Je ontvangt al een paar jaar een partnerpensioen omdat je partner is overleden. Nu heb je iemand nieuws ontmoet waar je weer gelukkig mee bent. Wat fijn en mooi! Mogelijk denk je aan samenwonen of trouwen. Maar.. wat voor gevolgen heeft dit voor het partnerpensioen? 

Extra inkomen als nabestaande

Het pensioen bij overlijden is een pensioen waar je liever niet aan denkt. Toch is het fijn dat het bestaat: een partnerpensioen is namelijk een extra inkomen waar je als partner recht op hebt vanaf het moment dat je partner overlijdt. In principe is het een maandelijkse uitkering. De minimale voorwaarden voor een dergelijk pensioen zijn over het algemeen:

  • dat je partner een partnerpensioen heeft opgebouwd of vezekerd was op het moment van overlijden;
  • en dat je een samenlevingscontract hebt, een geregistreerd partnerschap of getrouwd bent.

nieuwe partner partnerpensioen

Opnieuw verliefd; wat nu?

Ontvang je partnerpensioen en krijg je een nieuwe partner? Geen zorgen. Bij veel pensioenfondsen blijft het recht hierop bestaan. Dit komt doordat dit pensioen is opgebouwd via je overleden partner. Een nieuwe partner staat hier los van. Dit pensioen is vaak levenslang en in sommige gevallen tot bijvoorbeeld je pensioenleeftijd. Vraag bij je pensioenfonds na hoelang jouw partnerpensioen loopt. Dan weet je het 100 procent zeker!

O jee, ik ontvang helemaal geen partnerpensioen!

Dit pensioen is vaak automatisch opgenomen in de pensioenregeling. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is dat bekend bij de gemeente. De gemeente geeft dit soort gegevens door aan je pensioenfonds. Hierdoor is je pensioenfonds op de hoogte van je situatie en zullen ze je automatisch een brief sturen.

Soms gebeurt dit niet. Bijvoorbeeld als je in het buitenland woont of als er een verkeerd adres in het systeem van je pensioenfonds staat. Ook kan het zijn dat je als partner niet bekend bent bij het pensioenfonds. Bij een samenlevingscontract moet je namelijk zelf je partner opgeven aan het pensioenfonds. Heb je dus niets ontvangen? Neem dan altijd even contact op met het pensioenfonds om te kijken waar je recht op hebt.

Benieuwd hoe je het juiste partnerpensioen kiest, lees dan hier verder.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat! 

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 217 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog