Te weinig pensioen? Check of je recht hebt op de AIO!

Je gaat met pensioen en wat blijkt? Het pensioen is wel heel erg laag. Dat had je niet gedacht! Op Kandoor komen we vaak (aanstaande) gepensioneerden tegen die teleurgesteld zijn in het bedrag dat ze (gaan) ontvangen. Begrijpelijk. In sommige gevallen heb je recht op een AIO of een andere aanvulling.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

AIO AOW aanvulling

Photo by Brett Sayles from Pexels

Waar staat AIO voor?

AIO staat voor ‘aanvullende inkomensvoorziening ouderen’. Eigenlijk betekent dit een soort bijstand voor ouderen, want: iedereen in Nederland heeft recht op een minimuminkomen. Je hebt er volgens de SVB recht op als:

  • je in Nederland woont;
  • jouw inkomen lager is dan het vastgestelde minimuminkomen;
  • je niet te veel eigen vermogen hebt.

Als je minder AOW ontvangt 

Als je geen volledige AOW hebt, doordat je niet alle jaren in Nederland hebt gewerkt en gewoond, dan is de kans groter dat je recht hebt op deze aanvulling. Ook mensen die getrouwd zijn en voorheen recht zouden hebben op AOW met partnertoeslag, hebben een grotere kans om in aanmerking te voor een AIO.

Wanneer krijg ik een AIO-aanvulling?

Vraag de AIO aan als je ongeveer twee maanden voor je AOW zit. Op dat moment weet je voldoende over je inkomen vanaf je AOW-leeftijd. Ben je al met AOW maar wil je toch nog de aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen aanvragen? Neem dan alsnog contact op met de SVB om te kijken naar jouw mogelijkheden.

Op de SVB-site kun je zelf berekenen of je recht hebt op een AIO.

Hoeveel AIO krijg ik? AIO-bedragen vanaf 1 juli 2022!

De hoogte van je AIO-aanvulling, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met je inkomsten en je woonsituatie. Hieronder staan de maximale netto bedragen die je kunt ontvangen.

Situatie Bedrag Vakantie geld Totaal
Je woont alleen €1.164,39 €61,28 €1.225,67
Je woont met je partner €1.577,34 €83,02 €1.660,36
Je hebt een partner die zelf geen AIO heeft €788,67 €41,51 €830,18
Je hebt geen partner en verblijft in een verpleeghuis €363,75 €19,14 €382,89
Je partner verblijft in een verpleeghuis €363,75 €19,14 €382,89
Jij en je partner verblijven in een verpleeghuis €590,61 €31,08 €621,69

Heb je een partner? Dan is dit het bedrag dat je samen krijgt.

Geen recht op AIO?

Check dan eens:

  • de bijzondere bijstand
  • inkomensondersteuning

Bijzondere bijstand

Als je plotseling een extra uitgave moet doen, kun je soms een extra vergoeding van je gemeente krijgen. Deze vergoeding heet ‘bijzondere bijstand’. Neem voor informatie over bijzondere bijstand contact op met je gemeente. Het verschilt namelijk per gemeente of je bijzondere bijstand krijgt en hoeveel.

Bijzondere bijstand: Waar heb je recht op bij een laag inkomen?

Inkomensondersteuning 

De inkomensondersteuning is een extra bedrag boven op je AOW-pensioen. Hoeveel inkomensondersteuning AOW je krijgt, hangt af van het aantal jaren dat je AOW-pensioen hebt opgebouwd. Per 1 juli 2022 is de inkomensondersteuning AOW maximaal € 26,38 bruto per maand. (Dit is gelijk aan de inkomensondersteuning vanaf 1 januari 2022.)

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.