Navigatie overslaan

Partnerpensioen: alles wat je moet weten

Foto van auteur Suzanne van Remmen door Suzanne van Remmen||7.400 x gelezen

Als je met pensioen gaat, krijg je verschillende keuzes voor je kiezen. Eén daarvan is de keuze voor het partnerpensioen. Wanneer kies je voor een partnerpensioen? En wat zijn de redenen om voor een hoger of lager partnerpensioen te kiezen?

partnerpensioen - knuffelend koppel
Foto door Kampus Production (Pexels)

In dit blog lees je:

  • Wat is een partnerpensioen?
  • Hoe werkt het partnerpensioen?
  • Wat is het verschil tussen opbouwbasis en risicobasis?
  • Hoe werkt uitruilen van dit pensioen?
  • Wat zijn de gevolgen van echtscheiding voor je het pensioen van je (ex-)partner?

Wat is het?

Partnerpensioen is het pensioen dat jouw partner ontvangt nadat jij bent overleden. Je kunt overlijden vóór je pensioendatum of erna. In beide gevallen kan er een partnerpensioen worden uitgekeerd. In sommige pensioenregelingen wordt het ook wel nabestaandenpensioen genoemd.

Er zijn belangrijke voorwaarden, want elke pensioenregeling heeft zijn eigen regels over het nabestaandenpensioen. Om dit precies na te gaan, kijk je op je laatste Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daar staat de hoogte van de pensioenen vóór en ná je pensioendatum vermeld. Of je logt in op Mijn Pensioenoverzicht om ook oude opgebouwde rechten te kunnen zien.

Hoe meld ik mijn partner aan of af bij mijn pensioen?

Partnerpensioen vóór je pensioendatum

Bij veel pensioenuitvoerders ben je tijdens je werkende leven ‘verzekerd’ voor het partnerpensioen. Dus mocht je overlijden voordat je pensioen is ingegaan? Dan heeft je partner waarschijnlijk recht op een maandelijkse uitkering. 

Je partnerpensioen kan tijdens je werkzame leven op twee manieren zijn ingericht:

  1. Op opbouwbasis: Dan bouw je een vaste spaarpot op voor je partnerpensioen. Stop je met opbouwen, omdat je bijvoorbeeld uit dienst gaat en niet meer aan een pensioenregeling meedoet, dan houd je recht op het nabestaandenpensioen dat tot op dat moment is opgebouwd. 
  2. Op risicobasis: Dit is een tijdelijke verzekering voor je partnerpensioen. Dat werkt op dezelfde manier als een schadeverzekering: zolang je premie betaalt, zijn de nabestaanden bij overlijden verzekerd van een nabestaandenpensioen. Dus als je overlijdt op het moment dat je in loondienst bent, ontvangt jouw partner een uitkering.  Ga je uit dienst, met pensioen of is sprake van echtscheiding? Dan vervalt de dekking voor nabestaandenpensioen. En krijgt jouw partner na jouw overlijden niets.

Klik hier op jouw pensioenfonds:

Partnerpensioen ná je pensioendatum

Als je overlijdt ná je pensioendatum dan krijgt jouw partner alleen dit pensioen als sprake is van  dit pensioen op opbouwbasis. De hoogte van het partnerpensioen is vaak gebaseerd op de hoogte van je eigen pensioen vanaf je pensioendatum. Krijg jij vanaf je pensioendatum 700 euro pensioen per maand? En is het partnerpensioen bijvoorbeeld 50 procent? Dan ontvangt je partner 350 euro pensioen als jij overlijdt.

Pensioen uitruilen

Je pensioenfonds geeft je mogelijk de keuze om je partnerpensioen uit te ruilen. Er moet dan wel sprake zijn van een partnerpensioen op opbouwbasis want met een partnerpensioen op risicobasis kan dit niet. Ook hangt het af van je pensioenregeling op welke manieren dit kan. Je hebt twee mogelijkheden:

Een hoger eigen pensioen en dus een lager partnerpensioen: heb je een partnerpensioen op opbouwbasis? Dan heb je mogelijk de keuze om je partnerpensioen geheel of deels in te ruilen voor een hoger eigen pensioen. Dit betekent dat je zelf meer geld per maand krijgt. Je partner krijgt bij overlijden minder, of helemaal niets.

Een lager eigen pensioen, in ruil voor een partnerpensioen: het kan zijn dat je geen partnerpensioen hebt opgebouwd in jouw pensioenregeling. Of dat het partnerpensioen te weinig is. Dan geeft je pensioenfonds of -verzekeraar mogelijk de keuze om een deel van je eigen pensioen uit te ruilen voor een partnerpensioen. De mogelijkheden kunnen per pensioenregeling verschillen. Dus wil je zeker weten wat mogelijk is? Vraag het dan aan je pensioenuitvoerder. 

Partnerpensioen en echtscheiding

Als je gescheiden bent of je beëindigt het geregistreerd partnerschap en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd vóór de scheiding. Je hebt dus geen recht meer op het geld dat na de scheiding is opgebouwd.

Na een echtscheiding houdt je ex-partner recht op het nabestaandenpensioen dat tot de datum van echtscheiding is opgebouwd. Je kunt het opgebouwde nabestaandenpensioen, met instemming van je partner, op de pensioendatum inruilen voor een hoger of eerder ingaand ouderdomspensioen.

Je kunt afwijken van de wettelijke regeling over het pensioen. Dat leg je vast in een echtscheidingsconvenant.

Check, check dubbelcheck

Het is misschien niet zo leuk om na te denken over je overlijden. Maar het is voor de juiste keuze wel slim om te doen. Deze vragen kun je jezelf stellen:

  • Ben ik alleenstaand? Dan heb je dit pensioen niet nodig. Je haalt als alleenstaande het maximale uit je pensioen als je het partnerpensioen uitruilt voor een hoger eigen pensioen.
  • Heb ik een partner? Stel jezelf dan de vraag: welk inkomen heeft mijn partner als ik kom te overlijden? Heeft je partner bijvoorbeeld zelf een goed pensioen? Dan is het pensioen voor je partner misschien niet nodig. Je hebt er misschien meer plezier aan om het uitgekeerd te krijgen zolang jullie samenleven. Heeft je partner een lager of geen pensioen opgebouwd? Dan is het partnerpensioen misschien wel een welkome toevoeging.
  • Wat is mijn levensverwachting? Natuurlijk (en gelukkig) weten we niet wanneer we overlijden. Maar in sommige gevallen kun je wel een inschatting maken. Werden bijvoorbeeld je ouders en voorouders heel oud? Dan is de kans groter dat jij ook langer leeft. Ditzelfde kun je nagaan bij je partner.
  • Wat is het leeftijdsverschil met mijn partner? In de regel leven vrouwen langer dan mannen. En vaak is de vrouwelijke partner jonger dan de man. Heb je een veel jongere vrouwelijke partner? Dan is de kans groter dat zij langer leeft. En dus langer gebruik zou kunnen maken van het partnerpensioen.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.