedere maand een bedrag ontvangt. Maar heb je bij je werkgever niet zo’n goede pensioenregeling of ben je zzp’er? Dan zul je zelf voor je pensioen of aanvullend pensioen moeten sparen. Pensioensparen biedt dan een uitkomst. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan snel verder.

1. Sluit een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering af

Op een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering stort je tijdens je loopbaan eenmalig of periodiek een bedrag dat de bank of verzekeraar na je pensioen in termijnen aan je uitkeert.

2. Bekijk de verschillen tussen banksparen en lijfrente

Tussen banksparen en lijfrenteverzekering bestaan grote (en belangrijke) verschillen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Ander rendement

Je behaalt bij beide vormen een ander rendement. Het saldo op een bankspaarrekening rendeert, omdat de bank hier rente over vergoedt. Bij de verzekeraar neemt het tegoed toe, omdat de verzekeraar winst maakt. Hoe hoog de winstdeling is, kun je van tevoren helaas niet zeggen.

Langlevenrisico

Bij het kiezen van de vorm, moet je rekening houden met het ‘langlevenrisico’. Een lijfrenteverzekering keert bedragen uit tot het moment dat je overlijdt, ongeacht hoe oud je wordt. Bij banksparen spreek je van tevoren met de bank af in hoeveel jaar de bank het opgebouwde spaargeld uitkeert. Leef je langer dan de afgesproken periode? Dan zak je terug in inkomsten, omdat je niet langer geld uitgekeerd krijgt.

Overlijden

Overlijd je in de uitkeerfase (vlak na de AOW-leeftijd)? Dan ontvangen de nabestaanden bij een lijfrenteverzekering niets, tenzij je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Deze keert een vooraf afgesproken bedrag uit en is meestal lager dan het resterende bedrag van het pensioensparen. Bij banksparen hebben je nabestaanden recht op het volledige bedrag dat de bank nog niet heeft uitgekeerd.

Faillissementen

Heb je gekozen voor lijfrenteverzekering en gaat de verzekeraar failliet? Dan heb je geen garantie dat het opgebouwde tegoed alsnog wordt uitgekeerd. Meestal steunen verzekeraars elkaar onderling en wordt de verzekeringsportefeuille ondergebracht bij een andere verzekeraar als hij failliet gaat, maar dit is niet gegarandeerd. Als dat wel zo is, loopt je verzekering uiteraard gewoon door. Spaartegoeden bij een bank zijn, dankzij het depositogarantiestelsel, bij een faillissement tot een bedrag van 100.000 euro gegarandeerd.

3. Lees je in over de voordelen van pensioensparen

Als je belastingaangifte doet, mag je de ingelegde bedragen aftrekken van je belastbaar inkomen uit box 1. Je geeft aan dat je dit hebt gespaard voor een aanvullend pensioen. Vervolgens krijg je bij de belastingteruggave het bedrag dat je eerder aan inkomstenbelasting betaalde, teruggestort op je rekening.

Pas als je met pensioen bent, betaal je inkomensbelasting. Aangezien er voor gepensioneerden lagere belastingtarieven gelden, hou je er uiteindelijk een hoger bedrag aan over. Ook rekent de Belastingdienst de opgebouwde bedragen niet tot je eigen vermogen en betaal je dus geen vermogensrendementsheffing over je aanvullend pensioen.

4. Bereken je einddatum

Ga je voor banksparen? Dan moet je een einddatum te kiezen. Meestal is deze einddatum de datum waarop je verwacht met pensioen te gaan. Maar hou er wel rekening mee dat je misschien eerder met pensioen gaat. En als je eerder met pensioen wilt gaan, dat je over een langere periode uitkeringen ontvangt en dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van het bedrag. Omdat het saldo vastligt tot de afgesproken datum, kun je tussentijds niet het geld opnemen. Doe je dat wel, dan betaal je meer revisierente aan de Belastingdienst en komen er bankkosten bij.

Benieuwd naar je pensioenleeftijd? Deze kun je checken op de website van SVB.

5. Hou rekening met jaarruimte en reserveringsruimte

Je hebt alleen belastingvoordeel als je jaarruimte (en reserveringsruimte) hebt. Jaarruimte is het maximale bedrag dat je in een jaar aan inleg en premies voor een lijfrenteproduct mag aftrekken van de belasting. Per jaar mag je je inleg op de pensioenspaarrekening aftrekken tot maximaal je jaarruimte. Heb je daarnaast reserveringsruimte? Dan geeft dat je extra aftrek.

Misschien gebruik je in een jaar tijd niet al je jaarruimte. Het totaal van deze ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar is je reserveringsruimte. Dit geeft je in een jaar extra aftrek naast de jaarruimte. Dit bedrag kun je storten op je bankspaarproduct (je pensioenrekening).

Om te weten hoeveel je dit jaar mag sparen heb je je inkomen en pensioengegevens nodig. Als het gaat om het jaar 2018 heb je nodig:

– Jaaropgave 2017

– Pensioenoverzicht 2017

– Belastingaangifte 2017

6. Let op, in 2017 mocht je in totaal 940 euro belastingvrij sparen

Het maximumbedrag voor pensioensparen was in 2017 940 euro. Je krijgt een belastingvermindering van 30%. Vermeld dit voor 31 december op je belastingaangifte. Je kunt dus maximaal 940 euro krijgen. Stel dat je dus effectief voor dat bedrag aan pensioensparen doet, dan hoef je zo’n 282 minder aan belasting te betalen.

Vind hier onze tips voor een goed pensioen

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?