Vergeten Pensioenen

Vergeten pensioenen, hoe zit het nu eigenlijk?

Ja, het is misschien een beetje een gekke term, maar vergeten pensioenen bestaan echt. Wat veel mensen niet weten, is dat ze hun pensioenen jaarlijks aan moeten vragen. Duizenden mensen vergeten dit, waardoor alleen al de drie grootste pensioenfondsen van ons land volgens het AD al 350 miljoen euro aan nooit opgevraagde pensioenen hebben liggen. Stel je voor dat er nog geld op jou ligt te wachten. Een extraatje zou toch heerlijk zijn?
pensioen afkopen

Pensioen afkopen: Wanneer kan dat?

Pensioen afkopen: wanneer mag het wel en wanneer niet? En is het wel slim om je pensioen af te kopen? Kandoor helpt je op weg.
mijnpensioenoverzicht

Hoeveel is mijn pensioen? 6 Tips voor MijnPensioenoverzicht [Handig]

Je pensioen cool? Dat valt te bezien. Blogger Georges probeert het zo cool mogelijk te maken en vertelt je de top 5 tools in mijnpensioenoverzicht.nl. Deze vijf dingen moet je weten over mijnpensioenoverzicht.nl.
arbeidsongeschikt en pensioen

Arbeidsongeschikt en pensioen: gaat dat samen?

Als je werkt, krijg je salaris. Meestal bouw je dan ook pensioen…
scheiden

7 punten waar je aan moet denken als je gaat scheiden

/
Jij en je partner besluiten te scheiden. Een vervelende gebeurtenis. En er moet ook nog veel geregeld worden.. Kandoor zet zeven punten voor je op een rij om je te helpen bij het regelen van je scheiding.
inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting. Een handig overzicht van wat er veranderd is!

Vanaf januari 2017 zijn er een aantal wijzigingen in de berekening van de inkomstenbelasting doorgevoerd. Deze zijn van invloed op de hoeveelheid belasting die je betaalt of terugkrijgt. Kandoor pakt de belangrijkste wijzigingen eruit.
verkiezingen

Verkiezingen: welke partij is goed voor jouw portemonnee?

/
Bijna 15 maart! De verkiezingen komen eraan. Welke partij is nu goed voor jouw portemonnee? Blogger Jeroen Sturing zet voor Kandoor.nl de belangrijkste financiële standpunten op een rij.
AOW-leeftijd

AOW-leeftijd, hoe werkt het?

/
De AOW-gerechtigde leeftijd blijft veranderen. Niet zo lang geleden was het nog 65 jaar, nu moet je doorwerken tot je AOW-leeftijd (richting 67 jaar) en vanaf 2022 komt daar nog een kwartaal bij. Tenminste.. zoals het er nu naar uitziet. De pensioenleeftijd is een belangrijk punt is in de verkiezingen van maart.. Daarom stelde ik mezelf de vraag: hoe werkt de AOW-leeftijd?
Uitbetaling AOW

Uitbetaling AOW, hoe zit dat eigenlijk?

/
"Over mijn AOW: is de uitkering aan het eind van de maand bedoeld voor die maand of voor de daaropvolgende maand?" Kandoor denkt mee.
AOW

Automatisme is geen AOW-beleid

/
Soms bevalt de werkelijkheid niet. Zoals: omdat we ouder worden, moeten we langer werken. Eigenlijk hebben we de eerste horde nog best soepel genomen. Twee jaar erbij, dat moest dan maar. Niet van harte natuurlijk. En bovendien in een tijd dat het aantal werklozen snel opliep. Nog pijnlijker...
arbeidsverleden

Zoek je naar je arbeidsverleden?

/
Hoe kan ik mijn arbeidsverleden en pensioen in kaart brengen? Net als Indiana Jones gaan we op ontdekkingsreis en vinden we hopelijk de verloren schat waar we naar aan het zoeken zijn. Hierbij een aantal tips hoe je ‘vergeten’ pensioenopbouw boven water kunt halen.
aow-gat

3 opties om je AOW-gat op te vullen

/
Stel: volgende maand word je 65. Je hebt je hele leven hard gewerkt en ging ervan uit dat je op je 65ste met pensioen zou gaan. Maar wacht eens... De AOW leeftijd is verhoogd. In dat geval moet je wachten tot je 65 jaar en 9 maanden bent. Dit heet een AOW-gat. Kan je nu alsnog met pensioen? En wat zijn de opties?
trump gevolgen

Trump for president: wat zijn de gevolgen?

/
De overwinning van Trump als president zagen we net zo goed aankomen als een ninja in een mistbank. Maar het begint langzaam te wennen. Daarom stel ik mijzelf de vraag: wat voor effect heeft president Trump op Nederland en met name op ons pensioen?
nabestaandenpensioen

Recht op het nabestaandenpensioen van mijn zus?

/
Normaal gesproken heb je als partner recht op nabestaandenpensioen. Maar wat als je situatie net iets anders is? Zussen Els en Kim, bijvoorbeeld, woonden samen. Dan overlijdt Kim. Heeft Els recht op het nabestaandenpensioen? Blogger Jeroen Sturing zocht het uit.
buitenland AOW

Verhuist mijn AOW-pensioen mee naar het buitenland?

/
Je bent met pensioen en gaat verhuizen naar het buitenland. Naar een plek onder de zon of jouw droomland. Maar… dat kán gevolgen hebben voor je AOW. En als je een partner hebt, kan dat ook gevolgen hebben voor je partnertoeslag. Waar je rekening mee moet houden? Kandoor.nl zet het voor je op een rijtje.
pensioenopbouw

Een basisles pensioenopbouw

/
Hoe werkt pensioen eigenlijk? En hoe bereken je je eigen pensioen? Econoom Georges neemt je mee op pensioenreis. Een basisles pensioenopbouw.
bijverdienen naast je AOW

Bijverdienen naast je AOW, wat zijn de gevolgen?

/
De hele dag televisiekijken of wat aanrommelen in de schuur is niet aan ons allemaal besteed. Of misschien heb je wel extra inkomen nodig naast pensioen? Sommige mensen zouden na hun pensioen best nog wel iets willen bijverdienen. Heeft het invloed op de hoogte van je inkomen of gevolgen voor je loonheffing?
wezenpensioen Anw

Voor de zekerheid: over het wezenpensioen

/
'Wat is er voor mijn zoontjes geregeld als zowel ik als mijn partner overlijden?' Vervelende vragen waar je liever niet over wil nadenken, maar waarop iedere ouder het antwoord wel zou moeten weten. Kandoor.nl dook daarom voor jou in het wezenpensioen van de overheid, dan hoef je het zelf niet meer uit te zoeken. Een handig overzicht.

Dus zó werkt de dekkingsgraad!

/
De dekkingsgraad komt vaak voor in het nieuws. Wat stellen die pensioendekkingsgraden nou precies voor? En waarom zijn ze zo belangrijk?
emigreren duitsland

Verhuizen naar Duitsland: gevolgen van emigreren voor pensioen

/
Stel je besluit te gaan verhuizen naar Duitsland. Wat zijn dan de gevolgen van emigreren voor pensioen en andere financiële zaken?
korten pensioen

Over het korten van pensioenen

/
Mijn tante vroeg: "Georges, waarom wordt mijn pensioen gekort?" Dit lijkt een simpele vraag, maar er gaat meer schuil achter dit vraagstuk. Ik zal kort even terugkomen op wat een dekkingsgraad is, om vervolgens uit te leggen waarom de pensioenen moeten korten.
penskoen als overlijden

Pensioen bij overlijden, wat gebeurt er dan?

/
Ik betaal elke maand pensioenpremie. Wat gebeurt er met mijn pensioeninleg als ik overlijd? Kandoor legt uit: wat gebeurt er met je opgebouwde pensioen bij overlijden?
dubbel belasting betalen

Pensioen uit het buitenland: betaal je dan dubbel belasting?

/
Gewerkt in het buitenland is pensioen uit het buitenland. Betaal niet dubbel belasting. Hoe dat werkt? Kandoor.nl vertelt!
wat is mijn AOW-leeftijd

Veelgestelde vraag: wat is mijn AOW-leeftijd?

/
'Wat is mijn AOW-leeftijd?' is een veelgestelde vraag op Kandoor.nl. Jarenlang kon men met 65 jaar met pensioen. De AOW is verschoven van 65 jaar naar 'jouw AOW-leeftijd'. In dit blog lees je meer over jouw AOW-leeftijd.
AOW verzorgingstehuis

Gevolgen van ziekte voor AOW

/
Stel u of uw partner wordt ziek, terwijl u allebei AOW ontvangt. Mogelijk woont u daardoor niet meer op hetzelfde adres. Wat gebeurt er dan? Wat zijn de gevolgen van ziekte voor AOW?
pensioen en ww

Bouw je pensioen op tijdens WW?

/
Je komt in de WW terecht. Hoe zit het dan eigenlijk met je pensioen? Deze vraag komt regelmatig terug bij Kandoor.nl. Tijd om er een blog aan te wijden!
factor A

Ooh dat is een factor A!

/
Factor A: is het een nieuwe zonnebrandfactor? Of net zoiets als de X-factor? Nope! Iedereen die pensioen opbouwt heeft een factor A. Een vage term, die eigenlijk heel duidelijke informatie geeft. Kandoor legt uit.
gekort op ww

Gekort op ww doordat ik pensioen ontvang?

/
Meerdere uitkeringen kunnen elkaar bijten. Daarom is het niet zo gek dat er op Kandoor.nl regelmatig wordt gevraagd: “Word ik gekort op ww als mijn pensioen ingaat?”
bijzonder partnerpensioen

Partnerpensioen na echtscheiding

/
Heb je recht op partnerpensioen na echtscheiding? Goede vraag die we een paar dagen terug op Kandoor.nl gesteld kregen. Lees nu het antwoord van meedenker Daniëlle.
pensioen berekenen

pensioen uitruilen: Waarom je je partnerpensioen niet kan optellen bij je eigen pensioen

/
Je gaat met pensioen en krijgt de keuze voor het uitruilen van je partnerpensioen. Als je alleenstaand bent, dan is die keuze snel gemaakt. Maar maak niet direct een vreugdesprongetje; je partnerpensioen kun je niet één op één optellen bij je eigen pensioen. Waarom niet? Kandoor.nl licht toe.
pensioenwaarde waardeoverdracht

Wanneer is het slim om voor waardeoverdracht te kiezen?

/
Yeah! Een nieuwe baan, te gek! Dan ontvang je een brief van je pensioenfonds met een formulier voor waardeoverdracht. Wanneer is het slim om voor waardeoverdracht te kiezen?
ziektewet pensioen

Bouw je pensioen op tijdens ziektewet?

/
Je werkt en je wordt ziek. Heel vervelend, natuurlijk. Helemaal als het wat langer duurt. Het is verstandig om wat zaken na te kijken. Zoals: 'Wat gebeurt er met je pensioen als je in de ziektewet komt?'
keuze partnerpensioen

Hoe kies je het juiste partnerpensioen?

/
Ga je met pensioen? Dan moet je misschien ook een keuze maken voor het partnerpensioen. Hoe maak je een slimme keuze voor het partnerpensioen? Kandoor.nl denkt met je mee.
minder pensioen

Minder pensioen dan een ander, waarom?

/
Je praat met een oud-collega en wat blijkt? Je krijgt minder pensioen dan hij! En je zus heeft een hogere AOW. Waarom heeft een ander een hoger pensioen dan jij? Kandoor vertelt.
bezig zijn met pensioen

Pensioenhack #1 | Vanaf wanneer moet ik bezig zijn met pensioen?

/
Als ik van Utrecht naar huis fiets kom ik langs een boerderij waar langs de weg een Pinterestig bordje hangt waarop staat: ‘Gratis Mest’. Dat triggert mij op 2 manieren, positief (want: gratis) en negatief (want: mest). Terwijl ik verder fiets zit ik er over na te denken.
financiele planning

Drie manieren om inzicht in pensioen en financiën te krijgen

/
Ik heb ontslag gekregen en wil heel graag dat iemand met me meekijkt om een goed inzicht in pensioen en financiën te krijgen. Kan dat via Kandoor.nl?
pensioen en overlijden

Pensioen bij scheiding: wat gebeurt er na overlijden?

/
"Ik ben gescheiden. Mijn pensioen is over de huwelijkse periode verdeeld tussen mij en mijn ex-partner. We krijgen dus ieder de helft van elkaars pensioen. Wat gebeurt er met het geld als mijn ex-partner overlijdt?"
kind in huis financiële gevolgen

Iemand in huis nemen - gevolgen voor pensioen of AOW?

/
Wij willen, om onze dochter te helpen, haar in huis nemen nu haar relatie op springen staat. Kunnen we dit doen zonder gevolgen voor pensioen of AOW?

Vervroegd pensioen opnemen, kan dat?

/
Ik heb 25 jaar pensioen opgebouwd en dreig nu inkomensloos te raken. Is er een mogelijkheid om het in mijn pensioenfonds opgebouwde vermogen eruit te halen?
nieuwe partner partnerpensioen

Partnerpensioen en een nieuwe partner: kan dat?

/
Je ontvangt partnerpensioen. Nu ga je opnieuw samenwonen of trouwen. Heb je nog recht op het partnerpensioen? Kandoor.nl geeft het antwoord op jouw vraag.
maleisie wonen pensioen

Ziektekostenverzekering en pensioen in het buitenland: hoe werkt dat?

/
Stel je wilt in Maleisië gaan wonen. Wat gebeurt er dan met je ziektekostenverzekering en je (AOW) pensioen in het buitenland?
vergeten pensioen terugvinden

Hoe kom ik er achter hoeveel pensioen ik krijg?

/
Op Kandoor.nl krijgen we heel veel verschillende vragen. Een vaak terugkerende vraag is of wij weten hoeveel pensioen iemand krijgt. Of hoe je erachter kunt komen wat de hoogte van je pensioen is.
te laag pensioen

Te weinig pensioen? Check of je recht hebt op de AIO!

/
Oei, je pensioen is wel heel erg laag.. Dat had je niet verwacht! Op Kandoor komen we vaak (aanstaande) gepensioneerden tegen die teleurgesteld zijn in het bedrag dat ze (gaan) ontvangen. In sommige gevallen heb je recht op een AIO of een andere aanvulling.

Met pensioen en vakantiegeld: hoe zit dat?

/
Mei en juni zijn traditioneel de maanden waarin vakantiegeld wordt uitgekeerd. Maar hoe zit het nou met pensioen en vakantiegeld?
goed pensioen

14 tips voor een goed pensioen 

/
Natuurlijk heb je niet 100% invloed op je oudedagvoorziening. Maar er zijn wél een aantal dingen die jij kan doen of moet weten! Kandoor geeft je 7 tips die helpen bij een goed pensioen.

Mijn pensioen uit België?

/
Op Kandoor.nl krijgen we elke dag interessante vragen. Zo ook…
werken naast pensioen

Werken naast pensioen - mag dat?

/
Ga je met pensioen? Dan is vast één van je vragen: mag ik werken naast mijn pensioen? Daarom, beste (bijna) gepensioneerden, hierbij het antwoord. Om je een beetje wijzer te maken.
Eerder met pensioen

Eerder met pensioen in 6 stappen

/
Je bent 60+ en je krijg een opmerking van je werkgever: "Lijkt het je niet fijn om minder te werken? Zou je misschien eerder met pensioen willen gaan? Enerzijds lijkt het je wel wat, een paar uur minder werken of zelfs helemaal stoppen. Anderzijds weet je ook dat je AOW steeds maar wordt uitgesteld. En je pensioen… Ja, hoe zit dat eigenlijk?