Partnerpensioen en een nieuwe partner: kan dat?

Je ontvangt al een paar jaar een partnerpensioen omdat je partner is overleden. Nu heb je iemand nieuw ontmoet waar je weer gelukkig mee bent: een nieuwe relatie. Wat fijn en mooi! Mogelijk denk je aan samenwonen of trouwen. Maar.. wat voor gevolgen heeft dit voor het partnerpensioen?

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m gratis en snel in onze chat! 

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

nieuwe relatie partnerpensioen pensioenuitkering
Foto provided by Canva.com

Nieuwe relatie; wat gebeurt er met mijn partnerpensioen?

Ontvang je partnerpensioen en krijg je een nieuwe relatie? Geen zorgen. Bij veel pensioenfondsen blijft het recht hierop bestaan. Dit komt doordat dit pensioen is opgebouwd via je overleden partner. Een nieuwe partner staat hier los van. Dit pensioen is vaak levenslang en in sommige gevallen tot bijvoorbeeld je pensioenleeftijd. Vraag bij je pensioenfonds na hoelang jouw partnerpensioen loopt. Dan weet je het 100 procent zeker!

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:

Partnerpensioen: een extra inkomen als nabestaande

Even dat we elkaar goed begrijpen: Het partnerpensioen is een pensioen bij overlijden. Toch is het fijn dat het bestaat: een partnerpensioen is namelijk een extra inkomen waar je als partner recht op hebt, vanaf het moment dat je partner overlijdt. In principe is het een maandelijkse uitkering. De minimale voorwaarden voor een dergelijk pensioen zijn over het algemeen:

  • dat je partner een partnerpensioen heeft opgebouwd of verzekerd was op het moment van overlijden;
  • en dat je een samenlevingscontract hebt, een geregistreerd partnerschap of getrouwd bent.

O jee, ik ontvang helemaal geen partnerpensioen!

Dit pensioen is vaak automatisch opgenomen in de pensioenregeling. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is dat bekend bij de gemeente. De gemeente geeft dit soort gegevens door aan je pensioenfonds. Hierdoor is je pensioenfonds op de hoogte van je situatie en zullen ze je automatisch een brief sturen.

Soms gebeurt dit niet. Bijvoorbeeld als je in het buitenland woont of als er een verkeerd adres in het systeem van je pensioenfonds staat. Ook kan het zijn dat je als partner niet bekend bent bij het pensioenfonds. Bij een samenlevingscontract moet je namelijk zelf je partner opgeven aan het pensioenfonds. Heb je dus niets ontvangen? Neem dan altijd even contact op met het pensioenfonds om te kijken waar je recht op hebt.

Benieuwd hoe je het juiste partnerpensioen kiest, lees dan hier verder.

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.