Bouw je pensioen op tijdens ziektewet?

Je werkt en je wordt ziek. Heel vervelend, natuurlijk. Helemaal als het wat langer duurt. Misschien staat je hoofd er niet helemaal naar, maar het is wél verstandig om een paar financiële zaken na te kijken. Op Kandoor.nl komen daarom regelmatig vragen binnen over ziek worden en je pensioen: ‘Wat gebeurt er met je pensioen als je in de ziektewet komt?’

Vragen die andere mensen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb je een vraag over je pensioen? Stel je vraag gratis op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je vrijwillig, en daarom gratis, op weg.

ziektewet
Photo provided by Pexels.com

In dienst en in de ziektewet

Als je in dienst bent en je wordt ziek, dan kom je in de ziektewet. Dit betekent dat je je loon doorbetaald krijgt door je werkgever, zolang je ziek bent en in dienst bent. Als je in dienst bent en je bouwt pensioen op (wat in de meeste gevallen wel zo is), dan gaat ook je pensioenopbouw door tijdens de ziektewet. Pensioen bouw je op doordat er premie wordt betaald: jij betaalt zelf een deel, en je werkgever betaalt ook een deel. Je werkgever betaalt voor jou de premie aan je pensioenfonds.

Ziekte tijdens de eerste twee jaar

De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar ‘de tijd’ hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk. In de meeste gevallen werkt het zo: In het eerste jaar krijg je 100 procent uitbetaald, vanaf het tweede ziektejaar 70 procent. Let op: omdat je pensioenopbouw gebaseerd is op je loon, is je pensioenopbouw dan ook 30 procent lager.

Sommige pensioenfondsen hebben daar een vergoeding voor. Zij vullen dan deze 30 procent aan vanuit het pensioenfonds, zodat je wel een volledig pensioen blijft opbouwen tijdens de ziektewet. Dit doen ze omdat je daar premie voor hebt betaald. Je bent er dan als het ware voor verzekerd via je pensioenfonds. Kom jij in het tweede ziektejaar? Vraag dan eens bij jouw pensioenfonds na hoe het zit met jouw pensioenopbouw.

Als je contract afloopt

Ben je in dienst, word je ziek en loopt je contract af? Dan vraagt je werkgever een ziektewetuitkering aan bij het UWV. Het UWV kijkt dan of je recht hebt op een uitkering en hoe ze je kunnen helpen met begeleiding om weer te re-integreren.

Let wel op: als je contract is afgelopen en je in de ziektewet komt via het UWV, dan wordt er geen premie meer betaald aan je pensioenfonds. Je bouwt dan ook geen pensioen op. Wil je dat wel? Neem dan contact op met je pensioenfonds, leg je situatie voor en vraag naar de mogelijkheden.

Na twee jaar nog niet beter?

Ben je in dienst maar na twee jaar nog niet beter? Dan word je gekeurd door het UWV. Je komt dan mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Het hangt uiteraard af van je situatie, maar je dienstverband stopt dan mogelijk. En daarmee ook je pensioenopbouw. Neem bij een verandering, zoals een overgang van de ziektewet naar de WIA, altijd even contact op met je pensioenfonds, omdat je pensioenfonds misschien wel een regeling heeft bij arbeidsongeschiktheid. Zij kunnen je vertellen of je daar iets voor moet aanvragen.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen/-verzekeraars:

Blijf niet rondlopen met je vragen!

De gidsen van Kandoor zijn deskundige financiële professionals. In hun vrije tijd denken zij persoonlijk en online mee met vragen over geldzaken. Bekijk ook eens ons pensioen totaaloverzicht voor al je pensioenvragen!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?