Je hebt op meerdere plekken gewerkt. Hierdoor heb je verschillende kleine pensioenen opgebouwd. Nu wil je bijvoorbeeld een bedrijfje opzetten waar je geld voor nodig hebt. Wellicht vraag je je af: kan ik mijn pensioen eerder laten uitbetalen? Kandoor helpt je op weg met het antwoord in dit artikel over pensioen afkopen. Let op! In 2019 verandert de wet over afkoop!

Heb je een vraag over jouw pensioen? Stel je vraag op Kandoor.nl.

pensioen afkopen
Photo provided by Pexels.com

Pensioengeld eerder ontvangen

Je pensioen is bedoeld als inkomen voor later als je je pensioenleeftijd bereikt. Eigenlijk is het dus niet de bedoeling om je pensioen eerder te laten uitbetalen. Over het algemeen is dit daarom ook niet mogelijk. In sommige situaties kan dit wel. Dit heet het afkopen van je pensioen. Een afkoop van je pensioen wordt aangeboden vanuit je pensioenfonds. In principe kun je dus niet zelf een afkoop aanvragen, maar … even informeren naar de opties kan altijd.

Let op! Veranderingen vanaf 2019

Vanaf 1 januari 2019 veranderen de regels rondom kleine opgebouwde pensioenen. Dit komt omdat veel mensen vaker wisselen van baan dan 20 jaar geleden en via verschillende werkgevers pensioen opbouwen. Dit betekent ook dat veel mensen veel verschillende pensioentjes overal en nergens hebben. Misschien jij ook wel!

Pensioenuitvoerders mogen in 2018 kleine pensioenen nog afkopen. Vanaf komend jaar wijzigt dit:

Nieuwe baan? Je kleine opgebouwde pensioen gaat automatisch met je mee.
Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen met ingang van 2019 pensioenen tussen de € 2 en € 474,11 euro per jaar, automatisch bij elkaar optellen in plaats van deze uit te keren. Hierdoor bouwen mensen met kortstondige dienstverbanden meer pensioen op. Dit geldt alleen als je in je nieuwe baan weer ergens pensioen opbouwt. Je ontvangt dan bericht van je pensioenfonds. Bouw je geen pensioen meer op? Dan blijft je kleine opgebouwde pensioen staan.

Minder dan €0,17 opgebouwd per maand? Dit bedrag komt te vervallen.
Heel kleine pensioenen van minder dan € 2 euro per jaar (ofwel € 0,17 per maand) kunnen komen te vervallen na 2018. Dit komt doordat deze hele kleine pensioenen in verhouding zorgen voor hoge administratiekosten. Wil je niet dat jouw heel kleine pensioen vervalt? Neem dan contact op met je pensioenfonds.

Hoe weet je of je ergens een heel klein pensioen hebt opgebouwd?

Niet iedereen weet of ze ergens nog een klein pensioen hebben. Wil jij dit graag weten? Dit kan je zelf makkelijk nagaan.

Doe de check:

  1. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl en zie direct waar je een klein pensioentje hebt opgebouwd van minder dan € 2 per jaar.
  2. Heb je ergens een pensioen van minder dan € 2 per jaar opgebouwd? Neem dan contact op met het pensioenfonds waar je dit pensioen hebt opgebouwd. 
  3. Vraag je pensioenfonds of jouw heel kleine pensioen komt te vervallen vanaf 1 januari 2019.
  4. Zo ja, vraag je pensioenfonds wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld om het te laten uitbetalen, of om het samen te voegen met je pensioen dat je nu opbouwt (als je op dit moment werkzaam bent).

Direct contact opnemen met jouw pensioenfonds?

We hebben een aantal pensioenfondsen voor je erbij gezocht. Klik op de button en ga direct naar de contactpagina:

     

Wanneer pensioen afkopen?

Je pensioen afkopen kan wanneer je pensioenfonds je benadert onder de volgende vier voorwaarden:

  1. Als je pensioen lager is dan de wettelijke afkoopgrens (€ 474,11 in 2018);
  2. Er heeft geen waardeoverdracht plaatsgevonden de afgelopen twee jaar.
  3. Als je langer dan twee jaar uit dienst bent gemeld bij het bedrijf via waar je pensioen hebt opgebouwd.
  4. Na deze twee jaar moet de pensioenuitvoerder jou binnen zes maanden informatie verstrekken over de afkoop en de afkoop binnen deze zes maanden uitvoeren.

Het pensioenfonds maakt via een brief aan jou bekend of je in aanmerking komt voor het afkopen van je pensioen. Zelf kun je hier ook naar informeren bij je pensioenfonds. Zij kijken dan of je aan de voorwaarden voldoet en of zij akkoord gaan met een afkoop.

Is pensioen afkopen slim?

Of je pensioen afkopen slim is? Dat hangt allereerst af van de hoogte af van de afkoop die je krijgt. Een pensioenfonds bepaalt jouw afkoopbedrag. De hoogte van je afkoopbedrag hangt in veel gevallen af van:

  • de levensverwachting van iemand uit jouw geboortejaar;
  • je huidige leeftijd.

Een voorbeeld: je pensioen ontvang je bij jouw pensioenfonds vanaf 67 jaar. En stel dat men gemiddeld overlijdt op 85 jarige leeftijd. Dat betekent dat het pensioenfonds 18 jaar lang je pensioen uitbetaalt. Als je 150 euro op jaarbasis hebt opgebouwd, dan is dat 18 keer 150 euro = 2700 euro. Dus je afkoopsom is ook rond de 2700 euro. Maar ben je nog maar 25 jaar oud? Dan is de kans kleiner dat je 67 jaar wordt, dan wanneer je al 64 jaar bent. Je hebt immers meer jaren te overbruggen om nog 67 jaar te worden, en de pensioenleeftijd dus niet haalt. Daarom is een afkoop voor een jonger persoon vaak lager.

Belasting over je afkoop

Daarnaast betaal je in één keer belasting over je afkoop. Het belastingtarief is hoger als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Ook kan een afkoop invloed hebben als je toeslagen ontvangt, zoals zorgtoeslag. Dit komt omdat de hoogte van je toeslag gebaseerd is op je jaarinkomen. En dat is hoger als je een afkoop ontvangt.

De afkoopgrens

Elk jaar verandert de hoogte van de afkoopgrens. In 2018 moet je pensioen dus lager zijn dan €474,11 bruto op jaarbasis. De hoogte van je pensioen zie je terug op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO), op de ‘mijn-omgeving’ van je pensioenfonds of op www.mijnpensioenoverzicht.nl van de overheid. Op deze website log je in met je DigiD.

 Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat! 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 217 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog