“Ik lig in scheiding. Mijn pensioen wordt over de huwelijkse periode verdeeld tussen mij en mijn ex-partner. We krijgen dus ieder de helft van elkaars pensioen. Wat gebeurt er met het geld als mijn ex-partner overlijdt?”

Aan overlijden denken we over het algemeen niet graag. Maar soms is het nodig. In het geval van een scheiding en je pensioen, bijvoorbeeld. Deze vraag is gesteld op Kandoor.nl. Wij delen hierbij graag het antwoord met jou.

Zit jij met een situatie en heb je een financiële vraag?
Stel je vraag op kandoor.nl.
Samen weten we meer!

scheiding en overlijden
Photo provided by Pexels.com

Als je in scheiding ligt, dan geldt het volgende voor jou:

Ben je gescheiden na 1995? Dan valt je scheiding onder de ‘wet verevening pensioenrechten bij scheiding’. Dit betekent dat je ex-partner recht heeft op de helft van het door jou opgebouwde pensioen over de huwelijkse periode. Van deze regel kan worden afgeweken, door een andere verdeling te kiezen. 70 procent tegenover 30 procent bijvoorbeeld. Of je ziet af van het opgebouwde pensioen van je ex-partner. Zolang je geen afspraken maakt bij de echtscheiding over het pensioen, blijft de verdeling fifty-fifty.

Het pensioenfonds keert uit aan je ex-partner

Meld je je scheiding binnen twee jaar bij je pensioenfonds? Dan verdeelt het pensioenfonds het geld voor jullie en keert het ook rechtstreeks aan jullie beide uit. De uitkering start op het moment dat degene die pensioen heeft opgebouwd, met pensioen gaat. Staat het pensioen dan niet op je eigen naam als ex-partner? Nee. Je ontvangt het pensioen van je ex-partner zolang je ex-partner het pensioen ontvangt.

Jouw eigen pensioen en verdeling bij overlijden

Is jouw pensioen verdeeld, krijg je het uitgekeerd en komt je ex-partner te overlijden? Vanaf het moment van overlijden krijg je zelf weer het hele pensioenbedrag overgemaakt. Het geld dat je zelf hebt opgebouwd, komt dus bij je terug.

Het pensioen van je ex-partner en overlijden

Ben je de ex-partner en krijg je een pensioen van je ex uitgekeerd? Op het moment dat je ex-partner overlijdt, stopt het pensioen dat je via hem of haar ontvangt. Vaak heeft een pensioenfonds ook een nabestaandenpensioen of partnerpensioen in de pensioenregeling opgenomen. Ook als ex-partner kun je hier recht op hebben. Overlijdt je ex-partner? Dan heb je dus mogelijk recht op een (deel van het) nabestaandenpensioen. Informeer bij het pensioenfonds of je ergens recht op hebt.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag! Je krijgt direct antwoord in onze chat! 

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 231 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog